BRİTANYA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: İşçi Partisi'nden Britanya Parlamentosu'na seçilen ilk Kürt olan Feryal Demirci Clark, parlamentodaki ilk konuşmasını yaptı.





 

 

Türkiye kökenli nüfusun yoğun olarak yaşadığı Londra'nın kuzeyindeki Enfield bölgesinde, İşçi Partisi'nden Britanya Parlamentosu'na seçilen ilk Kürt Feryal Demirci Clark, parlamentodaki ilk konuşmasını yaptı.

İngiltere'de 300 ile 500 bin Kürt nüfusu olmasına karşın bu nüfusün yönetim kademelerinde yeterince temsil edilmediğini ifade eden Clark, "kısa" boyuna da işaret etti ve kısa boylu bir milletvekili olarak "kısa kadınlara da ilham vereceğini" söyledi.

Kuzey Enfield seçim bölgesinde oyların yüzde 51'ini alan Malatya Kürecik doğumlu milletvekili, 7 yaşında ailesi ile birlikte Britanya'ya göç ettiğini ve ikinci vatanı haline gelen Britanya'ya günün birinde milletvekili olarak hizmet edeceğini hayal dahi edemediğini anlattı.

Feryal Demirci Clark, konuşmasında şunları söyledi:

"İlk konuşmamı bu önemli toplantıda yapıyor olmaktan dolayı gururluyum. Bu salonda karşınızda olmaktan dolayı da onur duyuyorum. 30 yıl önce ailesi ile İngiltere'ye gelen bir göçmen çocuk olarak ikinci vatanım haline gelen bu ülkeye milletvekili olarak hizmet edeceğimi hayal dahi edemezdim. Sayın Meclis Başkan Yardımcısı ben parlamentoya seçilen Türkiye vatandaşı Kürt kimliğimle ilk milletvekiliyim. İngiltere'de 300 ile 500 bin Kürt nüfusu olmasına karşın bu nüfus yönetim kademelerinde yeterince temsil edilmiyor. Buraya gelmeden önce en kısa milletvekili olabileceğimi de düşünmüştüm ama 1.52'lik boyumun Hamstead-Kilburn temsilcisinden tam 1 santimetre uzun olduğunu öğrendim. Boyu kısa olan kadınlara da burada ilham kaynağı olabileceğimize inanıyorum. Ben seçmenlerime onlar için mücadele edeceğim sözünü verdim. Boydan kaybettiğimi sesimi yüksek çıkararak telafi edeceğim."

39 yaşında olan ve 30 yıldır İngiltere'de yaşayan Clark, daha önce de yine Türkiyeli nüfusun yoğun olarak yaşadığı Hackney bölgesinde, belediye başkan yardımcılığı görevi yapıyordu. Enfield'da her beş kişiden birinin Türkiye kökenli olduğu tahmin ediliyor. Türkçe bu bölgede İngilizce'den sonra en çok konuşulan dil konumunda.

(Kaynak: BBC Türkçe) 

Editör: Haber Merkezi