HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında dünya genelindeki vaka sayısı 1.5 milyonu aştı. 88 bin 500’ün üzerinde can kaybı var. Türkiye’de yaşamını yitirenlerin sayısı 812. Dünya ve Türkiye’den güncel gelişmeler canlı sayfamızda.


 




Gazete Karınca'nın haberine göre; 12:15 | Diyarbakır, Mardin, Çankırı ve Kırşehir’de karantinalar


Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinin Yeşilören köyü, Kırşehir’de merkez Kervansaray Mahallesindeki bir bina, Mardin’in Derik ilçesinde Kovalı Mahallesi ve Tepecik mezarası ile Diyarbakır Sur’da İskenderpaşa Mahallesi Uçar Sokak’ta bulunan Nur Apartmanı karantinaya alındı.




12:10 | “Silivri’de iki tutuklunun Covid-19 testi pozitif çıktı” iddiası


Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan iki siyasi tutuklunun Covid-19 testinin pozitif çıktığı ve bu tutukluların karantina yerine koğuşa geri getirildikleri iddia edildi. Ayrıca üç tutukluda da salgın belirtilerine rastlandığı öne sürüldü.

Konuyla ilgili MA’ya konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, tutuklu yakınlarının bu bilgileri kendilerine ulaştırdığını aktardı.

Kendilerine gelen bilgiyi halen teyit edemediklerini ifade eden Yoleri, cezaevlerinde acilen önlemlerin alınması çağrısı yaptı.




11:56 | İmamoğlu’ndan İstanbul geneli için “en az iki hafta karantina” çağrısı


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Corona virüsü salgını ile mücadele için İstanbul genelinde “en az iki hafta karantina” çağrısında bulundu.

TV100’de salgın ile ilgili soruları yanıtlayan İmamoğlu, “İstanbul’un ilçe ilçe karantina ile çözüme kavuşması mümkün değil” diyerek, belediye bünyesindeki Bilim Kurulu’nda ve ilin valilik düzeyindeki Pandemi Kurulu’nda genel kanaatin bu olduğuna dikkat çekti.

Bunun “şart” olduğunu belirten İmamoğlu, dünya genelinde İstanbul ölçeğindeki kentlerden “keşke daha önce daha sıkı tedbirler alsaydık” yönünde uyarılar geldiğini hatırlattı.







Ekrem İmamoğlu

@ekrem_imamoglu








TV 100 canlı yayınında Ahu Özyurt’un gündemle ilgili sorularını yanıtlıyorum. https://www.pscp.tv/w/cV11iDQ3ODY3MzN8MWpNS2dRZFBqUVBKTJlbFHrDZPk-x-6_gVB7viNS6gVdsE-AFXTj6Q3ftqK7 














Ekrem İmamoğlu @Ekrem_Imamoglu


TV 100 canlı yayınında Ahu Özyurt’un gündemle ilgili sorularını yanıtlıyorum.



pscp.tv












736 kişi bunun hakkında konuşuyor



















11:52 | Birleşmiş Milletler: Salgın küresel çapta 500 milyon insanı daha yoksullaştıracak


Birleşmiş Milletler, Corona virüsünün dünyada milyonlarca insanı yoksulluğa itebileceğine dikkat çekti.

Salgının finansal ve ekonomik boyutu ile ilgili yapılan çalışmaya göre, küresel çapta 500 milyon insan daha yoksullaşacak.




11:10 | Covid-19’un insan hücrelerine saldırısı ve yayılışı görüntülendi


Fotoğraftaki siyah noktalar virüs parçacıkları

Yeni tip Corona virüsünün (Covid-19) insan hücrelerindeki yayılışı elektron mikroskobuyla kaydedildi.

Brezilyalı bilim insanları tarafından yapılan çalışmada virüsün insan hücrelerinde yarattığı tahribat görülebiliyor.

Elde edilen görüntüde, Covid-19 virüsünün parçacıkları olan siyah noktalar, genetikten sorumlu olan bir sitoplazmayı enfekte etmeye çalışıyor.




11:05 | İstanbul’daki işçi mahallelerinde virüs daha hızlı yayılıyor


Fotoğraf: DHA

İstanbul’da salgının yoğun olduğu ilçeler işçi mahallelerinin bulunduğu semtler: Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa, Esenyurt.

Uzmanlar, buralardaki dar gelirli çalışanların kendini izole edemediğine dikkat çekerken, bunun salgının yayılımına etki ettiğini belirtiyor.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, “Bu nedenle çok acil ve temel ihtiyaçlar üreten yerlerin dışında İstanbul’da sayının azaltılarak çalışılması lazım” diyor.





11:04 | Roberto Esposito: İlk başta politik mahkûmlar serbest bırakılmalı


Georgio Agamben ve Jean-Luc Nancy’den sonra koronavirüs ve biyopolitika bağlamında tartışmaya dahil olan İtalyan çağdaş düşünür Roberto Esposito, bu süreçte cezaevlerindeki duruma dair konuştu.

Biyopolitikanın her zaman cezaevlerine yöneldiğini söyleyen Esposito, Türkiye’deki cezaevi gündemine ilişkin, “Bir tür af ya da hapishanelerin belirli bir şekilde boşaltılması söz konusu olacaksa, sıradan suçlular yerine ilk başta politik mahkumlar serbest bırakılması gerekir” dedi.

  • Eylül Deniz Yaşar’ın söyleşisinin tamamı BURADA






10:58 | ‘Corona’yla mücadelede dünyadan üç iyi haber


Corona virüsü ile mücadele konusunda dünyadan iyi haberler var.

Çin‘de yapılan iki yeni araştırma hastalığı atlatanların kanından elde edilen plazmanın Covid-19 tedavisinde işe yarayabileceğini gösterdi. Bu yöntem sayesinde 3 gün içinde, hastalarda daha önce ortaya çıkan nefes darlığı ateş ve öksürük gibi belirtilerde düzelme emareleri görüldüğü bilgisi paylaşıldı.

İsveç Kraliyet Enstitüsü ise bir kişinin Covid-19 olup olmadığını ve virüse karşı antikor oluşturup oluşturmadığını çok çabuk bulabilen bir test geliştirdiklerini açıkladı. Testin onaylanması halinde önümüzdeki hafta Stockholm’de çeşitli hastanelerde sağlık personeli üzerinde test yapmaya başlanabileceği ifade edildi.

Avustralyalı bilim insaları ise parazit ilacının Corona virüsünü hücrede 48 saat içinde öldürebildiğini ortaya koydu. Antiviral Research isimli akademik dergide yayınlanan rapora göre Monash Üniversitesi çalışanları parazit ilacını Corona virüsü içeren hücrelere uygulayarak olumlu sonuç elde etti. Bilim insanları söz konusu parazit ilacının virüsün viral yükünü azaltacağı ve insandan insana bulaşmayı sınırlayabileceği görüşünde.




10:44 | BM’den ‘Corona’ raporu: Küresel yoksulluk son 30 yıldır ilk kez artacak


Birleşmiş Milletler, Corona virüsü salgının finansal ve ekonomik boyutuyla ilgili bir rapor hazırladı.

BM’nin çalışması, Londra’daki Kings College ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden akademisyenlerce kaleme alındı.

Raporda akademisyen Christopher Hoy “Ekonomik kriz muhtemelen sağlık krizinden çok daha kötü olacak” diyor.

Raporda göre salgının neden olduğu ekonomik hasar küresel çapta 400 ila 600 milyon insanın daha yoksulluğa itilmesine neden olabilir.

Ayrıca küresel yoksulluk da son 30 yıldır ilk kez artacak.




09:30 | Avrupa Komisyonu: Seyahat kısıtlamaları uzatılsın


Avrupa Komisyonu, AB üyeleri ve Schengen bölgesi ülkelerine, zorunlu olmayan seyahatlere yönelik yasaklarını 15 Mayıs’a kadar uzatmasını önerdi.

Söz konusu yasak, Schengen ülkelerinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre gibi AB üyesi olmayan toplam 30 ülkeyi kapsıyordu.




09:15 | Grönland’da ‘Corona’ya yakalanan herkes iyileşti


Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland’da yetkililer, Corona virüsüne yakalanan tüm yurttaşların iyileştiğini açıkladı.

Grönland’da virüs testi pozitif çıkan 11 kişi vardı ancak nüfusun yüzde birine test yapıldığı belirtildi.

Yaklaşık 80 bin nüfuslu bölgede 770 kişiye test yapıldığını belirten yetkililer, son 4 günde yeni vaka olmadığını kaydetti.

BBC’nin yerel bir gazete olan Sermitsiaq AG’den aktardığı habere göre ülkedeki üst düzey sağlık yetkilisi Henrik Hansen, “Şu an için durum sakin ancak virüsün ülkede yayılmasının ne zaman duracağından asla emin olamayız” dedi.

Hansen, “Semptomların görülmesi 14 günü bulabiliyor, dolayısıyla yasakları hafifletmek için bu kadar süre boyunca yeni hiçbir vakanın olmadığından emin olmalıyız” diye konuştu.

Bölge yönetimi son birkaç haftadır uyguladığı önlemler kapsamında 10’dan fazla sayıda kişinin bir araya gelmesini yasaklıyor, Danimarka vatandaşı olmayan herkese sınırlarını kapattı ve birçok ulaşım aracını da durdurdu.

Başkent Nuuk’ta ev içi şiddeti engelleyeceği beklentisiyle alkol satışı da yasaklandı.




08:50 | Türkiye’de Corona virüsünün seyri




Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre uygulanan test sayısı 24 bin 900.

Covid-19 tanısı konulanların sayısı 4 bin 117 artarak, 38 bin 226’ya yükseldi.

Son 24 saatte 87 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle birlikte Türkiye’de can kayıpları 812’ye çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan bin 846’sı iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 492.
Editör: Haber Merkezi