İSTANBUL - Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, "kayyım rektör" Melih Bulu’yu kabul etmediklerini yineleyerek, artık ülkenin kayyımlarla yönetildiğini ve herkesin kendileriyle dayanışma içinde olması gerektiğini dile getirdi. 

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, mezunları ve dayanışma içinde olanların kayyım rektör olarak gördükleri AKP’li Melih Bulu'ya karşı başlattıkları protesto eylemlerini sürdürmekte kararlı. Öğrenciler, eylemlerinde kayyım rektörün istifasını ve bu görev için üniversitede seçimlerinin yapılmasını talep ediyor. 

‘KAYYIMLA YÖNETİLEN ÜLKE’

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Devrim Barış Yılmaz, AKP’li kayyım rektör Melih Bulu’yu kabul etmediklerini yineledi. Kayyımın sadece Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin sorunu olmadığına dikkati çeken Yılmaz, “Bu sorun tüm Türkiye’nin sorunu. Çünkü kayyım atanmadık yer neredeyse bırakılmadı. Bu gün Türkiye kayyım siyaseti ile yönetiliyor. Biz bu politikaya karşı öğrenci dayanışmasını büyüterek kayyım rektörlere karşı çıkacağız” dedi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Üniversitelere daha önce rektör atamaları yapıldığını anımsatan Yılmaz, yapılan atamalara karşı tepkilerin yeterli olmadığı için bu politikaya karşı güçlü bir karşı koyuş olmadığını dile getirdi. Bugün güçlü bir karşı koyuş olduğu için iktidarın öğrencileri hedef aldığını sözlerine ekleyen Yılmaz, şöyle devam etti: “İktidar cenahı en çok gençlikten korkuyor. Bu yüzden gençliği bölmeye ayrıştırmaya çalışıyorlar. İktidar güdümünde olan medyası ile bizim sesimizi kısıp gerçekleri çarpıtmaya çalışıyor. Bizler aynı zamanda bu medyaya karşıda direniyoruz. Mesele sadece Rektörün istifa etmesi değil. Biz genel olarak kayyım anlayışına karşıyız. Üniversite içinde ve dışında mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Kayyım rektöre karşı tüm üniversite öğrencilerini ve Türkiye halklarını bizimle dayanışma içinde olmasını istiyoruz.” 

OHAL KARARNAMESİYLE ATAMA

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu Ozan Yaman, kayyım rektör atama politikasının yeni olmadığını, 2016 yılında da Olağan Üstü (OHAL) kararnamesi ile üniversitelerine rektör atandığını hatırlattı. Rektörlerin atama biçimi başlı başına anti-demokratik bir uygulama olduğunu dile getiren Yaman, “Atanan rektör okul içinden biri olsa bile onu atayan bir siyasi irade olduğu için kabul edilemez buluyoruz. Daha önce OHAL kararnameleri ile rektörler atanırken, bugün Cumhurbaşkanı Hükümet sistemi ile birlikte bu uygulama sürekli hale getirildi. Bizim talebimiz, kayyım atamalarının durdurulması ve her üniversitede yapılacak seçimler yolu ile rektör seçilmesidir” dedi.

Kayyım atamalarının sadece Boğaziçi Üniversitesi’nin sorunu olmadığının vurgulayan Yaman, “Kayyımlara karşı verilen mücadele her alanda verilmeli. Bu HDP’li belediyelere, dernek, STÖ’ler, prestiji düşük ve önemsiz gibi görünen üniversitelere atanan kayyımlara karşı ortak mücadele hattının oluşturulması gerekir” diye konuştu. 

KAYYIMLAR HAYATIN HER ALANINDA 

Kayyım rektör uygulamasına itiraz eden ve Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eyleme destek veren İstanbul Üniversitesi Öğrencisi Hivda Selen, bunun yeni bir uygulama olmadığını hatırlatarak, “Bugün kayyımlar belediyeler, dernek ve STÖ’lerde atanıyor. Daha önce ODTÜ’de Verşan Kök, Ege Üniversitesinde Nejdet Budak ve İstanbul Üniversitesinde Mahmut Ak gibi birçok kayyım rektör atanmıştı. Atanan kayyımlar gelir gelmez yaptıkları ilk iş öğrencilerin oluşturdukları toplulukları ve kulüpleri engellemek oluyor. Okullardan çıkan her bir muhalif sesi bastırmak için çalışmalar yapıyor. Bugün üniversitelerde hiç birimiz özgür değiliz. Üniversiteler polis ablukası altında kayyım rektörlerin yaptığı şeyse bu ablukayı daha da sıklaştırmak oluyor. Tüm bu yapılan uygulamalar iktidarın akademiyi yönetebileceği bir pozisyon yaratmayı amaçlıyor” dedi. 

(MA)

Editör: Haber Merkezi