ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Tutuklu Kars Belediyesi Eş başkanı Ayhan Bilgen’i ziyaret eden CHP heyeti, “Halk tarafından seçilen bir belediye başkanı, görevden alınıp yerine kayyım atanıyorsa, o ülkede demokrasi yok demektir” dedi.
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu’nun CHP’li üyeleri İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, “Kobanê soruşturması” kapsamında tutuklanan ve yerine kayyım atanan Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’i, tutuklu bulunduğu Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi’nde ziyaret etti.


Ziyaretle ilgili yazılı açıklama yapan CHP milletvekilleri, Bilgen’i moralli ve sağlıklı gördüklerini ifade ettiler. Daha önce bu tür görüşmelerin açık görüş alanında gerçekleştirildiğini belirten milletvekilleri, Ayhan Bilgen’le kapalı bir kabininde, kayıt altına alınan bir telefon aracılığıyla görüşme gerçekleştirdiklerini ve cezaevi yönetiminin de pandemi sürecini buna gerekçe gösterdiğini dile getirdiler.


TEK KİŞİLİK HÜCREDE KALIYOR


CHP heyetinin açıklamasında, Bilgen’in tek kişilik hücrede kaldığını, günde bir saat havalandırmaya çıkma hakkı verildiğini ve bu sürede hiç kimseyle iletişim kurmadığını aktardı. Tek kişilik hücrede kalanların hücrede bulundurabilecekleri kitap sayısıyla ilgili bir netlik olmadığı ifade edilen açıklamada, “Bazı cezaevlerinde bu sayı 10, ancak bu hak Ayhan Bilgen’e verilmemektedir, hücresinde sadece 2-3 kitap bulundurmasına izin verilmektedir. Ayhan Bilgen’in Cezaevi Kütüphanesi’nden de iki haftada iki kitap alabilme hakkı vardır. Günde bir kitap okumasına ve iki günde kitapları bitirmesine rağmen, tekrar kitap alabilmek için iki hafta beklemek zorunda kalmaktadır” denildi.


‘IŞIKLAR YANIYOR’ TARTIŞMASI


Açıklamada, Ayhan Bilgen’in, kendisi ve Enis Berberoğlu’nun lehinde kararlar veren Anayasa Mahkemesi’nin içine sokulmaya çalışıldığı son günlerdeki tartışmalar hakkında, “Kurumların ışıklar üzerinden birbiri ile tartışmasını gereksiz ve ciddiyetsiz buluyorum. Darbeye karşı demokrasiyi bugüne kadar nasıl savunduysak, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması konusunda da aynı kararlı duruşu göstermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandığı aktarıldı.


BİLGEN: 2023 MECLİSİ BİRİNCİ MECLİS GİBİ OLMALI


CHP Milletvekilleri, Ayhan Bilgen’in seçim tartışmaları hakkında ise “2023’teki Milletvekili Genel Seçimlerinde kurulacak meclisin, Birinci Meclis’in görevi neyse o irade ile görev yapmasını beklediğini, Cumhuriyet ve demokraside birleşilmesi gerektiğini, ayrıca tabanda siyasi parti mensuplarının bir arada olduğunu ancak siyasi partilerde üste doğru çıkıldıkça siyasilerin birbirinden uzaklaştıklarını, oysaki bütün partilerin tabanlarının aynı olduğunu” aktarımlarında bulundu.


‘OPERASYONLAR İKTİDARIN SIKIŞMIŞLIĞI’


Kılıç ve Hakverdi, ortak açıklamalarında şu ifadelere yerdi: “Muhalefete yönelik bu tür saldırı ve operasyonlar, iktidarın her alanda tıkanması ve sıkışması ile bağlantılıdır. HDP’ye yönelik bu son operasyon da başarısız damat Berat Albayrak yönetimindeki ülke ekonomisinin dibe vurmasını halkın gözünden kaçırmak ve gündem değiştirmek için yapılmıştır. Ayhan Bilgen Kars’ın seçilmiş ve görevi başında olan bir belediye başkanı. Savcılıktan telefon açılarak ifadeye çağrılsa, mutlaka gidip ifadesini verecekti. Ama AKP iktidarı, siyasi emelleri ve algı operasyonu için Ayhan Bilgen’i yaka paça evinden gözaltına alıp bu görüntüleri yandaş basın aracılığıyla servis etmiştir.


KOBANÊ OLAYLARI


Ülkemizde 6 yıl önce yaşanan Kobani olayları esnasında hayatını kaybeden herkes için üzüldük. Bu olayların sorumluları mutlaka ortaya çıkarılmalıdır. Fakat o dönem yaşanan olaylarda sorumluluğu olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından tescil edilen Bilgen’in görevinden alınmasını, tutuklamasını, yerine kayyum atanmasını ve bunun üzerinden ülke siyasetinin dizayn edilme çabalarını kabul edemeyiz. Üzerinden 6 yıl geçen Kobani olayları ile ilgili tutuklanmaya gerekçe olacak yeni bir delil varsa bunu bilmek tüm kamuoyunun hakkıdır. Ama görünen o ki bu yönde yeni bir delil ortaya konmamıştır.


GAZETECİLER, AKADEMİSYENLER TUTUKLANIYOR


Bugün iktidar gibi düşünmeyen gazeteci, akademisyen ve siyasetçiler siyasallaşan hukuk sopası ile tehdit ediliyor ve hapse atılıyor. Bu durum hiçbir demokratik sistemde kabul edilemez, AKP iktidarı her fırsatta dile getirdiği milli iradeyi yok sayarak Bilgen’i görevden almış, yaka paça tutuklamış ve Kars’ın iradesini hiçe sayarak belediyeye kayyum atamıştır. Bu hukuksuzluğa karşı durmak ve halkın iradesine sahip çıkmak demokrasiye inanan her yurttaşın görevidir. Halk tarafından seçilen bir belediye başkanı, görevden alınıp yerine kayyum atanıyorsa, o ülkede demokrasi yok demektir.” ( MA )
Editör: Haber Merkezi