ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları ile çok sayıda gazeteci ve meslek örgütü temsilcisi katıldı.


‘SALDIRILAR İKTİDARIN GAZETECİLER ÜZERİNDE YARATTIĞI ALGININ SONUCU’


Törenin açılış konuşmasını yapan ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü cezaevine giren Cumhuriyet gazetesi çalışanlarına selamlarını iletti. Gazetecilerin gözaltına alındığını ve saldırıya uğradığını hatırlatan Güleryüzlü, “Bu gözaltılar ve saldırılar daha önceki birçok olayda olduğu gibi iktidarın gazeteciler üzerinde yarattığı algının sonucudur” dedi.


KILIÇDAROĞLU: HEPİMİZİN GERÇEKLERİ ÖĞRENMEYE İHTİYACI VAR


ÇGD Haber Ödülü’ne Hürriyet gazetesinde yayımlanan “Türkiye’nin Utanç Listesi” haberiyle layık görülen Dinçer Gökçe’ye ödülünü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu takdim etti.


Törende konuşan Kılıçdaroğlu, Çağdaş Gazeteciler Derneği Ödül Töreni’nde açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin aslında birer kamu görevlisi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ” Halk adına, halkın gözü kulağı olarak onların sorunlarını gündeme getiriyorsunuz. Gazeteciliğin çok zor olduğunu biliyorum, özellikle Türkiye’de. Gazetecilikte mesai diye bir kavram yoktur. Eğer gazeteci rahat bir haber yapabiliyorsa orada demokrasi vardır. Gazeteci o zaman yaptığı haberden keyif olur. Ama haberi yapıp bunları geniş kitlelere yansıtamıyorsa, baskı görüyorsa orada demokrasi yoktur. Bugün Türkiye’de geldiğimiz nokta budur.” dedi.


CUMHURİYET YAZARLARI, ER5EN ERDEM, OSMAN KAVALA NEDEN İÇERİDE?


Kılıçdaroğlu, Türkiye’de tutuklu gazetecilerin bulunduğunu söyleyerek, “Gerçekleri dillendirmek zorunda olanlardan birisi de benim. Gazetecilere bakıyoruz. Dünyada en çok gazeteciyi hapseden ülke Türkiye. Cumhuriyet Gazetesi yazarları, Eren Erdem, Osman Kavala neden içeride? Yolsuzluk mu yaptılar? Hayır. Sadece haber yaptılar, haber peşinde koştular.” ifadelerini kullandı.


CHP lideri açıklamalarını şöyle sürdürdü: Türkiye yarı açık cezaevi görünümündedir dersek yanılmamış oluruz. Barış isteyen bir akademisyenin pasaportunu elinden alıyorsunuz, yurtdışına çıkmasını yasaklıyorsunuz, çalışmasını yasaklıyorsunuz. Nerede yaşıyor bu insan? Bir hapishanede.


Böyle bir yapı içinde gazetecilik yapmanın çok zor olduğunu biliyorum. Bugün sizlerle ilgili 3 haberle karşılaştım. İlk haber; Hürriyet gazetesini basan kişi AKP’nin Londra temsilcisi olarak atanmıştı. Terör estiriyorsunuz ama bir partinin temsilcisi olarak atanıyorsunuz. 2. haber; 3 gazetecinin gözaltına alınmasıydı. 3. haber; Yavuz Selim Demirağ’ın saldırıya uğramasıydı. Faillerin bulunması lazım. Sağlıklı bir yargılama yapılır mı? Endişem var.


‘BİZ SİYASETÇİLERİN GÜNLERCE ANLATMAYA ÇALIŞTIĞI ŞEYİ FOTOĞRAF KARESİ ANLATMIŞ’


HDP Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları, İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü’ne “Komutanın Cumhurbaşkanının torunuyla selamlaşması” fotoğrafıyla ödüle layık görülen Tamer Arda Erşin’e takdim etti. Hatımoğulları, “Biz siyasilerin günlerce ya da aylarca anlatmaya çalıştığı şeyi bir fotoğraf karesi ne kadar güzel anlatmış. Türkiye’yi Orta Doğu karanlığına mahkum edenler kendilerini mahkum ediyor” diye konuştu.


YAVAŞ: TWİTTER’DA İRONİ YAPMAYA GELMİYOR SÖYLEYEYİM


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Radyo Program Ödülü’nü Nihat Sıradar ve Güçlü Mete’ye takdim etti. Ödül alan gazetecileri kutlayan Yavaş, “Bugün haberleri insanların kafasına sokmak için ironi yapmak gerekiyor ama Twitter’da ironi yapmaya gelmiyor söyleyeyim” dedi.

Törende ödül alan isimler şu şekilde:


ÇGD’nin Dayanışma Ödülü: Cargill işçileri


Haber Ödülü: Dinçer Gökçe –“Türkiye’nin Utanç Listesi” – 17 Ocak – Hürriyet


Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü: Alican Uludağ – “Geliyorum diyen facianın belgesi – 16 Aralık, TCDD raporları bakanı yalanladı!” – 17 Aralık – Cumhuriyet


Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü: Ozan Çepni – “Sarıklı cüppeli ders” – 29 Eylül, “Bakanlığın tarikat itirafı” – 30 Eylül, “Yine tarikat yine istismar” – 8 Ekim – Cumhuriyet


Rafet Genç Haber Ödülü: Nurcan Gökdemir – “Bitmeyen rant projeleri” – 2 Ocak, “SGK’yı batırdılar” – 20 Temmuz, “Peki bunlar da mı ekonomik saldırı” – 16 Ağustos, “Yandaşa güzellik, İstisna rantı: 11.4 milyar – 12 Eylül, Kayırmanın soyağacı” – 22 Eylül- Birgün


Behzat Miser Kent Haber Ödülü: Öznur Karslı- “Hasta doğanlar” – 10 Nisan – Haber Türk


Röportaj Ödülü: Ataol Behramoğlu – Hilal Köse- Vedat Ark – “Direnenler” – 24-28 Aralık 2018- Cumhuriyet


İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü: Tamer Arda Erşin – “Komutanın Cumhurbaşkanının torunuyla selamlaşması”


Karikatür Ödülü: Ahmet Aykanat – “Çocuk Gelin Karikatürü”


Televizyon Haber Ödülü: Damla Yıdız Söken, Ayhan Dursun, Ömür Dikme – “İhalesiz İthal Et” – 9 Ekim, 18 Ekim- Fox TV


Televizyon Program Ödülü: Ayşenur Arslan – “Medya Mahallesi” – Halk TV


Radyo Program Ödülü: Nihat Sıradar – Nihat’la Muhabbet ve Kripto Odası, Güçlü Mete – Kafa Radyo


Yerel Medya Ödülü: Barış Arslan – Reşat Yiğiz – “Gözyaşlarıyla Yeni Yerinde!” – 11 Eylül – Batman Çağdaş


Haber/Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Editör: Haber Merkezi