HABER MERKEZİ – Bolivya’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini sandık çıkış anketlerine göre sosyalist aday Luis Arce kazandı. Böylece Morales’in partisi Sosyalizm Hareketi yeniden iktidara geliyor.


Bolivya’da halklar, devlet başkanlığı seçimleri için sandık başındaydı.

Sandık çıkış anketlerine göre sosyalist aday Luis Arce seçimi önde tamamladı.

Sonuçların kesinleşmesi halinde, ordunun darbesiyle geçen yıl istifaya zorlanan Evo Morales’in partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) yeniden iktidara gelmiş olacak.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Ciesmori tarafından yapılan hızlı sayım Bolivya televizyonu Unitel’de yayımlandı.

Buna göre, Arce oyların yüzde 52,4’ünü, Carlos Mesa ise yüzde 31,5’ini aldı. Sağcı Luis Fernando Camacho’nun yüzde 14,1’lik oy oranıyla üçüncü olduğu ifade edildi.

Bolivya’daki yasalara göre adaylardan birinin seçimi kazanabilmesi için oyların en az yüzde 40’ını alması ve bir sonraki adaya 10 puanlık fark atması gerekiyor. Adaylardan birinin bu koşulları sağlayamaması halinde ikinci tur seçimlere gidiliyor.

Morales istifaya zorlanmıştı


Evo Morales

Bolivya’da 20 Ekim 2019 tarihindeki devlet başkanlığı seçimlerinde hile yapıldığı suçlaması yöneltilen Morales, 10 Kasım 2019’da ordunun baskısıyla istifa etmek zorunda kalmıştı.

Morales istifasının ardından Meksika’ya sığınmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Bolivya’daki iktidar değişikliğini memnuniyetle karşıladığını açıklamış ve demokrasinin muhafaza edildiğini savunmuştu.

Bolivya’da Jeanine Anez yönetimindeki geçici bir hükümet kurulmuş ve hükümet ABD’ye 11 yıl sonra tekrar büyükelçi atamıştı.





  Bolivya'da darbe: Morales istifa etti, darbe yanlıları sokakta



  İstifaya zorlanan Morales Bolivya'dan ayrıldı, 'geri döneceğim' dedi

( Gazete karınca)

Editör: Haber Merkezi