İZMİR - CHP'li Gülizar Biçer Karaca, “Kazanımları Kaybetmeme ve Hak Mücadelesinin Özneleri: 2021’de Kadınlar Raporu”nu yayınladı. Raporda, kadınların çoklu saldırılara rağmen mücadelenin öznesi olduğuna yer verildi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Kazanımları Kaybetmeme ve Hak Mücadelesinin Özneleri: 2021’de Kadınlar Raporu”nu yayınladı. Raporda, 2021’de iktidar tarafından insan haklarına yönelik her türlü saldırının sürdürüldüğü belirtilerek, çoklu hak ihlallerine rağmen kadınların mücadelesine yer verildi.  

Kadınların 2021 yılında da mücadeleleriyle aktif olduğu kaydedilen raporda, buna karşı kadınların aleyhine eşitsizlikler ve hak gasplarının da yoğun olduğu vurgulandı. Raporda, cezasızlık politikalarına da değinilerek, “iyi hal” ve “haksız tahrik" indirimi kararlarından örneklerle eril yargı mercek altına alındı. 

ERİL KODLAMALAR

Kadınların sadece şiddet ve cinayetlerle anılması, “mağdur”, “güçsüz”, maruz bırakılan konuma sıkıştırılarak tanımlanmasının erkek egemen sistemin kodlamalarından biri olduğu belirtilen raporda, "Hayatın her alanında yer alan kadınlar, varlıkları, mücadeleleri ve başarılarıyla anılarak ilham veren özneler olarak alkışlanırsa, diğer kız çocukları ve kadınlar için teşvik edici ve güçlendirici olacaktır.  2022 yılında kadınlar olarak daha umutluyuz çünkü kadın dayanışması, kadın mücadelesini yan yana omuz omuza dayanışarak daha da büyüyeceğiz. Bu ülkeye demokrasiyi, kadının insan hakları alanındaki mücadelesinin zaferle sonuçlanacağı süreci hep birlikte biz kadınlar getireceğiz” ifadelerine yer verildi.

Raporda, 2021 yılında kadınların yaşadığı hak ihlaleri şu başlıklar altında sıralandı: 

“* Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporuna göre, Türkiye’de kadınların yüzde 38’i şiddet mağduru; NG Araştırma raporuna göre, Türkiye’de beş kadından biri fiziksel şiddet görüyor.

* Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun tuttuğu kadın cinayetleri istatistiğine göre, 2021 yılında en az 367 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2021 Yıllık Veri Raporu'nda yer alan verilere göre ise 2021 yılında erkekler tarafından en az 280 kadın öldürülürken, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

* Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) verilerine göre metal sektöründeki kadınlar erkeklere göre daha fazla hasta oluyor, dört kadından biri kas ve iskelet hastalığına yakalanıyor. 

* Kadının İnsan Hakları- Yeni Çözümler Derneği’nin 2021’de yayımladığı "Salgında Kadın Olmak Araştırması"na göre salgın sürecinde kadınların sağlık hizmetlerine erişime zorlandıkları, yoksullaştıkları, ücretsiz bakım emeği yüklerinin dramatik bir şekilde arttığını ve hane içindeki hali hazırda salgın öncesinde de çok yaygın bir şekilde var olan şiddetin devam ettiğini gösteriyor. Rapora göre kadınların yüzde 73'ü şiddetin en az birine maruz kaldı.

* Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’nin verilerine göre, hükmedilen nafakaların sadece yüzde 20,7’si ödenirken, en az yüzde 50,7’si hiç ödenmedi.

* KA-DER, tartışma programları konuklarının 10’da 1’inden azının kadın olduğunu, incelenen 2 bin 89 programın yüzde 77’sinde hiç kadın konuk olmadığını tespit etti. 

* Devlette kadının yeri yok: Bakanlıklardaki istihdam oranı yüzde 16. 

* Türkiye Ziraat Odaları Birliği, tarımda çalışan kadınların yüzde 94’ünün sigortasının olmadığını açıkladı. 

* Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) göre 2020 yılında kadınlar ve LGBTİ+'lar tarafından yapılmak istenen en az 18 toplantı ve gösteriye kolluk güçlerinin müdahalesi sonucu en az 164 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

* Politeknik’in araştırmasına göre, koronavirüs sürecinde kadın mühendisler, mimarlar, plancılar çalışma hayatında erkek meslektaşlarına göre daha yüksek oranda sorun yaşıyor.

* DİSK’e bağlı Genel-İş’in hazırladığı rapora göre kadın işçilerin yüzde 38’inin koronavirüs sürecinde gelirleri düştü.

* Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl 570 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor ve Türkiye’de HPV aşısı Ulusal Aşı Programı’na dahil değil.”

Editör: Haber Merkezi