CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , CHP Parti Meclisi’ne sunulan Merkez Yönetim Kurulu Raporu’na bir sunuş metni yazdı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, “siyasi” ve “ekonomik” gelişmeler olarak iki bölüme ayırdığı sunuş yazısında, özetle şunları kaydetti:

 EN ÖNEMLİ SORUN SİSTEM

Cumhuriyetin haberine göre; 24 Haziran seçimleri ile birlikte Türkiye parlamenter sistemden, adına ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ denilen, görünüşte başkanlık sisteminin şekli bazı özelliklerine sahip, ancak fren-denge mekanizmalarından yoksun bir sisteme geçmiş bulunmaktadır. Ortaya çıkan sistem, fren-denge mekanizmalarının olmadığı, ülkeyi tek adam yönetimine teslim eden bir sistemdir. Sistem kuvvetler ayrılığını değil kuvvetler birliğini esas almaktadır. Ülkemizin bugün için en önemli siyasi sorunu budur.

MÜCADELE SÜRECEK

Bu sorunların aşılması elbette ki anayasada ve çeşitli yasalarda değişiklik yapılmasıyla mümkündür. Şüphesiz bu, güçlü bir demokratik mücadele sürecini gerektirmektedir. Sivil toplumdaki işgalin sona erdirilmesi bireyin özgürlük alanının genişletilmesi, bölünmüş toplumsal yapımızın birleştirilmesi öncelikli siyasi sorunlar olarak gündemde yer almaya devam etmektedir.

 SEÇİMLER BÜYÜK FIRSAT

Yerel seçimler yerel yönetimlerin performansının değerlendirilmesi yanında, iktidarın yerel yönetim politikalarındaki olumsuz uygulamalarının sona erdirilmesi için de büyük bir fırsattır. Bu fırsatı en iyi şekilde kullanarak CHP’nin, ‘Yerel Yönetimler Reform Programı’nı hayata geçireceğiz.

 EKONOMİ ELEŞTİRİSİ

Türkiye, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında çok önemli ekonomik fırsatları heba etmiştir. Küresel likiditenin bol ve ucuz olduğu bir dönemde iktidar olan partinin kadroları, ekonominin içsel dayanıklılığını artıracak reformları gerçekleştirememiş bu da ekonomik kırılganlıklarımızın derinleşmesine neden olmuştur. Ekonomi, son 16 yılda, sıcak paranın insafına terk edilmiş, küresel sermayenin risk iştahı ekonomimizi adeta esir almıştır. Bu sağlıksız politikalar sonucunda ülkemizin dış borcu yüzde 260 artarak 129,6 milyar dolardan yaklaşık 466,7 milyar dolara yükselmiştir. Ülkemiz olası dış şok ve müdahalelere açık hale gelmiştir.

DÖRT ÖNERİ

Ülkenin sorunları çözümsüz değildir. İnsanımız mutluluğa, iyi bir geleceğe layıktır. Siyaset kurumunun görevi bu geleceği hazırlamaktır. Sorunların çözümü ve aydınlık gelecek her alanda demokratikleşmeyi öngören bir ‘Demokratikleşme Programı’ ile mümkün olacaktır. Bu program çerçevesinde; 1- Devletin Demokratikleştirilmesi, 2- Ekonominin Demokratikleştirilmesi, 3- Siyasetin Demokratikleştirilmesi, 4- Toplumsal ve Sosyal Hayatın Demokratikleştirilmesi şarttır. CHP ülkemizin demokratikleştirilme mücadelesinin önderi ve öncüsü olma sorumluluğunu kararlılıkla sürdürecektir.

MAN DAVASINDA GEREKÇELİ KARAR

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınlarının Man Adası’na para transferi yaptıklarına ilişkin iddiaları nedeniyle toplam 359 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildiği davanın gerekçeli kararı yazıldı. Anadolu 20. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce hazırlanan gerekçeli kararda “Davalının sonuçları çok ciddi ve tehlikeli olabilecek iftira ve hakaret boyutunda iddiada bulunduğu, bahse konu konuşmanın herkese açık olarak yapıldığı, gerçek dışı ve hakaret, iftira içerikli konuşmasında gerçeklik, kamu yararı ve güncellik gibi hiçbir unsurun bulunmadığı anlaşılmıştır” denildi.
Editör: Haber Merkezi