ANKARA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “Nelerin şaha kalktığını söyleyelim” diyen CHP Sözcüsü Faik Öztrak, borçların şaha kalktığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendi imzasıyla açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) verdiği 2023 taahhütlerinin yalan olduğunu açıkladığını belirten Öztrak, “Söz verdiği hedeflerin yarısına bile ulaşamayacağını itiraf etti. Erdoğan, milletten özür dilemek yerine, müflis bezirgân misali, eski vaatlerine kulp takıp, allayıp pullayıp, yeniden milletimize yutturmaya kalkıyor. İsmi bile kalmayan 2023 hedeflerinin ismini sayıklayarak ortalarda dolaşıyor ama milletimize 2023’te 2 trilyon dolara çıkarmayı taahhüt ettiği milli geliri neden 925 milyar dolara düşürdüğünü, ‘25 bin dolar olacak’ dediği kişi başına geliri neden 10 bin 703 dolara düşürdüğünü, ‘500 milyar dolar olacak’ dediği yıllık ihracatın ne olup da 242 milyar dolara gerilediğini, yüzde 5’e indirmeye söz verdiği işsizliğin nasıl olup da yüzde 11,4’e sıçradığını anlatmıyor, anlatamıyor” dedi.

Tarımda artan girdi fiyatlarına da dikkati çeken Öztrak, “Mazot uçmuş, gübre uçmuş, ilaç uçmuş, bunun zaten üretim maliyeti en az 4 bin 500 lirayı buluyor. Bu çiftçi ne yiyecek ne içecek, seneye hangi parayla tarlasını sürüp ekecek? Çiftçinin önümüzdeki yıl üretebilmesi için ayçiçeğinde üreticiye kilo başına primi 1 liraya yükseltin.  İndirilen gümrük duvarları yeniden yüzde 27 yapın. 1 buçuk ton ithalat için 1 ton üreticiden alım kotası getirin. Çiftçiye, kanunen hak ettiği 213 milyar liralık tarımsal desteği de ödemediler.  Onun yerine 128 milyar dolar rezervimizi, Merkez Bankası’nın arka kapısından Hazine Bakanı damadınızın hazinesine aktardınız. Onun talimatıyla da buharlaştırdınız. Paramızı pul ettiniz” şeklinde konuştu.

‘BORÇ ŞAHA KALKTI’

Avrupa İstatistik Ofisi’nin rakamlarına göre; 26 Avrupa ülkesi içinde Arnavutluk, Karadağ ve Bulgaristan’dan sonra asgari ücretin en düşük olduğu ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Öztrak,  “Cumhurbaşkanı makamında oturanların önce hesap bilmesi gerekir. Biz kendisine nelerin milli gelirden daha hızlı arttığını, neyin şaha kalktığını söyleyelim: Borç. Tekrar ediyorum; borç. 2002’nin sonundan 2021’in üçüncü ayına kadar reel sektörün borcu 45’e katlandı, 3 trilyon 384 milyar lira oldu. Vatandaşın tüketici kredisi ve kredi kartı borcu, öyle beşe, ona değil, tam 128’e katlandı, 847 milyar lira oldu. Devletin, şirketlerin ve ailelerin borçlarının toplamı ise 19’a katlandı, 6 trilyon 334 milyar lira oldu.  Bunlar öyle alelade rakamlar değil, insanlar bugün bu borçları yüzünden hayatlarına son veriyor” ifadelerin kullandı. ( MA)

Editör: Haber Merkezi