GİRESUN ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Tirebolu Belediyesi’nin geçmiş dönemden bırakılan borçlarından kaynaklı personel maaşını dahi ödeyemediğini belirten Belediye Başkanı Burhan Takır, “Belediyenin 4 duvardan başka bir şeyi yok. Adı var, kendisi yok” dedi. 

Giresun’un Tirebolu Belediyesi borç batağından kaynaklı işçi maaşlarını bile artık ödeyemezken, taşınmazları ve tüm geliri ipotek altında. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçen belediyenin tüm mallarına, daha önceki borçlarından dolayı ipotek konulmuş. AKP dönemindeki belediye meclisini, belediye başkanına gelirlerinin yüzde 100’üne kadar borçlanma yetkisi vermesinin ardından, park, bahçe, meydan düzenlemesi ve dere ıslahı gibi projeler için toplamda 22 milyon TL kredi çekildi. Çekilen bu kredinin sonucunda belediye gelirlerinin yüzde 40’ına İller Bankası, yüzde 60’ına ise Halk Bankası tarafından el konuldu. Üç yıldır devlet bütçesinden pay alamayan belediye zor günler geçiriyor. 

Tirebolu Belediyesi Başkanı Burhan Takır, içerisinde bulunduğu durumu anlattı.

HACİZSİZ MAL KALMADI 

Göreve gelmeden önce belediyenin borçlu olduğunu bildiklerini belirten Takır, fakat bütün belediye gelirlerinin ipotek ve haciz altında olduğunu bilmediklerini söyledi. Belediyeyi 77 milyon liralık bir borçla devraldıklarını aktaran Takır, “Bize borcun 63 milyon lira olduğunu söylediler. Ama kazdıkça alttan sigorta, belediye şirketlerinin borçları gibi yeni borçlar çıktı. Belediyeye iki kere müfettiş çağırdık. Şu anda belediyede ipotekli, hacizli olmayan hiçbir şey yok. Belediyenin 4 duvardan başka bir şeyi yok. Belediyenin sadece adı var kendisi yok. Böyle bir borcu üstlendik ama altından kalkılacak gibi değil. Belediyenin geliri ile birlikte elektrik parasını bile ödeyemiyoruz” dedi.

MAAŞ ÖDEYEMİYORLAR 

Memur ve işçi maaşlarını ödeyemediklerini belirten Takır, “Mazotçu mazot, demirci demir vermiyor. Belediyeyi böyle bir duruma düşürmüşler. Pandemi nedeniyle İller Bankası gelirlerimizin yüzde 50’sini verdi. O 6 ay maaşları ödedik. Daha sonra sel felaketi yaşandı. O süreçte 6 ay da yine ödeme yaptılar ve maaşları ödeyebildik. Arada para buldukça maaş ödemeye çalıştık. Ama şu an memura 6 maaş işçiye ise daha fazla borcumuz var. Şuan çarkımız dönmüyor. Pazara giden insan filesini doldurup eve gelirse pazardan geldiği belli olur. Bizim o şansımız yok. Gönül istiyor ki hizmet verelim. Daha önce iki dönem yine buraya başkanlık yaptım. O dönem borç derdimiz yoktu. Yetkililere sesleniyorum; Tirebolu Belediyesi’ne sahip çıksınlar” diye konuştu. 

BELEDİYE İPOTEK ALTINDA

AKP döneminde 1 milyon TL’ye yapılması gereken bir işin 33 milyon TL’ye yapıldığını kaydeden Takır, şöyle devam etti: “Böyle bir şey görmedim. Bu Tirebolu’ya büyük bir zarar verdi. İller Bankası’ndan 5 parça olarak 22 milyon TL para almışlar. Bu paralar park, bahçe, meydan, otogar, çevre düzenlemesi ve şelale projesi için çekilmiş. Ama sadece dere ıslahı yapılmış. Ortada yapılan bir şey de yok. Bu yapılmayan projelerden sonra belediye adeta ipotek altına alındı. Bizim borcumuz çoğu ilin borcundan fazla. İnsanın aklı, mantığı almıyor. İnsan kendi hemşerisini bu duruma düşürür mü?” 

BORÇLAR YAPILANDIRILSIN

İller Bankası’na 2 kez borçların yapılandırılması için başvurduklarını vurgulayan Takır, iki başvurunun da olumsuz sonuçlandığını söyledi. Yine yerel mahkemeye dava açıklarını dile getiren Takır, davanın da reddedildiğini söyledi. Borç taahhütlünün bitmesine 15 ay kaldığını ifade eden Takır, şunları söyledi: “Bizim borcumuzu yapılandırsınlar. Paramızı kessinler ama en azından yarısını versinler. Memurlara, işçilere can suyu verelim. Böyle olduğu sürece ne onlar evine ekmek götürebilir ne de biz iş yapabiliriz. İnsanlarımızın paraya ihtiyacı var. Okullar açılacak, insanların çocuklarına harçlık vermeye parası yok.” 

MA / Tolga Güney 

Editör: Haber Merkezi