CHP Genel Başkanı Kemal kılıçdaroğlu , 24 Haziran seçimleri öncesi NTV'de gündeme ilişkin soruları cevaplıyor. kılıçdaroğlu 'nun açıklamalarından satır başları şöyle:






"Muharrem İnce'nin çalışmalarını gayet başarılı buluyorum. Muharrem Bey ile bizim tanışıklığımız ben siyasete girmeden oldu. Beraber çalışmalar yaptık. Çalışkan bir arkadaşımız, her tarafa gidiyor, her kesimi kucaklıyor. 'Ben 81 milyonun cumhurbaşkanı olacağım' demişti. Öyle de yapıyor.

Cumhurbaşkanlığını alacağız, parlamentoda da çoğunluğu sağlayacağız. Millet ittifakı en başarılı ittifaklardan biridir. Demokrasi esas alınarak bu millet için güç birliği yapıldı. Bu ülkeye gerçek anlamda demokrasiyi getireceğiz. Biz ayrıca bütün etkenlerden arınmış herkesin bağımsız iradesiyle bir araya geldiği sivil anayasa yapacağız. İnsana nasıl değer verilirmiş, insana iş aş nasıl verilecek. İnşallah 25 Haziran'da güzel güne uyandığımızda herkes görecek.

Cumhurbaşkanlığında 1. turda Muharrem Bey'in almasını kazanmasını isterim. Ben 2. tur diye düşünüyordum ama alanlardan aldığı tepkiler çok iyi. Biz millet için bir araya geldik. Kimin 2. tura kalacağına halk karar verecek. Biz halka saygı duyuyoruz. Biz millet için, demokrasi için bir araya geldiysek daha saygın ve daha gelişmiş bir Türkiye görülecek.

Parlamentoda çoğunlu alacağımızı öngörüyorum. Parlamentonun yetkileri büyük ölçüde kısıtlandı. Cumhurbaşkanı kararnamelerle uzun süre götürecek. Ama Muharrem Bey cumhurbaşkanı olduktan sonra her kesimi kucaklayarak hiç bir kesimi ötekileştirmeden güzel bir anayasa yapacağız.

HDP'nin barajı aşabileceği görülüyor. Zaten HDP'nin barajı aşması parlamentoda olması gerekiyor. %1 oy alınma bile partinin parlamentoda olması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer partilerinde bir şekilde TBMM'de olmasını istiyoruz. Bunun da çalışmasını yapacağız.

Yeni sivil bir anayasa dedim. Toplumun bütün kesimlerinin bir araya geldiği bir ortamda düzenelenecek. Öyle umuyorum da AKP de bu düzende olacak.

Biz medya özgürlüğü istiyoruz, herkesin aşı işi olsun istiyoruz. Millet İttifak'ının söyleminde de bu var. Cumhurbaşkanı tarafsız ve bağımsız olmalı bunu biz de söylüyoruz onlar da söylüyor. Cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır. Bunlar tüm toplumu temsil ederler ve tarafsız olmalıdırlar. Herhangi bir sorunda çözüm odaklı olmalıdır. Ama eğer cumhurbaşkanı devletin sigorta niteliğini kaybetmişsse ve bir partinin genel başkanıysa diğer partileri rakip olarak görür. O nedenle cumhurbaşkanı en tepede tarafsız bağımsız, az konuşan, 81 milyonu kucaklayan kişi olmalıdır. Türkiye bu noktadan uzaktır. Denetimsiz hiçbir organın olamdığı bir düzen istiyoruz. Demokrasi insanların bulduğu en iyi yönetim.

İnce cumhurbaşkanı olduktan sonra OHAL'i kaldıracağım diyor. Böylece ülkede yaşayan herkesin can ve mal kaybının teminatı benim diyor.

Ben Muharrem İnce'nin daha fazla oy almasını istiyorum, bunun için çalışıyorum. Kendisinin öğretmen kimliği var. O şimdi toplumun önderi olarak yoluna devam edecek.

Muharrem Bey bakanlar kurulu listesini yapacak. Elbette cumhurbaşkanı o. Her milletvekiline şükran borçluyum. Bugün yaparsınız yarın gidersiniz. Bizim bazı arkadaşlarımız gönüllü olarak milletvekili olmadılar. Biz onları tasviye mi ettik? Hayır.

Ben 600 kişiyi nasıl tek başıma belirleyeyim? Arkasaşlarımla oturduk toplantılar, değerlendirmeler yaptık. 600 kişilik bu listede bana göre bir sorun yok ama başka birine göre sıkıntı olabilir. Binlerce kişi başvurdu. Tabiki içi burkulanlar olabilir. Ben bu üzüntüyü saygıyla karşılaşıyorum .Kendini arzu ettiği sırada göremeyen arkadaşlar da üzülüyor. Tamamen insanidir. Bugün adaylık için başvuran arkadaşlarımız alanlarda hem parlamento hem de İnce için çalışıyorlar.

Eren Erdem Bey ile görüştüm. Beni aradı. 1. Mit tırlarıyla ilgili partimniz basın toplantısı yaptı ve dağıttı. Bu arşivlerde var. Belgeler Tezcan'a her yerden geliyor. Bu biliniyordu zaten. Bunlar gizli saklı şeyler değil. Görüntüler 17 internt sitesinde yayınlandı. Bunların kaldırılması için Savcılığın kararı var. Bu da devlet sırrı oluyor. Böyle sır mı olur? herkes biliyor bu devlet sırrı diyorlar. Devlet sırrını sadece hakim görür, başkası göremez.

Erdem'e yurtdışı yasağı konulması demokrasi ayıbıdır. Gözdağı verilmeye çalışıyor. Bizi yıldıramazlar.

Dolar olduğu yrde duruyor. Değer kaybeden Türk Lirası. Freni patlamış kamyon gibi gidiyor. Türk Lirası. Son 16 yılda 151 milyar dolar faiz ödendi. Dışardan dolarla borç aldılar onu ödüyorlar. Borç almadan ülkeyi yönetemiyorsunuz. Şimdi o tefeciler diyorki faizi yükselteceksin yoksa borç yok dediler. Bunlar da faizi yükselttiler. Dolar da kısmen düştü. Yakasını tefeciye kaptırmış insan devlet yürütemez. Bunun başında da Saray'da oturan zat var.

Herkes elindeki doları bozdursun diyorlar. Milletde dolar mı kaldı. Sen Man Adası'ndan gelen parayı bozdur da makbuzu göster."


Editör: Haber Merkezi