HABER MERKEZİ - CHP 81 kentte eş zamanlı olarak, genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırının organizeli olduğunu belirterek, İçişleri Bakanı’nı istifaya çağırdı.

[Haber görseli]
başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik gerçekleşen saldırıya karşı eş zamanlı açıklama yaptı. 81 kenttin il örgütleri tarafından yapılan açıklamada, İçişleri Bakanı istifaya çağrıldı.


CHP İstanbul İl Örgütü, Beyoğlu ilçesine bağlı Şişhane Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirerek, Kılıçdaroğlu’na yapılan linç girişimini kınadı. Açıklamaya Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Şehir Dul ve Yetimler Derneği, İstanbul büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’li vekiller ve çok sayıda kişi katıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı açıklamada, “Soysuz istifa”, “Hak hukuk adalet” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. “Soylu istifa”, “Hükümet istifa”, “Hulusi Akar istifa” ve “Nefretten beslenen siyasete hayır” dövizleri taşındı.


Protestonun gerçekleştiği alandaki otobüsten yapılan anonslarda Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı kınanırken, yurttaşlardan “Hacı Bektaş-i dilinden” uzaklaşmama çağrısı yapıldı.


“Seçim zaferinin isimsiz mimarı” olarak anons edilen CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, saldırının sadece Kılıçdaroğlu’na yönelik olmadığını belirterek, asker ailesine de saygısızlık yapıldığını söyledi.


‘İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETMELİDİR’


Kaftancıoğlu, şunları söyledi: “Meydanlarda bu ülkenin kurucu partisine kimler hakaret ve tehditlerde bulundularsa bu saldırının altyapısını hazırlayanlar, onlardır. Sevgili İstanbullular, topluma kin ve nefret tohumu eken dilin sahipleri, yapılan bu hain saldırıda pay sahibidir. Ülkeyi korku ve terör ortamına sürükleyenlere karşı son derece uyanığız, buna fırsat vermeyeceğiz.


İçişleri Bakanı derhal istifa etmelidir. (Hulusi Akar’a) Genel başkanımızı linç etmek isteyenlere ‘mesajınızı verdiniz’ demek ne anlama gelmektedir. Bu güruh ne mesaj vermektedir, bu nasıl cümledir!


Şunu ifade etmek isterim ki, bizler soğukkanlılıkla bu oynanmak isteyen oyunu bozacak güçteyiz, bizler Kuvayi Milliye’nin devamı olan Cumhuriyet Halk Partisi’yiz. Genel başkanımızı devletin kurumları koruyamıyorsa, CHP örgütü onu koruyacak güçtedir. Bundan sonra İstanbul örgütümüz, halkla birlikte İstanbul’da genel başkanımızı koruyacaktır.”


İMAMOĞLU: TASARLANMIŞ BİR İŞTİR 


Kaftancıoğlu'ndan sonra konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, şu mesajı verdi: “Ben şahsen onur duydum. O güzel devlet adamlığı duruşuyla, insanlığıyla Türkiye Cumhuriyeti tarihine geçmiş olan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na tüm İstanbul'un saygılarını buradan iletiyoruz. Bu sürecin içerisinde kim varsa hukuk gereğini yapmalıdır. Herkes cezasını çekmelidir, istifa etmesi gerekenler de istifa etmelidir. Bu yapılan Türkiye demokrasisine yapılan bir saldırıdır, Türk milletine yapılmış bir saldırıdır. Genel Başkanımızın yanındayız. Bu saldırılar kime yapılırsa yapılsın biz onun da yanında oluruz. Birilerinin yaptığı tavırların peşinden giden değil, tam da Genel Başkanımızın yaptığı sakinliğe uymalıyız. Bizler bu sürecin aklı olmalıyız. Biz vicdanlı insanlarız. Biz her şeye rağmen vatanı için her fedakarlığı yapan bir topluluğuz. Bu hareket tasarımlı ve planlanmış bir eylemdir. Sakın etrafınızdaki başka fikirli insanlara kin duymayın. 16 milyon insanımız vatanseverdir. Birilerinin çekmek istediği alana biz girmeyeceğiz. Kavga etmek isteseler de onları öyle bir yalnızlaştıracağız ki kendileriyle kavga edecekler. Biz öyle bir barış tesis etmek istiyoruz ki akılları ona bile ermeyecek .”


Aynı saatte CHP’nin diğer il örgütleri de açıklama yaparak, saldırıya tepki gösterdi.


[Haber görseli]

[Haber görseli]



‘AZMETTİRİCLER BELLİ’


CHP Diyarbakır İl Örgütü de, Kılıçdaroğlu’nun saldırıya uğramasına ilişkin Yenişehir ilçesindeki Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. Burada konuşan CHP Diyarbakır İl Örgütü Başkanı Mehmet Sayın, yapılanın protesto veya provokasyon olmadığını, saldırının organize bir eylem olduğunu söyledi.


Saldırının azmettiricilerinin belli olduğunu işaret eden Sayın, “Adına gazete denen bir takım paçavralarda kimler CHP ve CHP’lileri hedef gösterdiyse, bir takım operasyon kanallarında kimler Sayın Genel Başkanımıza idam tehditlerinde bulunduysa yine CHP’ye kimler ağza alınmayacak hakaret ve tehditlerde bulunduysa, bu saldırının alt yapısını hazırlayanlar onlardır” dedi. Saldırının İstanbul’da, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı miting ile aynı saatte gerçekleşmesinin tesadüf olmadığına dikkat çeken Sayın, “Toplumumuza kin ve nefret tohumu eken, bundan da siyasi rant bekleyen zehirli dil ve bu dilin sahipleri bugün yapılan bu hain saldırıda pay sahibidirler” diye konuştu.


Cevaplandırılması gereken soruların olduğunu belirten Sayın, Ankara Valisi ve İçişleri Bakanı’nın daha önce sarf etmiş oldukları sözlerini anımsatarak istifa etmeleri gerektiğini söyledi. Sayın, şunları kaydetti: “Bu arada Milli Savunma Bakanı’na bir sorumuz vardır. Genel Başkanımızı linç etmek isteyen, ‘o evi yakın’ diye bağıran hainlere dönüp de ‘mesajlarınızı verdiniz’ demek ne anlama gelmektedir? Bu organize güruh ne mesajı vermiştir, bu nasıl bir cümledir? Bu kendini bilmezlerin vermek istediği mesaj bellidir. Kimlerin değirmenine su taşıdıkları da bellidir. Bugün bu saatten sonra artık sorumluluk makamındakiler kullandıkları dile özen göstermeliler. Herkes müsterih olsun. Bizler ve aziz milletimiz soğukkanlılıkla, oynanmak istenen bu oyunu bozacak güçteyiz.”



DERSİM 


CHP Dersim İl Örgütü, Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı protesto etti. Yeraltı Çarşı Meydanında yapılan açıklamaya, ilçe belediye başkanları, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve yurttaşlar katıldı. Açıklama yapan CHP Dersim İl Başkanı İrfan Bozkurt,  yapılan saldırının organizeli bir eylem olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Yapılan bu saldırı ne sıradan bir protestodur, ne de sıradan bir provokasyondur. Son derece organize bir eylemdir. Bulanık suda balık avlamaya çalışanların son derece farkındayız. Buna fırsat vermeyeceğiz. Gün kızgın demiri soğutma günüyse herkes buna göre davranmalıdır. Şahsi menfaatler uğruna ülkemizin tüm demokratik birikimi, birlik ve bütünlüğü feda edilemez. Bu saldırının ardından arkasındaki güçler ve azmettiriciler derhal ortaya çıkarılmalıdır” diye belirtti.


Kalabalık grup, açıklamanın ardından oturma eylemi yaparak “Soylu istifa” ve “Hak hukuk adalet” sloganları attı.



İZMİR                             


İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Kemeraltı girişinde düzenlenen protesto mitingine CHP İzmir milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Kitle sık sık “Soysuz istifa” ve “ Hak, Hukuk, Adalet” sloganları attı. Açıklamayı CHP adına İzmir İl Başkanı Deniz Yücel yaptı. Yücel, saldırının sıradan bir provokasyon olmadığını belirterek, son derece örgütlü bir eylem olduğunu söyledi. Yapılan saldırının ülkenin demokrasinin ve iç huzuruna yapıldığını belirten Yücel, “Bunun azmettiricileri bellidir. Zehirli bir dil kullanıldığını, bu dili kullananların da dünkü saldırıda pay sahibidir. Bizler CHP'nin her bir üyesi olarak bu hain saldırıyı gerçekleştiren zavallıların arkasındaki güçlere karşı dimdik ayaktaydık, ayakta durmaya devam edeceğiz” dedi.


Açıklamanın ardından CHP İzmir milletvekilleri saldırıyı kınadı. CHP Milletvekili Atilla Sertel, yapılan saldırıyı kabul etmeninin mümkün olmadığını dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, bu ülkede barış, kardeşlik ve emek mücadelesinin verilmesi gerektiğini belirtti.






Editör: Haber Merkezi