BURSA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 1 Haziran da başlattıkları “Demokratik Mücadele Programı”nın 3’üncü aşaması kapsamında Bursa’da düzenlenen halk buluşmasına katıldı. Yıldırım ilçesine bağlı Yavuz Selim Mahallesi Pazar Alanı’nda gerçekleştirilen buluşmaya, HDP Grup Başkanvekili Saluhan Oluç, Kadın Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri, MYK ve PM üyeleri, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABF) Onursal Başkanı ve eski milletvekili Turgut Öker, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve yüzlerce halklarıyla buluştu.

Alana giren Buldan yurttaşlar tarafından slogan ve alkışlarla karşılandı.

Buldan, bu kadar saldırının olduğu ortamda ve pandemiye rağmen çok sayıda kişinin buluşmaya katılmasının büyük bedellerin, mücadelenin ve HDP’ye olan bağlılığın bir sonucu olduğunu söyledi.

Fotoğraf Ayten Avdan

Koronavirüsten dolayı yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyen Buldan, Giresun’da yaşanan sel felaketinde de yaşamını yitirenlere başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi. Buldan, Başta Giresun olmak üzere Karadeniz halkına geçmiş olsun diyoruz. Yaşananlar kader değil, iktidarın rantçı politikalarının sonucu olduğunu hepimiz biliyoruz. Çevreye düşmanlığın, doğaya düşmanlığın sonucu olduğunu biliyoruz. Yaşanan aynı zamanda çevre ve doğa düşmanlığıdır. Bu, iktidarın Karadeniz halkına yaşattıklarının sonucudur” diye konuştu.

Bu yola kongreyle çıktıklarını hatırlatan Buldan, “Kongre sonrasında halk buluşmaları ve tematik buluşmalarla, açıkladığımız tutum belgemizle milyonlarca insanla bir araya geldik. Pandemi koşullarında, kısıtlı koşullarda, hastalığın yaygınlaşmasıyla birlikte ulaşabildiğimiz kadar insanla bir araya geldik. Türkiye’nin önemli meselelerini masaya yatırdık, çözüm yollarını konuştuk. Bu meselelerle halkımızla diyaloğa geçtik, önerilerini aldık. 1 Haziran’da İstanbul’da açıkladığımız tutum belgesi aslında tam anlamıyla Türkiye’nin yaşadığı krizlerin, sıkıntıların nasıl çözüleceğine dair bir yol gösteriyor. 9 ana başlık altında esas meseleleri bir bir kaleme aldık ve çözüm yollarını ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yaşanan sorunların her kesim tarafından bilinmesine rağmen çözüme kavuşturulamadığına dikkati çeken Buldan, “Nedir bu meseleler? Türkiye’deki başta Anayasa meselesi, yani 12 Eylül’de yazılan bir anayasayla Türkiye’nin yönetiliyor olması, Türkiye’ye yapılan en büyük haksızlıklardan bir tanesidir. Türkiye toplumu artık yeni bir anayasa istiyor. Türkiye toplumu eski anayasayla yönetilmek istemiyor. Yürürlükte olan anayasa halkların bir arada yaşamasına, kimliklerin, inançların özgür bir şekilde kendini yaşamasına engeldir. Çoğulcu, özgün bütün kimliklerin inançların, kadınların gençlerin kendilerini güvende hissedeceği bir anayasaya acil ihtiyaç vardır” diye belirtti.

Fotoğraf Ayten Avdan

Ancak ülkeyi yönetenlerin halen eski anayasada direttiğini dile getiren Buldan, “Çünkü sadece onların işine yarıyor.

Buldan, yaşanan sorunların temelinde Kürt sorununun çözümsüzlüğündekisrar olduğuna işaret ederek, “Türkiye’nin hatta dünyanın en önemli sorunlarından biridir. Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklanan krizin, kaosun yaşandığını biliyoruz. Kürt sorunu bu ülkenin en büyük sorunudur, çözüm yollu bellidir, çözümü vardır dedi

Haber Ayten Avdan
Editör: Haber Merkezi