İZMİR - Çerkes Eylem Grubu, Rusya'nın 5 muhalif genci katlettiğini belirterek, Çerkeslere karşı soykırımın devamı olduğunu ifade etti. 

Çerkes Eylem Grubu, Rus polisinin geçen günlerde "Kabardey Balkar'da düzenlenen operasyonda 5 terörist çatışmada ölü olarak ele geçirildi" diye duyurduğu olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Eylem Grubu, gazeteci ve görgü tanıklarının ifadeleriyle katledilen kişilerin operasyondan kısa bir süre önce polisler tarafından alıkonulduklarını belirterek, "Ayrıca cesetleri teşhis etmek ve teslim almak için gelen akrabaları, cesetlerin üzerinde gözle görülür biçimde işkence izine rastladıklarını bildirdiler" ifadelerinde bulundu. 

Rus polisinin 2005 yılından bu yana en az 500 Çerkes gencini "terörle mücadele operasyonlarında" öldürdüğünü vurgulayan Çerkes Eylem Grubu, bütün operasyonlarda kopyala-yapıştır suçlamalar bulunduğunu kaydetti. Açıklamada, şöyle denildi: "Rus Devletinin Çerkes gençlerine yönelik kumpas ve suçlamalar ile gerçekleştirdiği yargısız infazlar alçakçadır. İktidar ile aynı zihniyeti paylaşmayan, yaşamını kültürünün ve inancının içerisinde sürdürmek isteyen gençlerimizin bu alçaklık tarafından katledilmesi, Rusya'nın Çerkeslere karşı soykırımı devam ettirdiğinin en net belirtisidir. Bizler ne bu alçaklığa göz yumacağız, ne de gençlerimizi sahipsiz bırakacağız." 

Çerkes Eylem Grubu, ilgili makamları olaya karışanları tespit edip adil bir şekilde yargılamaya ve Çerkes halkından özür dileyerek evrensel hukuka uygun biçimde davranmaya çağırdı. Açıklamada "Rusya devleti, bütün kurumlarıyla birlikte Çerkes halkına karşı düşmanca davranışlarından vazgeçmelidir" denildi.

(MA)

Editör: Haber Merkezi