DERSİM-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Mazgirt’in Sörek köyünde yaşayan Fadime Çetinkaya, bahçelerden topladığı sebze ve meyvelerden kış aylarında tüketebileceği konserve, reçel ve kurutmalık yapıyor. Özel mülkiyetin olmadığı köyde, ürünler komün bir şekilde temin ediliyor.
Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Sörek köyünde kadınların kış hazırlıkları başladı. Sörek köyünde yaşayan Fadime Çetinkaya da (58), hiç para harcamadan, kendi bahçesi olmak üzere akraba ve komşularının bahçelerinden topladığı sebze ve meyvelerden, kış aylarında tüketebileceği yiyecekler hazırlıyor. Dağlardan topladığı otlardan kurutmalık, komşularının bahçesinden topladığı meyve ve sebzeleri de konserve yapmak için muhafaza eden Çetinkaya, topladığı domates ve biberlerde de salça, dağlardan topladığı böğürtlen, kuşburnu ve birçok meyveyi de reçel ve şerbet yapıyor.


‘EKİP BİÇTİĞİMİZİ TÜKETİYORUZ’


Köyde kış aylarının zor geçtiğini dile getiren Çetinkaya, kış için hazırlık yapmanın zorunluk olduğunu söyledi. Kışa hazırladığı ürünleri satın almadığını belirten Çetinkaya, “Böğürtlen, incir, kuşburnu reçellerini hazırladım. Bende olmayan ürünleri komşularımızın tarlarından topluyorum. Mesela fasulyem yoktu, komşumuzun tarlasından topladım. Kimin neye ihtiyacı varsa, birbirinden alıyor.  Domates, biber, patlıcan birçok ürünleri konserve ve kurutmalıklarını yapıyoruz. Sonbahar mevsiminde topladığımız sebzeleri dondurucuya atıyoruz. Burası kışın kar altında kalıyor. Bir yere gidip alışveriş yapamıyoruz. Bu yüzden hazırlıklarımızı, yiyecek teminatımızı oluşturuyoruz. Yine bir şeye ihtiyaç olursa, kendi köylümüzden parasız sebze ve meyve alabiliyoruz. Dışarıdan, marketlerden alışveriş yapmıyoruz. Bu bölgede hepsi kendi tarlalarında ürettiği ürünlerden kış hazırlığı yapıyor. Kendimiz ekip biçtiğimiz için gönül rahatlığıyla da tüketebiliyoruz” diye konuştu.


‘DOĞA TALANINI İSTEMİYORUZ’


“Bunların hepsinde bir kadın emeği var” diyen Çetinkaya, ürünlerinden iyi verim almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Fakat doğaya yönelik bir tahribatın da yaşandığına değinen Çetinkaya, “Biz Dersimli kadınlar olarak, doğa talanını istemiyoruz. Yakın zamanda köyümüzde bir taş ocağı projesini hayata geçirmek istediler. Fakat biz tepki gösterdiğimiz için yapmaktan vazgeçtiler. Eğer bu tahribatları yaparlarsa, bizim yiyecek bir lokma ekmeğimiz bile olmaz. Bu talanı yapmak istedikleri yerlerde bizim inancımız ve kültürümüz var. Biz bu diyarlarda doğduk, büyüdük ve yaşadık. Doğa talanını asla istemiyoruz. Bıraksınlar bizi kendi doğamızla toprağımızla ekip, biçtiklerimizi toplayalım” diye belirtti.


MA / Ayşe Sürme

Editör: Haber Merkezi