ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ, Gergin başlayan İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde CHP’li Engin Altay, HDP’yi kriminalize etmeye çalışan AKP’ye çıkışarak, “6 milyon oy almış bir partiyi terörize etmesini doğru bulmuyoruz” derken, HDP’li Fatma Kurtulan ise, “Bunu ister bilerek yapın ister bilmeyerek yapın, demek ki damgasını PKK vuruyor bütçeye” dedi.


MA'nın haberine göre; Meclis Genel Kurul’da, 2019 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde gerginlik yaşandı. Genel Kurul’da bugün İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.


İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları kürsüde sunum yaptı. Hatimoğulları, iktidarın “güvenlik”, kayyum, ekonomi, iç ve dış siyaseti ile kadın politikalarını eleştiren bir konuşma yaptı. Hatimoğulları, “güvenlikçi” politikaların güvensizliği arttırdığını ve sınır illerinin DAİŞ, El Nusra uzantılarının tehdidi altında olduğunu söyledi.  Hatimoğulları, AKP döneminde kadınlara yönelik şiddetin arttığını belirterek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Cumartesi Annelerine ilişkin “paçoz” ifadesini ve eyleme dönük saldırıyı hatırlattı.


HATİMOĞULLARI: İKTİDAR IRKÇI KLİĞİN ETKİSİ ALTINDA


Hatimoğulları, HDP’ye dönük baskı ve saldırılara da yer verdiği konuşmasında, “Türkiye’de mevcut olan iktidar ne yazık ki ırkçı kliğin ağır etkisi altına girmiştir. Bu toplumun en önemli değerlerinden birisi cenazelerdir. Sizler Aysel Tuğluk’un annesinin Ankara’da gömülmesine izin vermeyen zihniyeti beslediniz. Bitlis’te Yukarı Ölek köyünde 267 cenazenin mezardan çıkarılmasına ve ailelerine teslim edilmemesine seyirci kaldınız, teşvik ettiniz. Taybet Ana’nın cenazesi günlerce ortada kaldı. Cemile kızımızın bedeni günlerce buzdolabında bekletildi. Sayın Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ı tehdit ettiniz. Komisyon görüşmelerinde Ebru Günay arkadaşımızı tehdit ettiniz, parmak salladınız” dedi.


AKP VE MHP’DEN TEPKİ


Hatimoğulları’nın konuşması sonrası AKP ve MHP sıralarından tepkiler geldi. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Hatimoğulları’nın konuşmasına tepki göstererek, HDP’yi “ırkçılık yapmak ve faşist  olmakla” itham etti.


CHP’Lİ ALTAY’DAN AKP’Lİ MUŞ’A HDP ÇIKIŞI


AKP’li Mehmet Muş’un HDP’yi hedef alan açıklamalarına CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’dan sert tepki geldi. Altay, “Sandık sonuçlarını barut kokusuna endeksleyen bir anlayışın daha sonra 6 milyon oy almış bir partiyi terörize etmesini doğru bulmuyoruz, kriminilaze etmesini doğru bulmuyoruz. Eğer bu ülkede sahiden 6 milyon terörist varsa bu ülkeye zaten uğurlar olsun” dedi.


BİLGEN: IRKÇILIK SUR’A, CİZRE’YE BOMBA YAĞDIRMAYI NORMALLEŞTİRMEKTİR


HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen de söz alarak, “Adalet terazisi doğru tartmadığında sorunu sopayla çözmekten başka bir iş kalmaz. Sayın Albayrak, çıktı dedi ki ‘Muhtemelen, Roboski'de FETÖ parmağı var.’ Biz de sandık ki gerçekten, Roboski'yle 34 insan, çoğu çocuk, bir şekilde hayatlarını kaybetmişler; başka tabir kullanmıyorum, hayatlarını kaybetmişler diyorum. Bu insanlarla ilgili, herhâlde 15 Temmuz dolayısıyla yeni bir soruşturma süreci falan başlar, dosya yeniden açılır, sayfalar yeniden açılır dedim. Şimdi, ne kadar doğru bir tespitti, öylesine mi söylenmişti, 15 Temmuz sonrasının ruh hâli içinde mi söylenmişti bilmiyorum; ama haklı bir tarafı vardı çünkü o dönem kuvvet komutanlarının, bölgedeki komutanların büyük kısmı şu anda cezaevindeler. 15 Temmuz’da bu binaya bomba yağdırdıkları için. Cizre'de, Sur'da, Nusaybin'de, birçok yerde -birçoğunuz da tanıklık etti ki- aslında sivillerin oralardan canlarına bir şey gelmeden çıkartılmaları pekâlâ mümkündü ve bazı şehirlerde bu başarıldı. Bu, yerel inisiyatifin mülki amirlerde bulunduğu yerlerde, birçok yerde başarıldı ama bazı yerlerde top atışıyla mahalleler imha edildi değerli arkadaşlar. Şimdi, o gün çatışmayı tercih edenler, bombalamayı tercih edenler -yine demin ifade ettiğim gibi- 15 Temmuz’da da 250'nin üzerinde insanın ölmesinin sorumlularıydı, görevlerinin başındaydılar. Şimdi, buraya bomba yağdırınca kötü ama Sur'a, Cizre'ye bomba yağdırdığında eğer bu normalse işte ırkçılık, ayrımcılık, nefret tam da budur arkadaşlar” diye konuştu.


SOYLU İNKAR ETTİ: PAÇOZ DEMEDİM, TEHDİT ETMEDİM


Tartışmalara ilişkin söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi Anneleri’ne ilişkin “paçoz” demediğini savunarak sözlerini inkar etti. Soylu, ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP’li Ebru Günay’ı da tehdit ettiği yönündeki ifadeleri inkar etti.


SOYLU İLE CHP ARASINDA DHKP-C TARTIŞMASI


Soylu, CHP’li Engin Altay’a, “DHKP-C ile aranıza mesafe koyun” dediğini hatırlatarak, “Sizin de beraber olduğunuz, aynı sivil toplum örgütü çatısı altındaki 2-3 tane sivil toplum örgütüne DHKP-C çökmeye çalıştı, yine biz müdahale ettik” dedi.


KURTULAN: BÜTÇEYE PKK DAMGASINI VURUYOR


HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, HDP’yi kriminalize etmeye dönük söylemlere karşılık vererek, “Bütçe görüşmeleri başladığından beri, biz her kürsüye çıktığımızda ‘PKK’ deniliyor. Tutanakları çıkarın, en çok bütçe görüşmelerinde konuşulan başlık ‘PKK’ oluyor. Bunu ister bilerek yapın ister bilmeyerek yapın, demek ki damgasını PKK vuruyor bütçeye. Demek ki bir sorundur, bir problemdir, demokrasi kanallarını açarak o dağ yolunu kapatabilirsiniz diyorum” şeklinde karşılık verdi.
Editör: Haber Merkezi