VANHABERDAR - HDP Van milletvekili Lezgin Botan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesinin görüşülmesi sırasında Van'da İran konsolosluğu açılmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da hazır bulunduğu komisyonda Botan, öncelikle bütçesinin hayırlı olmasını dileyerek şunları söyledi: “Van’ı biliyorsunuz, yakın zaman önce iki büyük deprem yaşadı. Şu an bölgede sürekli göç alan bir kent. Dolayısıyla Van, bölge ekonomisini de dinamize edebilen bir kenttir. Bu süreçte Van’ın ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğu da görüldü. Çünkü bu yılın ilk on ayında 400 bin civarında İranlı Turist Van’ı ziyaret etti. Ancak burada ciddi bir sıkıntı var. Şu an Van’da bir İran konsolosluğu yok. Eğer Van’da bir İran konsolosluğu açılırsa bu, bölge ekonomisine katkı sağlayacak, Van’a gelen turist sayısını da arttıracaktır. Çünkü konsolosluk aracılığıyla turistlerin yaşadığı sorunlar ve sıkıntılar böyle aşılabilir. Dolayısıyla Hükümet'in Van'ı bir cazibe merkezi yapmak gibi bir iddiası var. Bu iddianın en olabilir ve somut adımı konsolosluk olacaktır. Van halkının ve iş adamlarının gözü kulağı burada. Ben de Van’ın bir temsilcisi olarak bu talebi size iletiyorum. Zaman zaman İranlı yetkililerle yaptığımız görüşmelerde onların da istekli olduklarını görüyoruz. Bu konuda ilginizi bekliyoruz.”

Van milletvekili Botan'ın konuşmasında sonra Bakan Çavuşoğlu’yla bir araya gelen Botan’ın talebini yinelemesi üzerine Çavuşoğlu da bu konuda İranlı mevkidaşıyla konuşacağını ve hazırlarsa gerekli izni vereceklerini söyledi. Bunun üzerine Botan da yaptığı açıklamada sürecin takipçisi olacağını belirtti.

Kaynak : gazetevan
Editör: Haber Merkezi