Çalışmalarıma istinaden tarafıma iletilen 'salt çeviri ve hesabi misyoner tarihi' içerikli trajik bir küçümseme üzerine.

Bitlis tarihi ile ilgili yapmış olduğum, yüzlerce sayfalık HİÇ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILMAMIŞ araştırma, derleme ve çevirilerimi son 6 senedir paylaşmaktayım. Tüm araştırma ve çevirileri, hiç bir karşılık beklemeden, kendi imkan ve birikimlerim ile yaptığımı da belirtmek isterim.

Şimdiye kadar 15 civarı çalışmam Bitlisname sitesinde ve bir çok başka sitelerde yayınlandı ve yakında 50 sayfalık çok kapsamlı bir çeviri daha yayınlanacak. Ayrıca 1800'lü yıllara ait, Bitlis üzerine yapılmış dokuz tane hiç çevirilmemiş ancak Türkçe'ye çevireceğim araştırmalar da yolda.


Bu çevirilerimi yaparken, tüm belgelerin içeriğine sadık kalarak sansürsüz aktarmaktayım. Çünkü tarih ve arşiv/belgeler olduğu gibi paylaşılmalıdır. Ne inkar, ne çarpıtma nede birilerine yaranma söz konusu olamaz ve olmamalıdır da zaten.

Ancak anladığım kadarıyla Bitlis'in hep inkar edilmiş ve çarpıtılmış tarihini gün yüzüne çıkartmam bazılarının hoşuna gitmemiş ki hemen hiçleştirmeye başlamışlar. Şahsen Bitlis'in gerçeklerine korkusuz, tarafsız ve hakkaniyetle değinen herkesin ve her çalışmanın önünde saygıyla eğilirim.

Bakınız!
Kadim Bitlis'in 'Anadolu'dan görünüm' tarzında içi boş, klişe jargonlu Osmanlı/Selçuklu ve yüzeysel baston-incik boncuk -büryan bıttım- Bitlis'te beş minare' içerikli yavan anlatım ve sunumlara karnı toktur. Bitlis tarihi 1920'lerden sonra başlayan bir tarih de değildir.

Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu olarak Bitlis ve Tatvan'da bir kaç kez sempozyumlar düzenledik. O sempozyumlarda her kesime 'buyurun gelin düşünce ve tezlerinizi paylaşınız' dedik ancak cevap verme tenezzülün de dahi bulunulmadı ve o çok dillendirdikleri tekçiliği gelip savunamadılar. Çünkü Bitlis'in tarihi ve özellikle Kürd Beyliği dönemi ve 1850'lerden sonrası ortadadır bilenler için. I. Dünya Savaşı sonrasındaki inkar ve tekçiliğe girmiyorum dahi.

Mutlu eden yalanları veya rahatsız eden gerçekleri duymak sizin elinizdedir.

Bitlis için gerçekleri paylaşanlara tekrardan selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Saygılarımla.

Ps: 1878'de Fransız antropologlar tarafından Bitlis'te çekilmiş ve 1881'de yayımlanmış bu fotoğrafı, üzerindeki orijinal tanımlama ve Türkçe açıklaması ile paylaşıyorum.
(Bitlis görünüm. Bitlis deresini oluşturan kolların buluştuğu yer. Bitlis/Kürdistan).









Otomatik alternatif metin yok.





Editör: Haber Merkezi