VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Kayyum atanmalarına tepki gösteren CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu, "Halkın seçtiğini ancak halk indirmelidir. Bunun aksine yapılacak antidemokratik uygulamadır, darbedir. Kayyum atamak halkın iradesine ipotek koymaktır" dedi.


Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, kayyumları halkın iradesine yapılan bir darbe olarak değerlendirdi. Sandıklardan çıkan sonuçların halkın iradesi olduğunu, herkesin buna saygı göstermesi ve kayyum politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Kurukcu, "Belediye başkanlarının görevden alınması hukuki değil, siyasidir. 2016'daki kayyum atanmalarında da 'halkın seçtiğini ancak halk indirmelidir' demiştik. Bunun aksine yapılacak her türlü şey antidemokratik uygulamadır, darbedir. Kayyum atamak halkın iradesine ipotek koymak demektir" diye konuştu.


'BÜTÇE HALKA HARCANMALI'


Seçim öncesi siyasi partiler olarak YSK'ye yaptıkları başvurularda adaydan sabıka kaydı istenildiğini hatırlatan Kurukcu, "O zaman sabıka kaydında bir sıkıntı çıktığında o gün engel ortaya çıkmış oluyor. O gün engel yoksa, bunlar aday gösterilip, kazandıktan sonra yerlerine kayyum atanıyorsa bu karar hukuki değil siyasidir. Yapılanı CHP Van İl Örgütü olarak şiddetle kınıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde cemaatlere ve gruplara ne kadar çok para aktarıldığını gördük. Şimdi bunun önüne geçiliyor. Yine seçim sürecinde devlet adamlarını ağırlama faturalarını gördük. Recep Tayyip Erdoğan, Van'a mitinge geldiği zaman Cumhurbaşkanlığı sıfatından öte AK Parti Genel Başkanı olarak geliyor. O paranın belediye bütçesinden karşılanmasına karşı olduğumuzu açık bir şekilde söyledik. Belediye bizim bile olsa genel başkanım geldiğinde o belediyenin bütçesi onun için harcanmamalıdır. Belediyenin bütçesi o halka harcanmalıdır. Şuan belediyelerde onbinlerce bankamatik memurunun olduğu ortaya çıkıyor. Bu da halkın parasının nerelere harcandığını gösteriyor" dedi.


'HALK DEMOKRATİK HAKKINI KULLANABİLMELİ'


Van'da 1015 gündür süren eylem ve etkinlik yasağına karşı olduklarını belirten Kurukcu, "Halkın çoğunluğu kayyumlara karşı ise meydana çıkıp sesini çıkarabilmelidir. Halk rahatsız olduğu uygulamalarla ilgili demokratik hakkını kullanabilmelidir. Sürekli yapılan yasaklara karşı olduğumuzu belirtiyor, halkın her türlü eylem ve etkinlik hakkını kullanmasını istiyoruz" diye konuştu.


MA / Cemil Uğur
Editör: Haber Merkezi