CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek , kumpas davalarında pek çok kişiyi mağdur eden ve son olarak rahip Brunson davasında diplomatik krize neden olan gizli tanık uygulamasının Ceza Muhakemeleri Yasası’ndan kaldırılması için yasa teklifi verdi. Erkek, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifinin gerekçesinde, “Geldiğimiz noktada, OHAL döneminde 16 Nisan 2017 Referandumu ile yapılan anayasa değişikliği, yasama ve yargının yürütme altında erimesine, hukuk devletinin ve demokrasinin rafa kalkmasına neden olmuştur” dedi.

Yargının bağımsızlığı tartışmalarının birden fazla boyutu olduğuna dikkat çeken Erkek, en önemli tartışmalardan birinin siyasi davalara damgasını vuran gizli tanık uygulaması olduğunu kaydetti. Gizli tanık uygulamasının 2004’te Ceza Muhakemesi Kanunu’nda düzenlendiğini söyleyen Erkek: “Burada önemli nokta, tanık olarak açık bir ifade veren kişinin hayati tehlike içinde olmasıdır. Ancak bu durumda ‘ gizli tanık’ olunabileceği hükme bağlansa da süreç içerisinde bu uygulama suistimal edilmiş, ‘sipariş’ niteliğinde ifadeler ortaya çıkmıştır. Gizli tanık uygulamasında ilk acı tecrübe Ergenekon, Balyoz, Oda TV, Askeri Casusluk, Şike gibi kumpas davalarıdır. Davada tam 60 gizli tanık yer almış, bunların 31’i mahkemede dinlenmiştir. En önemlisi sonradan Danıştay saldırısının azmettiricisi ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması olaylarının faili Osman Yıldırım olduğu ortaya çıkan “ Gizli Tanık 9”un sanıklar aleyhinde verdiği ifadeler olmuştur. Bu ifadeler sonucunda birçok kişi mahkûm edilmiştir. Ergenekon davasının bir diğer önemli gizli tanığı ise, ‘Deniz’ kod adını kullanan eski PKK yöneticisi, kendi ifadesiyle 270 cinayetten suçlu bulunan Şemdin Sakık olmuştur. Sakık önce gizli tanıkolarak ifade vermiş daha sonra kendi isteği ile kimliğini açıklamıştı. Bu kişilerin verdiği ifadeler ‘milli orduya kumpas’ kurulması noktasında temel dayanaklar olmuştur.”

Tanıklar adli suçlu

Erkek, kumpas davalarında gizli tanıkların içinde cinayet, tecavüz, uyuşturucu, gasp, dolandırıcı gibi yüklü sabıkaları olanların bulunduğuna dikkat çekerek, “Yaşamını FETÖ ile mücadeleyle geçiren, önceki İstanbul Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem de gizli tanık ifadesine başvurularak tutuklanmıştır” denildi.

‘Krize neden oldu’

CHP Genel Başkan Yardımcısı, gizli tanık uyglumasının uluslararası bir krizin doğmasına neden olduğunu belirterek “Türkiye ile ABD arasında büyük krize yol açan rahip Andrew Brunson davasının seyrini ABD Başkan ve yöneticilerinin tutumlarıyla gizli tanıklar belirlemiştir. Gizli tanıklar ‘ajan, terörist’ gibi ciddi suçlamalar yönelttikleri sanık hakkındaki iddialarından bir anda vazgeçmişler, hatta söylediklerinin kaynağı olarak birbirlerini gösterip önceki suçlamaları kendileri zayıflatmıştır” dedi. Erkek, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 58. maddesindeki gizli tanığa ilişkin hükümlerin kaldırılması gerektiğini kaydetti.

(Kaynak: Cumhuriyet gazete)
Editör: Haber Merkezi