Bursa Kadın Platformu,2018 ilk ayında 329 kadın öldürüldü 342 kadın tecavüze uğradı.

Ayten AVDAN


 BURSA- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde yine tacize, tecavüze, şiddete ve kadın cinayetlerine karşı sokaktaydı.


 Bursa Setbaşı’nda toplanan kadınlar sloganlar eşliğinde Atatürk Anıtı önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Burada basın açıklaması okuyan Derya Şimşek Aksakal, “Günümüzde de kadına yönelik şiddet sistematik olarak devam ediyor. Sömürünün adaletsizliğin güvencesizliğin arttığı 2018 yılında Türkiye’de de, dünyada da kadına yönelik şiddet ürkütücü boyuttadır.” şeklinde konuştu.


• 2018’in ilk 10 ayında 329 kadın öldürüldü

• 2018’in ilk 8 ayında en az 870 kadın şiddete uğradı, 342 kadın tecavüze uğradı.

• Boşanan kadınların yüzde 36.4’ü şiddete nedeniyle boşanıyor.

• Kadınların yüzde 92’si sendikasız çalışıyor.

• Kadınlar erkeklerden yüzde 17.8 daha düşük ücret alıyor.



Derya Şimşek Aksakal

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı

Kapitalist sistemin yarattığı eşitsizlikler, ayrımcılıklar, savaşlar, derinleşerek devam ettiğini dile getiren Aksakal, “Tüm dünyada devletler uyguladıkları baskıcı politikalarla kadına yönelik şiddetin boyutlarını arttırmıştır. Böylesi bir gerçekliğin yaşandığı bugün, biz kadınlar ataerkil kapitalizme ve yarattığı şiddetin her türlüsüne karşı; savaşa, tacize, tecavüze, yoksulluğa, haklarımızın yok edilmesine, eşitsizliğe ve gericiliğe karşı bir kez daha alanlardayız.” ifadelerini kullandı.


“Bizim eşitlik anlayışımız kadın-erkek fiziksel eşitlik değildir. Ayrıca 100 m.yi de koşarız diğer işleri de yaparız. Ülkemizde ki kadına yönelik şiddet espri konusu olma boyutunu çoktan aştı artık cins kırımına dönüştü.

Cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak devletin görevi ve sorumluğudur. Şiddet ortadan kalkıp eşitlik sağlanıncaya kadar biz alanda olmaya devam edeceğiz.

 Derya Şimşek Aksakal, Dünya Ekonomik Forumu küresel cinsiyet uçurumu raporuna göre Türkiye’nin 140 ülke arasında 131. Sırada olduğunu, ”Kadın erkek eşit değildir! Dedi.
Editör: Haber Merkezi