DİYARBAKIR –ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  HDP Eş genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin katıldığı Amed Tiyatro Festivali, “Tenê Ez (Yalnız Ben)” adlı oyunun sahnelenmesiyle başladı.


“Hakikat Özgür Kılar” sloganıyla düzenlenen ve geçen yıl yaşamını yitiren yönetmen Mehmet Emin Yalçınkaya’ya adanan 7’nci Amed Tiyatro Festivali, Teatra Jiyana Nû grubunun “Tenê Ez (Yalnız Ben)” adlı oyunuyla Amed Şehir Tiyatrosu’nda başladı. Festivalin açılışına, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık’ın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Tiyatro oyununun öncesinde festival hazırlık komitesi adına Özcan Ateş ve Berfin Emektar Kürtçe ve Türkçe açıklama yaptı.


HAKİKATİN ARAYICISI


“Tiyatro kendini hakikatin alanına bırakır” diyen Emektar, “Tüm zamanlarda iktidarlar beden üzerinde bazı kalıplar yaratarak hükmünü zulümle sağlamaya çalışırken, tiyatro kendi oyuncusu üzerinden o kalıpları parçalayarak hatta yok ederek hakikatin arayıcısı olmuştur” dedi.


‘SANAT YARALARI İYİLEŞTİRİR’


Ardından sahneye davet edilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen, birer kısa konuşma yaptı. Amed Şehir Tiyatrosu’nu karanlık dönemindeki bir fanusa benzeten Uyanık, sanatın yaraları iyileştireceğini ve Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularının karanlık dönemde sergilediği duruşun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Mızraklı ise, şunları söyledi: “Öykü bitmiyor. Her şey yıkılıyor, her şey akıp gidiyor Öykü her daim baki kalıyor. Bu öykü bugün buradan devam ediyor” dedi.


EŞ GENEL BAŞKANLARDAN OYUNCULARA PLAKET


Ardından Teatra Jiyana Nû grubunun “Tenê Ez (Yalnız Ben)” adlı oyunu gösterildi. İzleyicilerden büyük beğenisini kazan oyunun sonunda HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, sahnedeki oyunculara plaket verdi.


PROGRAM


Festivalin açılışı oyunu dışındaki tüm oyunlar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi Çand Amed Tiyatro Salonu’nda gösterilecek.


27 Nisan Cumartesi


19.00: Benden Bu kadar


28 Nisan Pazar


*15.00: Tenê ez


* 19.00: Mal be kol


29 Nisan Pazartesi


* 19.00: Zargotın zêrgotın e


30 Nisan Salı


* 19.00: Kozık


1 Mayıs Çarşamba


* 19.00: Zabel


2 Mayıs Perşembe


* 15.00: Zabel


* 19.00: Altüst


*20.00: Lal Hayat


3 Mayıs Cuma


 * 17.00: Özgür palyaço güçleri


* 19.00: Teyba dawî a krapp


4 Mayıs Cumartesi


* 15.00: Jı akademıyê re raporek


5 Mayıs Pazar


* 19.00: Tartuffe
Editör: Haber Merkezi