ADANA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Diyarbakır ve Urfa'da gözaltına alınan avukat ve siyasetçiler ile ilgili ÇHD ve İHD İnsan Hakları Derneğinde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını katılmcılar adına Av. Sevil Aracı Bek okudu.


Bek'in okuduğu ortak basın metni şu şekilde;

BASINA VE KAMUOYUNA

12.03.2020 tarihinde Urfa Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan 2018/39552 sayılı soruşturma kapsamında,  Diyarbakır’da 5, Urfa’da 7, Şırnak’ta 1 avukat meslektaşımız hakkında gözaltı kararı alınmıştır. Gizli tanık beyanları doğrultusunda yürütülen operasyonun PKK/KJK’nın Ceza İnfaz Kurumlarındaki yapılanmalarına yönelik olduğu iddia edilmektedir. Avukat arkadaşlarımızla birlikte gözaltına alınan çok sayıda vatandaş, gardiyan ve farklı mesleklerden kişiler de bulunmaktadır.

Meslektaşlarımızın mesleki faaliyetlerinden ötürü haklarında soruşturma başlatılması ve yine akabinde dosyada kısıtlama kararı verilmesi haksız ve hukuksuzdur. Avukatlık faaliyetleri bahane edilerek soruşturulmaları mesleklerini icra etmeye engel teşkil etmektedir.

Mesleki faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınan avukat arkadaşlarımıza yönelik baskıları protesto etmek ve onlarla dayanışmak amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Günümüzde demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren, sisteme muhalefet eden kişi ve kurumlara, devlet tüm araçları ile saldırmaktadır. Bir yanda anti demokratik yasal düzenlemeler, diğer yandan bu düzenlemelere bile bağlı kalmayan uygulamalarla tüm toplum bastırılmaya ve sindirilmeye çalışılmakta, toplumsal muhalefet güçlerinin de yok edilmesi amaçlanmaktadır. Ne hukuk ne de yasa tanıyan bu uygulamalar tam anlamıyla bir “düşman ceza hukuku” dur.

Devlet, yargı eliyle siyasi rehin alma politikasını, akılların almayacağı bir şekilde, pervasızca uygulamaktadır. Bir kez daha görüldüğü gibi, iktidar askeri faşist dönemlerden ayırt edilemeyecek operasyonlara imza atmaya devam etmektedir. Bu pervasızlık hükümetin kürsülerden verdiği talimatlarla başlamakta, Terörle Mücadele Şubelerinde devam etmekte, savcılık önünde sorulan sorularla ayyuka çıkmakta ve mahkemelerde gerekçesiz, mesnetsiz, keyfi tutuklamalar ve cezalandırmalarla tamamlanmaktadır. Düşman ceza hukukunu uygulamaya koyan siyasi iktidar toplumsal muhalefeti hukuki açıdan savunmasız bırakmak için saldırıları da özel olarak uygulamaktadır.



Burada önemle vurgulanması gereken bir husus vardır ki, saldırıların muhatabı aynı zamanda toplumsal muhalefetin tüm dinamiklerinin siyasi iktidar karşısında avukatlığını üstlenen meslektaşlarımızdır. Bizler Çağdaş Hukukçular ve İnsan Hakları Dernekleri Adana Şubeleri olarak açıkça söylüyoruz; hiçbir baskı ve saldırı toplumsal muhalefetin avukatlığını yapmamıza engel olamayacaktır. Toplumsal muhalefetin savunmanlığını yapan üyelerimiz ve meslektaşlarımız yalnız değillerdir. Devletin baskıcı politikaları ile ilk defa karşılaşmıyoruz. Mesleğimize yönelik baskı ne kadar artarsa artsın, ne kadar genişlerse genişlesin bu ülkede toplumsal muhalefetin, işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin, devrimcilerin ve Kürtlerin avukatları savunma görevlerini yerine getirmeye devam edecektir. Toplumsal muhalefet bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da avukatsız kalmayacaktır.

Tüm halkımızı bu antidemokratik uygulamalar karşısında avukatlarına sahip çıkmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Bizler gözaltına alınan meslektaşlarımız serbest bırakılıncaya ve gerçek bir demokrasi sağlanıncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz.

GÖZALTINDAKİ AVUKATLAR SERBEST BIRAKILSIN!

SAVUNMA SUSTURULAMAZ, YARGILANAMAZ!

BOYUN EĞMEYECEĞİZ!

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

ADANA ŞUBELERİ


 
HABER VİDEOSU







http://www.habereguven.com/chd-ve-ihd-gozaltina-alinan-avukatlarla-ilgili-basin-aciklamasi-gerceklestirdi/1622/
Editör: Haber Merkezi