DİYARBAKIR -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Kürt basın geleneğinin zorluklara rağmen ivme kazanarak sürdüğünü belirten kadın gazeteciler, “Kibriye Evren’in mücadelesi kadın gazetecilerin her alanda verdiği mücadelenin bir göstergesidir. Bizler de kadın gazeteciler olarak bu 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü’nü Kibriye Evren’e adıyoruz” dedi.

JINNEWS'ten Rengin Azizoğlu'nun haberine göre; Miktad Mithat Bedirhan, 22 Nisan 1898’te Kürt gazeteciliğinin temelini Mısır'ın başkenti Kahire'de Kürdistan Gazetesi ile attı. Başlangıcından bu yana devlet baskısına maruz kalan Kürdistan gazetesi, Mısır-İsveç-İngiltere arasında yayın hayatına devam etmek zorunda bırakıldı. Gazetenin ilk sayısından sonra Osmanlı Devleti, gazeteyi yasakladı ve halk tarafından okunmasına izin vermedi. Osmanlı’nın Mısır'a baskı ve zorlamalarından kaynaklı Miktad Mithat Bedirhan, gazeteyi başka yerde çıkarmak zorunda kaldı. Cenevre, Londra ve Folkston gibi Avrupa şehirlerinde yayınlanan Kürdistan gazetesinin ilk 3 sayısı Kürtçe yayımlandı. 31 sayıdan 2'si halen kayıp olan gazetenin her sayısı 2 bine yakın baskı yaptı.


Kendilerine yönelik baskılara karşı Kürt gazeteciler, her türlü engellemeye rağmen basın alanında var olma mücadelesini sürdürdü. Kürdistan gazetesi sonrası bugüne kadar günlük, haftalık ve aylık olmak üzere 50’den fazla gazete çıkardı. Açılan kurumların kapatılmasının yanı sıra çok sayıda gazeteci katledildi, tutuklandı. Her türlü yönelime rağmen özgür basın geleneği, haber ajansları, televizyonları ve gazeteleriyle güçlenerek devam ediyor.


‘Kürt gazeteciler heyecanlandıran bir gün’


Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyesi Fatime Tekin, her yıl Kürdistan gazetesinin kuruluş günü olarak kutlanan ve bu yıl 118'inci yılı olan 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü’nün özellikle işlerini “Kürdistanî” yapan gazeteciler için önemli olduğuna dikkat çekerek, Kürt basın geleneğinin çok zor aşamalardan da geçmesine rağmen ivme kazanarak sürdüğünü söyledi. Fatime, “90’larda gazete ve dergilerin yasaklanmasından bugüne kadar süren bir gelenekten bahsediyoruz. 121 yılı aşkın bu serüven ne kadar zorlu koşullardan geçmiş olsa da yılmadan devam etti. Bizler 22 Nisan’ı Kürt gazetecileri heyecanlandıran bir gün olarak görüyoruz” diye konuştu.


‘En zorlu dönemlerde kadınların ön saflarda’


Kadın gazeteciliğinin, Türkiye'deki ilk kadın genel yayın yönetmeni olan Gurbetelli Ersöz’den sonra bir ivme kazandığını vurgulayan Fatime, bakıldığında Kürt basın tarihinde en zorlu dönemlerde kadınların en ön saflarda baş gösterip mesleklerini sürdürdüklerini kaydetti. Fatime, “Kadın açısından her geçen gün artarak giden sayı ve nitelik var. Kürt kadın gazeteciler çok zor dönemlere de maruz kaldılar, bu yolda yaşamlarını yitirdiler, tutuklandılar ve meslektaşları tarafından dışlandılar. Buna rağmen yılmadan devam eden bu geleneğin içerisinde yer aldılar” diye belirtti.


‘O suyun öncülüğünü de kadınlar yapıyor’


Yüzlerce gazetecinin cezaevinde olduğunu hatırlatan Fatime, bu gazetecilerin yarısının da kadın olduğunu hatırlattı. Fatime, “İktidarlar kadınlardan korkuyorlar. Kadın gazeteciler kadınların sesini duyurmak istediği zaman çok daha net bir şekilde o çığlığı duyurabiliyor ve bu, iktidarlar için bir korku haline geldi. Tüm baskılara rağmen kadın haber ajansımız var ve orada devam eden onlarca kadın gazeteci arkadaşımız var. Bir akarsu düşünün, durmadan devam eden o suyun akışının öncülüğünü de kadınlar yapıyor. Jinnews, Jin TV beni mutlu eden ve kadınlar olarak sırtımızı dayayabileceğimiz, özgürce sesimizi duyurabileceğimiz çalışmalar. Tüm negatif durumlara karşı kadınlar ayakta durabiliyor” dedi.


Fatime son olarak şunları kaydetti: “Bugün cezaevinde tutuklu olan gazeteci arkadaşımız Kibriye Evren uzun süredir açlık grevinde. Bu 22 Nisan’a buruk giriyoruz. Ancak gücümüz var. Kadınlara olan inancımız var. Tüm gazeteci arkadaşlarımızın 22 Nisan’ını kutluyorum. Umarım daha güzel haberler yapacağımız yıllar olacak.”


‘Sorumluluğumuzu yerine getireceğiz’


Bölgede gazetecilik faaliyetlerinin dahi suç sayıldığı bu süreçte özellikle kadın gazetecilerin hedef tahtasına oturtulduğuna vurgu yapan Jinnews muhabiri Gülistan Azak, iktidarın tüm baskılarına rağmen özgür basın geleneği ile yetişen kadın gazetecilerin mücadele içerisinde öncü rolünü üslenerek direnişi yükselttiklerini kaydetti. Gülistan, “Basın alanında yürütülen mücadelenin öncüsü Gurbetelli Ersöz’dür. Gurbetelli Kürdistan’da gazeteciliğin en zor olduğu dönemlerde Özgür Gündem Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliği’ni yapıp baskıya boyun eğmemişti. İşte bizler bu geleneğin takipçisi Kürt gazeteciler olarak bugün de baskı ve zulme boyun eğmeyerek üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz” diye konuştu.


‘Kadın gazeteciler olarak algıları yıktık’


Kadın gazeteciler olarak medyadaki cinsiyetçiliğe karşı da mücadele ettiklerini belirten Gülistan, “Bugün kadın gazeteciler olarak alanda mikrofonlarımız ile gerçek yayıncılık yapmaya çalıştığımız gibi, kadın olarak yaşadığımız sıkıntıları da cins mücadelesi temelinde kadınlarla paylaşıp, çözümü konusunda ortaklaşıyor ve örgütleniyoruz. Kadın gazeteciler olarak, alanlara çıktığımızda gazeteciliğin yalnızca erkeklerin yapabildiği bir meslek olmadığını gösteriyoruz. En basitinden kameramanlığın yalnızca erkeklere ait olan bir meslek olduğu algısını sırtımızdaki kameralarla yıktık. Bu gurur verici tablonun sahibi olan özgür basın emekçilerini, bu mücadelede hayatını kaybeden, katledilen tüm basın şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Gerçekleri taviz vermeden açıkladıkları, siyasi iktidarın baskı ve zulmünü, insanlık dışı uygulamalarını duyurdukları için yargılanan gazeteci arkadaşlarımızı da selamlıyoruz” dedi.


’22 Nisan’ı Kibriye Evren’e adıyoruz’


Gazeteci Nurcan Yalçın ise, 121 yıllık tarih boyunca Kürt basınının baskılar, sindirmeler, katledilmeler ve bombalamalar karşısında mücadelesinden geri adım atmadığını vurguladı. Nurcan, Kürt basın geleneğinin ardılları olarak Gurbetelli Ersözlerden, Deniz Fıratlar’dan, Nujiyan Erhanlar’dan aldıkları bayrağı en iyi şekilde taşımanın sözünü vererek yola çıktıklarını söyledi. Kadın gazeteciler olarak bundan sonra da her alanda yaşananları aktarmaya devam edeceklerini kaydeden Nurcan, “Kadın arkadaşlarımız cezaevinde olsalar dahi haber yapmaktan yapılan haksızlıkları açığa çıkarmaktan geri durmuyorlar. Şu an cezaevlerinde süren açlık grevleri var. Gazeteci arkadaşımız Kibriye Evren de 120 günü aşkın süredir açlık grevinde. Kibriye Evren’in bu mücadelesi kadın gazetecilerin her alanda verdiği mücadelenin bir göstergesidir. Bizler de kadın gazeteciler olarak bu 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü’nü Kibriye Evren’e adıyoruz” diye vurguladı.
Editör: Haber Merkezi