DİYARBAKIR - Yerel seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır'a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı tarafından 259 muhtarın görevden alınmasına tepki göstererek, "Bu haksızlıktır, adaletsizliktir" dedi.


MA'nın haberine göre: Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya'nın aralarında olduğu CHP'li heyet, yerel seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır'da yapacakları 2 günlük temaslara ilişkin parti il binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, CHP'li vekiller, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ve il yöneticileri katıldı.


Toplantıda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, yerel seçim çalışmaları kapsamında CHP Genel merkezden görevlendirilen milletvekillerinin bugün itibariyle 41 ilde saha çalışmalarına başladığını dile getirdi. Ziyaret kapsamında yurttaşları, esnafları, sivil toplum kuruluşlarını ve emek örgütlerini ziyaret edeceklerini belirten Kaya, sahada edindikleri izlenimleri rapor haline getireceklerini ve raporu da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na teslim edeceklerini aktardı. Kaya, 25 Ekim'de ise tek adaylarının olduğu yaklaşık yüz il ve ilçenin belediye başkan adaylarını açıklayacaklarını söyledi.


MUHTARLARIN GÖREVDEN ALINMASI


Türkiye'de ekonomik krize de dikkat çeken Kaya, Diyarbakır'ın da var olan krizden ciddi bir şekilde etkilendiğini kaydetti. Yerel seçimlerin yaklaştığını ve siyasi partilerin de halkın düşüncelerini öğrenmesi gerektiğini söyleyen Kaya, "Eğer, siz halkın seçtiği 250'ye yakın muhtarı görevden alıyorsanız, bunu anlamı şudur: 'Ben sahada temizlik yapıyorum. Bu temizlikle de sizin önünüzü kesiyorum.’ Bu haksızlıktır, adaletsizliktir" diye konuştu.


'TÜRKİYE'Yİ MADARA ETTİNİZ'


Yerine kayyum atanan yaklaşık 100 DBP'li belediyenin durumuna da işaret eden Kaya, "Halkın iradesini siz cezaevine tıkarsanız ve halkın önüne koyduğunuz sandığın sonuçlarına katlanmayacağınızı bugünden ilan ederseniz, siz hem Türkiye hem dünya kamuoyuna adil bir seçim yapmayacağınızı ilan ediyorsunuz" şeklinde konuştu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a uyarıda bulunan Kaya, "Siz, yeterince Türkiye'yi dünya devletleri arasında madara ettiniz. Yeter artık. Siz, hakim ve savcıların kararlarını yok sayarak, papazı tahliye ettirip Trump'tan teşekkür aldınız. Eğer, gerçekten bir teşekküre ihtiyacınız varsa, halkın seçtiği belediye başkanlarını, milletvekillerini, PM üyemiz Eren Erdem'i tahliye edin. Yargı ve savcılar üzerindeki baskıya son verin. Gerçek teşekkürü halktan alın" diye konuştu.


'SAYGISIZLIKTIR'


Geçtiğimiz hafta Sakarya'da oynanan Sakaryaspor ile Amedspor maçında yaşananlara değinen Kaya, "Irkçılık, en üst noktaya çıktı. Eğer, tedbir almıyorsanız, siz bu ülkede sporda da kardeşliği egemen kılamazsanız. Her siyasetçiye düşen görev, sporda da bölmek değil, birleştirmektir" dedi. Bir belediye başkanı, milletvekili ve muhtarın seçildiği taktirde bir suça bulaşmışsa bunun yargı yoluyla denetlenmesi gerektiğini ifade eden Kaya, "Yargının vereceği karar doğrultusunda eğer muhtar ise mührünü alırsınız, belediye başkanı ise görevden alırsınız. Ama bunları mahkeme kararı ile yaparsınız. Halkın seçtiği kişileri, hiçbir siyasi parti lideri görevden alamaz. Mahkeme kararı olmadan halkın görevden almak ve cezaevine atmak, halkın iradesine saygısızlıktır, halkın iradesini yok saymaktır. " dedi.


'MUTLAKA KALDIRILMALIDIR'


Gazetecilerin bölgedeki koruculuk sistemine ilişkin sorusuna Kaya, "Kürt sorunu çözülecekse bunu koruculuk sistemiyle çözme şansınız yoktur. Silahlarının alınarak, koruculuğun kaldırılması gerekiyor. Devlet silahlarını alıp korucuları istihdam etmelidir. Koruculuk sistemiyle toplumda ayrıştırma yapılıyor. Bir belde ve köyde, toplumun bir yarısını korucu bir yarısını da yurttaş yapmaya hiçbirimizin hakkı yoktur. Koruculuk sistemi mutlaka ama mutlaka kaldırılmalıdır" yanıtını verdi.

Kaya açıklamada sonra  KESK ve Baro'yı ziyaret etti, ilde ki diğer STK'ları ziyaret etmeyi devam ediyor

Editör: Haber Merkezi