Enerji kullanıp kullanmadığına bakılmaksızın çiftçilerin arazi büyüklüklerine göre fatura kesen DEDAŞ hakkında yeni iddalar ortaya çıktı. CHP destek primlerinin doğrudan DEDAŞ’ın hesabına aktarıldığını öne sürdü

Yeni Yaşam Gazetenin haberine göre; Güneydoğu Bölgesi’nde uzun zamandır çiftçilerin ve yoksul Kürt köylüsünün belalısı haline gelen (Dicle Elk. Dağıtım A.Ş) DEDAŞ, elektrik kesintileri ve haksız kazanç elde ettiği gerekçesi ile tepkilere yol açıyor. Suya en çok ihtiyaç duyulduğu dönemlerde çiftçilerin ve köylülerin elektrik borçları var gerekçesiyle enerjilerini kesip susuz bırakma uygulamaları DEDAŞ tarafından fütursuzca sürdürülüyor. Çiftçilerin enerji borçları nedeniyle kendilerine verileceği taahhüt edilen çiftçi destekleri çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle DEDAŞ tarafından el konulması sağlanmıştı. Son alınan bilgiye göre bölgeye 5 yıl süreyle ayrılan destekleme bedelenin tamamı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yakın dostluğu bilinen Abdullah Tivnikli’ye ait olan DEDAŞ’a verilmiş.

DEDAŞ kararnamesi!

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen tarafından meclise verilen soru önergesinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçiyi 5 yıl boyunca desteklemek amaçlı oluşturulan bütçenin gizli bir kararname ile iş adamı Abdullah Tivnikli’nin şirketi olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye aktarıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Antmen, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde; “Gizli bir kararname görünümüyle ilgili kurumlara gönderilen bahsi geçen yazı ile; Türk Telekom ve Kuveyt Türk gibi kurumların yönetiminde yer alan işadamı Abdullah Tivnikli’nin başında olduğu Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye mali kaynak sağlandığı iddia edilmektedir. Ekonomik kriz altında ezilen üretici ve çiftçi destek beklerken, iktidara yakın bu iş insanına bahsi geçen destek hangi amaçlarla, kimlerin talimatı ile verilmektedir? Bu şirketin ayrıcalığı nedir?” diye sordu.

Bu kararı kim verdi!

Soru önergesinde ki diğer bazı sorular ise şöyle; Kararnamede desteklenecek elektrik tüketim bedelinin dağıtım şirketinin hesabına yatırılacağı ve ödemenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bütçesinden gerçekleşeceği iddiaları doğru mudur? Bu destek tutarı ne kadardır? Bahsi geçen kararneme hangi amaçla ‘gizli’ olarak yayımlanmıştır? Bu kararname neden Resmi Gazetede yayınlanmamış ve kamuoyuyla paylaşılmamıştır? Ekonomik kriz altında ezilen üretici ve çiftçi destek beklerken, iktidara yakın bu iş insanına bahsi geçen destek hangi amaçlarla, kimlerin talimatı ile verilmektedir? Bu şirketin ayrıcalığı nedir? Abdullah Tivnikli’nin daha önce Meclis Genel Kurulu’nda Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişikliklerde “40 Milyon Avrom yanar” diyerek, düzenlemeyi kendi lehine değiştirttiği iddiaları doğru mudur?

DEDAŞ başkesen gibi

Bölge halkının ürettiği ürünlerin para etmediği ve bu üretimler yerine ithalat yaparak çiftçiyi açlığa mahkum eden politikalar sonucu elektrik boçlarını ödeyemez hale gelen çiftçilerin destekleme bedelleri uzun süredir şirkete aktarıldığı bilinmektedir. Ayrıca bölgeye özgü yapılan bir uygulama ile çiftçilere arazi büyüklüklerine göre masa başında faturalar hazırlandığı ve çiftçinin kullanmadığı elektrik paraları ortaya çıkarılıp şirketin kayırıldığı bilinmektedir. DEDAŞ’a bu da yetmemiş ve hiç enerji hattı olmayan ve enerji kullanması imkansız bölgelerde ki çiftçilerede arazi büyüklüklerine göre elektrik faturaları yollanmaktadır. Çiftçilerin yağmur sularını biriktirdikleri havuzlardan su motorlarıyla sulama yaptıklarını bilmelerine karşın bu faturalar zor yoluyla tahsil edilmeye ya da banka hesaplarına el koyulup destekleme primlerinin DEDAŞ’ın hesabına geçirildiği çiftçilerin şikayetleri sonucu ortaya çıkmıştı.

EKOLOJİ SERVİSİ
Editör: Haber Merkezi