ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bugün geldiği Diyarbakır’da partisinin il binasını basın toplantısı düzenledi. 31 Mart yerel seçimini henüz geride bırakamadıklarını belirten Sarıbal, sürekli sayım yapılarak sonuca ulaşılamayan bir seçim geçirdiklerini söyledi. Halkın iradesinin sandığa yansıdığını dile getiren Sarıbal, 16 yıllık siyasal iktidar ve küçük ortağının yenildiğini dile getirdi. Demokrasi ve halk muhalefetinin kazandığını vurgulayan Sarıbal, iktidara karşı muhalefetin dayanışmasının kazandığını yineledi. İktidarın ceberut, ayrımcı, ötekileştirici ve korkutmaya dönük dilinin yenildiğini vurgulayan Sarıbal, “Halk bütün bu kötülüğe itiraz ederek biz iyilik ve barış istiyoruz dedi. Seçimin en önemli sonucu bu diktatöryal, faşizan, baskıcı, talancı ve tek adam iktidarı yenilmiştir. Bunun karşısında kazana barış olmuştur. Demokrasi bloğu kazandı. Temel insan haklarından yana toplum yan yana gelmiştir. Demokraside bütünleşmiştir. İktidara dur demiştir” diye konuştu.


‘SALDIRI PLANLANMIŞTIR’


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Ankara’nın Çubuk ilçesinde katıldığı cenaze töreninde maruz kaldığı linç girişimi girişimini hatırlatan Sarıbal, bu saldırının siyasi iktidar ve küçük ortağının çete modeliyle gerçekleştirildiğini söyledi. Saldırının organizeeli bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Sarıbal, saldırının sorumlusunun iktidar olduğuna dikkat çekti. Saldırının Sivas Madımak’ı hatırlattığını dile getiren Sarıbal, “Tamamen organizeli ve bilinçlidir. İktidarın eli vardır. Siyaset bu saldırıyı planlamıştır” diye belirtti.


‘KARAR SİYASİDİR’


31 Mart yerel seçimlerinin birçok mağduru olduğunu dile getiren Sarıbal, bu mağdurların bir diğerinin ise Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve mazbataları verilemeyen belediye eş başkanları olduğunu söyledi. YSK kararının tamamen siyasi olduğunu belirten Sarıbal, “Bu karar tamamen gayri hukuki bir karardır” dedi.


‘KAYYUM BÖLGEYE ZARAR VERMİŞTİR’


Kayyumların haksız ve hukuksuz bir şekilde geldiklerine dikkat çeken Sarıbal, Mardin’de kayyumun 2 buçuk yılda 1 milyar borç bıraktığını hatırlattı. Sarıbal, kayyumların bu bölgeye büyük zarar verdiğini kaydetti.


‘YAŞAM HAKKI EN KUTSAL HAKTIR’


Cezaevlerinde binlerce insanın açlık grevinde olduğunu hatırlatan Sarıbal, şöyle devam etti: “Yaşam hakkının en kutsal haktır. Bunu kişi ve isim ayırmaksızın cezaevlerinde olan insanların yaşam hakkının güvencesinin de devlete ait olduğunu, o yüzden bütün onların sağlığı ve talepleri ile ilgili kaygılarının olduğunu, devletin ve hükümetin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Açlık grevlerine ilişkin zaman zaman açıklamalarımızı yapıyoruz. Cezaevlerindeki açlık grevindeki bütün vatandaşların kim olursa olsun yaşam hakkı kutsaldır. Bu kutsallık üzerinden ilgililerin gerekli hassasiyeti göstermesini istiyoruz.”


Sarıbal ve beraberindekiler, Diyarbakır’da “Çocuklar ölmesin” dediği için tutuklanan öğretmen Ayşe Çelik’i cezaevinde ziyaret ettikten sonra kentten ayrıldı.


Haber/Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Editör: Haber Merkezi