DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Ulusal birliğin önemine dikkat çekmek amacıyla bir araya gelen Birleşik Kürt Kadın Platformu bileşenleri, kuruluş yıl dönümü nedeniyle ulusal birliğe kadınların öncülük edeceğini vurguladı. Kadınlar, “Kadınların birliği başarılı bir sonuç elde edecek. Bütün kadınları fikrini önerilerini sunması için sahaya davet ediyoruz” dedi.


JINEWS'in haberine göre; Birleşik Kürt Kadın Platformu, kuruluşunun ikinci yıl dönümü nedeniyle dün Diyarbakır’da resepsiyonda bir araya geldi. Resepsiyona Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Musa Anter’in kızı Rahşan Anter, HDP ve DBP il ve ilçe örgütü, HDP’li milletvekilleri, HAK-PAR, Azadî Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Mezopotamya Kadın Kalemi Platformu, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi ve Amed Şehir Tiyatrosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), sivil toplum kuruluşları (STK) ve platform üyeleri katıldı.


Birçok Kürt parti, hareket ve sivil toplum kuruluşundan resepsiyona katılan kadınlar, “Kürtlerin birlik olmasının zorunluluk olduğunu” vurguladı.


‘Çalışma yürütünce asimilasyonun farkına vardım’


Resepsiyona Adıyaman’dan katılan Platform üyesi Hayriye Korkmaz, çalışmalarını iki yıldır sürdürdüklerini dile getirdi. Katıldığı kadın çalışmalarının kadın bilincini açığa çıkardığını dile getiren Hayriye, “Benim kadın olma bilincimi ortaya koydu. Kendi kültürümü yaşatmam duygusunu pekiştirdi. Daha önce Kadın Yaşam Derneği’nde çalıştım ve ben derneğe gelmeden önce kadın bilincini bilmeyen biriydim. Kadın mücadelesi ile beraber kültürümüzün, dilimizin, geleneklerimizin ne kadar asimile edildiğinin farkına varınca hem bir görev hem de bir yaşam felsefesi haline geldi. Adıyaman’da bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Çağrım Kürt kadınlarınadır. Gelsinler önerilerini, fikirlerini sunsunlar” diyerek çağrıda bulundu.


‘Geç kalınmış bir proje’


Bitlis Tatvan’dan resepsiyona katılan Menice Ilık ise, ulusal birlik için daha önce bir araya gelinmesi gerektiğine dikkat çekti. Menice, “Bunu geç kalınmış bir proje olarak görüyorum fakat zararın neresinden dönsek kardır demek daha iyidir. Kadınlar olarak birbirimizin elinden tutarsak daha da kuvvetleniriz. Ulusal birlik ile dört parçada baskı altındaki kadınlarımız için çaba sarf edebiliriz” dedi.


‘Kürtlerin birliği olmazsa olmaz duruma geldi’


İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Rümeysa Gülmez, Kürt ittifakının Kürtler için olmazsa olmaz bir durum haline geldiğine vurgu yaptı. Kürtlerin çektiği bütün sıkıntıların ittifakın olmayışından kaynaklandığını belirten Menice, “Kürtlerin Ortadoğu’da bu kadar hor görüldüğü, dört ülke ile mücadele etmek zorunda kaldığı dönemde ayrı olmaları gibi bir lüksünün olmadığının” altını çizdi. Menice, “Kürt ittifakının olması demek dört ülkenin parçalanması demektir. Bundan dolayı çok zor bir ittifak olacak. İlk olarak kendi içimizde bölgesel olarak birliği sağlamamız gerekiyor. Bölgesel ittifak sağlandıktan sonra halklar kendi kararını verecektir” şeklinde konuştu.


‘Bütün kadınları fikir ve önerileri için davet ediyoruz’


Ulusal birlikte kadınların rolüne işaret eden Menice, şunları söyledi: “Kürt ittifakının sürdürülmesinde kadınların emeği büyüktür. Her alanda erkekler kadar kadınların da bu mücadelede emeği ve rolü büyüktür. Geçmişteki mücadelenin temelini kadınlar atmıştır. Dört parça Kürdistan’daki kadınlara bunu söylemek istiyorum. Eğer bir sıkıntının bedelini çeken biz isek bu sıkıntının ortadan kalkması için de mücadeleyi biz vereceğiz. Kadınların birliği başarılı bir sonuç elde edecek. Bütün kadınları fikrini önerilerini sunması için sahaya davet ediyoruz.”
Editör: Haber Merkezi