ANKARA - CHP PM Üyesi Erdal Aksünger, partilerinin iç tartışmaları bırakarak yerel seçimler için aday belirleme sürecine geçmesi gerektiğini belirterek, her yerele göre farklı partilerle ittifak yapabileceklerini söyledi.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yerel seçim strateji planı taslağını geçtiğimiz gün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık yaptığı Parti Meclisi’ne (PM) sundu. Toplantının gündeminde yerel seçimler ve ekonomi vardı.  PM toplantısında, yerel seçimlerde nasıl bir yol izleneceği konusunda partinin Yerel Yönetim Politikalarından Sorumlu Genel Başkanı Seyit Torun yerel seçim strateji planı taslağına dair, Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise ekonomiye dair bir sunum yaptı.


Toplantıda yerel seçimlerde sağ bir dilin kullanılması önerisi bazı PM üyelerinin tepkisine neden oldu. Tepki gösteren üyeler, sol söylemlerin kullanılması gerektiği görüşünü paylaştı. Aynı zamanda toplantı da ittifaklar konusunu da değerlendiren CHP PM'si ittifak kapılarının açık olması yönünde öneriler sundu.


KESİN YERLERDE ÖN SEÇİM, KESİN OLMAYAN YERLERDE ATAMA


Toplantıda, yerel seçimlerde özellikle büyük illerde aday belirleme sürecinde birincil önceliğin ön seçim  olması, CHP’nin kazanacağı kesin olan yerlerde ön seçimin yapılmasının makul olacağı, kazanmasının kesin olmadığı yerlerde ise atanmaların olmasının mantıklı olduğu yönünde öneriler geldi.


PM’DE KILIÇDAROĞLU’NA SERT TEPKİ


CHP’li kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, PM toplantısında dikkat çeken bir nokta ise PM üyesi Necati Yılmaz’ın, Genel Bakan Kılıçdaroğlu’nun il başkanları toplantısında gelen “genel başkan değişsin” yönündeki taleplere karşı, “Felsefik derinlik gösterebilirseniz bırakın kurultay yapmayı yarın sabah çıkar giderim” şeklindeki açıklamasına sert tepki göstermesi. Yılmaz, Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasına dönük, “Bu partide genel başkanlık yapacak çok kişi var. PM’de de bir çok başarılı, felsefik derinliği, ideolojik derinliği yüksek olan arkadaşımız var” dediği belirtildi. Yılmaz’ın bu tepkisine karşı Kılıçdaroğlu’nun “Ben öyle demek istemedim” dediği öğrenildi.


ADAYLIK SÜRECİ HIZLANMALI


Toplantıya katılan isimlerden biri olan CHP PM üyesi Erdal Aksünger, yerel seçimlerde partilerinin yerel seçimlere ilişkin izlemesi gereken yol haritasına ilişkin Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirmelerde bulundu. 24 Haziran sonrasında partilerinin içinde başlayan tartışmalarda bir dinginliğe kavuşması gerektiğini söyleyen Aksünger, “Başarısızlık ile ilgili bir kurultay beklentisi vardı. O gerçekleşmedi. Kurultay toplanma sürecinde çok ciddi bir savrulma olduğunu söyleyebiliriz. Bundan sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin toparlanmaya ve bir an öncede güven tahsis etmeye ihtiyacı var. Genel Başkan bu konuda daha çok formasyon üretmek zorunda.  Ötekileştirici veya dağıtıcı şeylerden ziyade birleştirici bir süreç izlenmesi gerekir. Bunu yaptıktan sonra kısa sürede öncelikli olarak yapacağı şey kazanılması gerçekleştirilememiş zor yerlerle ilgili hızlı bir şekilde adayların belirlenmesi lazım. Daha sonra kritik olan yerlerde yani kazanma ihtimali küçük paylarla kaybedilmiş veya makasların dar olduğu yerlerde adayların hızlı açıklanması gerekiyor. Mevcut kazandığı yerlerin hepsine ön seçimle bir aday belirleme sürecinin izlenmesi gerekir” dedi.


‘YÖNETİM PM VE ÖRGÜTLERİ DEVREYE KOYMALI, ORTAKLAŞTIRMALI’


Aksünger, başarılı olmanın bir yolunun da yapılacak ittifaklar olduğunu söyledi. Aksünger, “Yapılacak ittifakın kimlerle nasıl yapılacağı, hangi yöntemlerin kullanılacağı belirlenmesi gerekir. Bunlar çok hızlı bir şekilde yapılmalı ve bu süreçlerde katılımcılık esas alınmalıdır. Yönetimin bu süreçlerde, PM ve örgütleri devreye sokması ve kararı ortaklaştırması gerekecek” dedi.


‘TOPLU BİR İTTİFAK SÜRECİNE GİDİLEBİLİR’


Hayır bloğu üzerinden partilerinin yerel seçimlerde zorlanabileceği yerlerin olduğunu ve bu yüzden toplu bir ittifak sürecinin yaşanabileceğini söyleyen Aksünger, şöyle devam etti: “Şuan ki Hayır bloğuna baktığımız zaman yerel seçim her yerde ittifakı farklılaştırabiliyor. Saadet Partisi, İYİ Parti, HDP olarak baktığımızda. Bu bloğun her yerde kendilerine göre etkileşimleri yüksek olan yerler ve zorlanacağı yerler var. CHP’nin İYİ Parti ile ittifak yapması durumunda Trakya, Ege ve Akdeniz gibi yerlerde ki yerellerde başarılı olma durumunu tetikleyebilir. Mesela HDP’den de aslında bu noktada ittifak yapılma olasılığı olan çok yer var. Örneğin; İstanbul, Adana, Mersin gibi. Tabi bunun yöntemleri nasıl olur, adaylık meselesi gibi tüm konular tartışılması gerekir. Çünkü yapılan ittifakların mutlaka bütün taraflara kazandırması gerekecek.”


MA / Diren Yurtsever
Editör: Haber Merkezi