ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, baskı ve saldırılara karşı eşbaşkanlık sisteminden vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Güçlü bir kadın mücadelesini ve siyasetini açığa çıkardık. Kadın özgürlükçü ilkelerimizi kadınlarla birlikte inşa ettik” dedi.


MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Parlamento Kadın Grubu toplantısında konuştu. HDP grubunda, Kürtçe ve Türkçe “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı dövizler yer aldı. HDP’nin kadın milletvekilleri de üzerinde “İstanbul Sözleşmesini uygula” ifadesinin yazılı bulunduğu mor maskeler taktı.


Buldan, HDP’nin 8’inci kuruluş yıl dönümüne ilişkin konuşarak, partisinin ülkenin içinden geçen bu karanlık günlerde, karanlığa karşı ışığın, faşizme karşı direnişin partisi olduğunu söyledi. Buldan, HDP’nin sorunlara dair bir çözüm modeli olduğunu dile getirerek, “HDP, kadın kazanımlarının gasp edildiği ve kadın düşmanı politikaların yükseldiği bir dönemde kendisini bir kadın partisi olarak ilan etti. HDP, kadın mücadelesinin yüzlerce yıllık mirasını sahiplenerek ‘bu topraklarda kadınlar vardır’ diyen kadınları bir araya getirmeyi başarmıştır” dedi.


‘GÜÇLÜ KADIN SİYASETİ’


Buldan, “Güçlü bir kadın mücadelesini ve siyasetini açığa çıkardık ve kadın özgürlükçü ilkelerimizi kadınlarla birlikte inşa ettik. Siyasetin her kademesine kadın katılımına ve eşit temsiliyete dayalı, eşbaşkanlık sistemini hep birlikte hayata geçirdik. Cinsiyetçiliğe karşı HDP ile siyaseti kadın rengine büründürdük. Girdiğimiz her seçimde ülke tarihinin en çok kadın milletvekilini, kadın belediye eş başkanını çıkardık. Dünyada bir ilk olarak Parlamento Kadın Grubunu kurduk. İşte bu parlamento grubunda bugün, özgün kadın grup toplantımızda, biz kez daha kuruluşumuzu selamlıyoruz" ifadelerini kullandı.


‘FAŞİZAN YÖNTEMLERLE SALDIRIYORLAR’


HDP olarak kadın kazanımlarını bu seviye ulaştırmanın kolay olmadığını ve bu uğurda bedeller ödendiğini, ödemeye devam edildiğini dile getiren Buldan, yaşamlarını yitiren Kürt kadın hareketi ve feminist hareketinin öncüleri ile cezaevlerinde bulunan kadın siyasetçileri selamladı. HDP’nin çözüm iradesi olduğunu vurgulayan Buldan, AKP-MHP ittifakının HDP’nin bu gücünü gördüklerini dile getirdi.


Buldan, “HDP’nin gelmekte olduğunu her gün öfkeyle izliyorlar. Acaba HDP’nin yükselişini, halkın iktidarını durdurabilir miyiz diye her türlü faşizan yöntemle bütün güçlerini birleştirmişler bize saldırıyorlar. Sanıyorlar ki; HDP geri adım atacak, mücadeleden vazgeçecek. Bırakalım gerçeği, onlar bu hayali rüyalarında bile göremeyecekler. Kurdukları onca baskı, yalan ve kumpasa rağmen HDP, hakikati, umudu ve cesareti dimdik ayakta tutmaya devam edecektir. HDP, bunların halka ve demokrasiye karşı kurdukları planları, tuzakları boşa çıkartmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.


'EN BÜYÜK KORKUSU KADIN MÜCADELESİ’


İktidarın en büyük korkusunun kadın mücadelesi olduğunu dile getiren Buldan, “Bu nedenle, AKP- MHP erkek ittifakı kadın mücadelesine ve kadın kazanımlarına özel olarak yönelmektedir. Gaspçı uygulamalarıyla eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık sistemimize saldırarak kadınları durdurmayı amaçlıyorlar. Eşbaşkanlık, kadınların uzun soluklu mücadelesi sonucu elde edilmiş bir kadın kazanımıdır. Kadınların politika yapım sürecine dâhil olmasını sağlayan bir sistemdir. Hukuksuzca gözaltına alıp tutukladıkları eş başkanlarımızın dava dosyalarında ‘eşbaşkanlığı’ suç olarak göstermeye çalışıyorlar. Suçlular, yargıyı ele geçirmiş, bizi suçlu ilan etmeye kalkışıyorlar. Kars belediye eşbaşkanımız Şevin Alaca’nın gözaltına alınıp tutuklanması da bu saldırıların son halkası olmuştur” dedi.


EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ


Budan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradan diyoruz ki; eşbaşkanlık suç değildir. Kadınların eşit temsiliyet hakkı asla ve asla suç değildir, olamaz da. Asıl bunu ortadan kaldırmaya çalışan hukuk dışı operasyonlar suçtur. Sizin bugün yaptığınız haksız ve hukuksuz operasyonlar birer suç aletidir. Tekçiliğin kendisi demokrasiye ve kadınlara karşı işlenen bir suçtur. Eş Başkanlığı kaldırmaya çalışanlara hatırlatıyoruz: Siz aynı zamanda bunu yaparak kendi iddianamelerinizi yazıyorsunuz, kendi suç dosyalarınızı hazırlıyorsunuz. Gerçek adalet önünde kadınlara hesap vereceğiniz günler mutlaka gelecektir. Eş başkanlık makamını, halkın temsil mekanını fetihe gidenler, halk iradesinin kapısı önünde hırsızlık yapıp ardından namaz kılanlar üzerine çökülen her hakkın bir hesabı olduğunu asla unutmasınlar. Biz kadınlar o hesabı asla ahir zamana bırakmayacağız! Bu zorbalığa ne seyirci ne de sessiz kalacağız. İtirazımızı mücadelemizle büyüteceğiz ve bu hesabı gaspçılardan mutlaka ama mutlaka hukuk önünde soracağız! Yaşamdan vazgeçmediğimiz gibi eşbaşkanlıktan da asla vazgeçmeyeceğiz! Bu ülkeyi tek başkanlığa teslim etmeyeceğiz."


Ayrıntılar geliyor…
Editör: Haber Merkezi