ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Nihat Palandöken’in bireysel silahlanmaya karşı başlattığı kampanyaya destek veren Çağdaş Kadınlar Derneğinden çağrı: ‘Yaşamımızı tehdit eden bireysel silahlanmayı engellemek için yasa çıkarılsın.’




Öldürülen lise öğrencisi Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken’in bireysel silahlanmaya karşı başlattığı imza kampanyasına destekler büyüyor.

“Tek amacım başka Helinlerin ölmemesi” diyerek mayıs ayında imza kampanyası başlatan Nihat Palandöken’e Çağdaş Kadınlar Derneğinden destek geldi. Dernek üyesi kadınlar geçtiğimiz haftadan bu yana İstanbul Alibeyköy’de stant açarak imza topluyor.

Çağdaş Kadınlar Derneği Başkanı Sakine Sayar, bireysel silahlanmadaki artışa dikkat çekerek bu artışın özellikle de kadın ve çocukların yaşamını tehlikeye soktuğunu vurguladı.

Nihat Palandöken’in “Başka çocuklar ölmesin, analar ağlamasın; bireysel silahlanmanın önüne geçilsin” sloganıyla başlattığı imza kampanyasını çok anlamlı bulduklarını ve kampanyaya destek olmak için imza standı açmaya başladıklarını söyleyen Sayar, bireysel silahlanma konusundaki fikirlerini ise şöyle dile getirdi:

“Sokakta takır takır ateş ediliyor, evde oturan kadın, çocuk vuruluyor ya da bir kadın kocasından boşanmak istiyor, adam sokak ortasında pompalı tüfekle öldürüyor. Bir genç kadın, arkadaşlık teklifini kabul etmediği adam tarafından öldürülüyor. Önceden bu kadar yaygın değildi bireysel silahlanma; çünkü bunun önüne geçen yasal düzenlemeler vardı. Ama artık sokak ortasında silahla insan öldürülüyor, bu normalleşiyor, yaygınlaşıyor. Bir yandan da cezalar da düşüyor.

Sokakta insanlar korkuyla yaşıyor. İnsanlar çocuklarını aile bireylerine bile emanet edemez duruma geldi. Ama biz insanlar artık birbirine güvenle baksın, güvenle yaklaşsın istiyoruz.

Biz de sokakta silahların susması için, bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi için bu kampanyaya destek vermek istedik dernek olarak. Nihat Bey’in davetine cevap verdik.”

Bireysel silahlanmanın en çok da kadınları etkilediğine dikkat çeken Sayar’ın kadınlara çağrısı ise şöyle; “Biz kadınlar artık ayaklanmalıyız. Buna dur demeliyiz. Bu kampanya da dur demek için atmamız gereken adımlardan biri. Tüm kadınları bireysel silahlanmaya karşı bu kampanyayı desteklemeye çağırıyoruz.”

İmzaların TBMM’ye gönderileceğini hatırlatan Sayar’ın meclise de bir çağrısı var; “İnsanların hayatına neden olan bireysel silahlanmaya artık bir son verilmesi lazım. İnsanların bu kadar kaygı, korku yaşadığı bir ortamda mutsuzluk ve umutsuzluk yaygınlaşıyor. Bu tedirgin ortama bir son verin. TBMM’de bir yasa çıkarılarak buna bir son verilmesini istiyoruz.”
NE OLMUŞTU?

Lise öğrencisi Helin Palandöken, İstanbul Pendik’te 13 Ekim 2017’de Mustafa Yetgin tarafından okul çıkışında, pompalı tüfekli vurularak öldürülmüştü. Yetgin ifadesinde silahı internetten satın aldığını açıklamış, bunun üzerine kontrolsüz biçimde artan bireysel silahlanmaya tepkiler artmıştı. Baba Nihat Palandöken de meclisi bireysel silahlanmanın önüne geçmeye çağırmak için imza kampanyası başlattı.
‘EKMEK PEYNİRDEN DAHA KOLAY ALINIYOR’

Baba Palandöken’in TBMM Başkanlığına teslim edeceği imza formunda “Ülkemizde bireysel silahlanma her geçen gün artmakta ve bu silahlarla her geçen gün masum insanlar hayatını kaybetmektedir. İş bu dilekçeyle bireysel silahlanmanın önlenmesi ve insanların ateşli silahlara ulaşmalarının zorlaştırılması amacıyla bir komisyonun kurulmasını ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” ifadeleri yer alıyor. ( Kaynak Ekmek ve Gül )
Editör: Haber Merkezi