Mersin’in Gülnar ilçesinde 3 Nisan’da temeli atılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali(NGS) projesine ilişkin tepkiler devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen, bu proje ile doğanın daha fazla kirleneceğini vurguladı. Kent halkının yüzde 86’sının santral istemediğinin altını çizen Antmen, yaşamın her alanını yok edecek santralin istenmediğini dile getirdi. Yargıtay’ın olumlu ÇED raporuna karşı açılan davayı reddetmesine değinen Antmen, “Yargıtay’ın verdiği karara dava açtık. Yakında bir karar bekliyoruz. Bu karara göre ne yapacağımızı belirleyeceğiz.İnanıyoruz ki bir gün ülkede hukuk üstün olacak ve verilen bu karardan bir an önce vazgeçilecektir” dedi. Nükleere karşı mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini ifade eden Antmen, kurulmak istenilen mevcut 3 nükleer santralin sayısının 4’e çıkarılmasına Türkiye’nin mevcut ekonomisinin yetmeyeceğini söyledi.



3 ile 4 cent arası alınan elektrik fiyatlarında, nükleer santral kurulmasından sonra 3 – 4 kat arası artış olacağını savunan Antmen, “Bugün 100 lira gelen elektrik faturası 300 ile 400 arasına yükselecek. Nükleer santral halka yaramayacak. Tam tersi daha çok zarar etmesine neden olacak” diye konuştu. Nükleer santralde üretilecek elektriğin satılmasa bile 15 yıl boyunca ödemesinin yapılacağını anımsatan Antmen, “Bu ödeme de işçinin, esnafın, sanayicinin, yani hepimizin cebinden çıkacak” diye belirtti. Çernobil ve Fukuşima facialarının yarattığı korkunç tahribatı anımsatan Antmen, yaşanacak bir patlamada Mersin dahil olmak üzere Akdeniz bölgesinin ciddi bir şekilde etkileneceği uyarısını yineledi. Herhangi bir nükleer felaket yaşanmasa bile kurulacak santralin çevreyi kirleteceğini vurgulayan Antmen, “Nükleer santralin çevresine termik santral ve çimento fabrikaları yapacaklar. Doğa daha çok kirlenecek” dedi.

Deniz suyu ısınacak

Nükleer santralin soğutma su probleminin halledilmediğini belirten Antmen, şöyle devam etti: “Akdeniz deniz suyu nükleer santral nedeniyle 2 derece ısınacak ve balıklar sıcaktan dolayı ölecekler. Turizm,tarım, hayvancılık ve denizcilik yapamayacaksınız.” Birilerinin kar elde etmesi uğruna halkın malını, üretim araçlarını, refahını, huzurunu ve çevresini bozmaya kimsenin hakkı olmadığını dile getiren Antmen, “Bunun için tüm yaşamımızı birilerinin eline bırakamayız” diye konuştu. Halkı bilgilendirmeye devam edeceklerini aktaran Antmen, “Bu ülkede bir gün hukukun üstün olacağını inancıyla, sürekli hukuki mücadelemiz sürecek. Nükleer santralin zararını siyasi partilere de halkımıza da anlatacağız. Nükleer santralin yanına onlara ev yapalım. Tüm ailesiyle birlikte orada yaşasınlar. Madem öyle, nükleer santralin yapıldığı yerde yaşasınlar” dedi.
Editör: Haber Merkezi