DİYARBAKIR - Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nin havalandırılmasında kurşun sıkıldığı belirtildi. HDP'li Remziye Tosun, konuyu Meclis'e taşıdı. 

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Diyarbakır cezaevlerindeki hak ihlallerini Meclis’e taşıdı. Tosun konuya ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e soru önergesi sundu. Önergede, Diyarbakır 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli ve D tipi cezaevlerindeki ihlaller şöyle sıralandı: “Keyfi cezalar, psikolojik baskı, en temel haklarının ihlal edilmesi, tıraş olunmasına engeller, özel alanlara kamera yerleştirilmesi, kargo ve eşyalarının verilmemesi, iç ve dış kantindeki ürünlerin piyasa değerinin çok üstünde olması, tepki verenlere de görüş yasağı verilmesi, dezenfektan verilmemesi, sağlık personeli olmaması.” 

TUTUKLU CEZAEVİNDEN ÇIKARILMAK İSTENDİ

Önergede, Diyarbakır D tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yunus Emre Ergin’in avukatı ve herhangi bir belge olmaksızın iki kere cezaevinden çıkarılmak istenmesinin cezaevlerindeki uygulamaların bir diğer örneği olduğu belirtildi. 

‘KURŞUN SIKILDI’

Son olarak tutuklu yakınlarının Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi havalandırmasında kurşun sıkıldığı aktarımlarına yer veren önergede, “Cezaevlerindeki mahpuslara insanlık dışı veya onur kırıcı muamele, ceza içinde ceza uygulanamayacağı gerek uluslararası sözleşmelerde gerek Türkiye’deki kanun ve mevzuatlarda düzenlenmiştir. Türkiye’nin kendi mevzuatında belirtilen hükümlerde ‘Mahpuslara insan onuruna yaraşmayan muamelelerin yasaklandığı ve hiçbir gerekçe ile bu muamelelerin meşru gösterilemeyeceği’ açıkça ifade edilmiştir” denildi.

‘ATEŞ AÇAN İNFAZ MEMURU MUDUR?’

Tosun, Bakan Gül’e cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“* Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde havalandırmada kurşun sıkıldığı Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Cezaevi havalandırmasında ateş eden şahıs infaz memuru mudur? İnfaz memuru mahpuslara mı ateş etmiştir? Ateş eden memur hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

* Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevlerinde mevcut hukuk dışı uygulamalardan Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bu uygulamalar suç değil midir? Söz konusu suçlara ilişkin cezaevi yönetimi veya infaz memurları hakkında işlem başlatılacak mıdır?

* Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevlerinde mahpuslara keyfi cezalar verilmesinin gerekçesi nedir?

* Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yunus Emre Ergin’in avukatı ve herhangi bir belge olmaksızın iki defa cezaevinden çıkarılmak istenmesinin yasal gerekçesi nedir?”

‘OLAY ARAŞTIRILSIN’

Tosun ayrıca Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi havalandırmasında kurşun sıkılma durumunun araştırılması için İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvurdu. 

Editör: Haber Merkezi