ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Erdoğan’ın hedef gösterdiği Portakal, Akpınar ve Gezen’e soruşturmaların ardından Tv’lere de ceza yağdı. RTÜK, Fox Tv ve Halk Tv’ye ağır ceza verdi. Gerekçe ise tarafsız yayın yapmamak, eleştiri sınırlarını aşmak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazeteci Fatih Portakal’ı “Bilmezsen haddini, millet patlatır enseni”, Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ı da “Kalkacaksın sen bu ülkenin Cumhurbaşkanını ipte sallandıracaksın, şimdi git yargıda bedelini öde” diyerek hedef göstermesinin ardından RTÜK, Fox TV ve Halk TV için harekete geçti. İki kanala verilen cezanın gerekçesi skandal nitelikte. RTÜK, iki kanala “eleştiri sınırlarını aşmak” ve “tarafsızlık ilkesini esas almamak” gerekçesiyle ceza verdi. Muhalefet ve gazeteciler, bu ilkenin uygulanması halinde iktidarın tek bir kanalının açık kalmaması gerektiğini kaydederken, yerel seçim öncesi muhalefeti susturma amacı taşıdığı yorumları yapılıyor.

O zaman havuzu kapatın

Halk TV’ye “eleştiri sınırlarını aşmak”, Fox TV’ye de “tarafsızlık ilkesini esas almamak” gerekçesiyle ayrıca cezalar verildi. bir diğer gerekçe ise “Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmek, toplumda nefret duyguları oluşturmak”. Böylece Fox TV’ye 1 milyon TL’ye yakın ceza kesilmiş oldu. Fox Ana Haber de 3 gün hiç yayınlanmayacak. Halk TV’ye ise yaklaşık 80 bin TL para cezası verildi. RTÜK, Uğur Dündar’ın sunduğu Halk Arenası programına 8 kez durdurma cezası verdi.

Seçim cezaları

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, kararı Cumhuriyet gazetesine değerlendirdi. Taşcı, “Cumhurbaşkanının işaretiyle yargının ardından RTÜK’ün de harekete geçerek yaptırım kararı vermesine ilişkin hızı doğrusu göz yaşartıcı. Anlaşıldı ki, görev sırası RTÜK’e geldi, o da görevini yerine getirdi. Akpınar’ın, barıştan, demokrasiye sahip çıkmanın kıymetinden söz ettiği konuşmanın cezalandırıldığı yerde, ‘oluk oluk kan akıtmaktan’, ‘boğazların kesilmesinden’ söz edenlerin değerlendirmesi düşünce özgürlüğü sayılıyor sanırım” dedi. Programın sunucusu Uğur Dündar ise verilen cezaları sıralayarak “İLERİ DEMOKRASİ BÖYLE BİR ŞEY!.. BÖYLECE YEREL SEÇİMLERİ BULDUK DEMEKTİR!..” paylaşımları ile karara tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Fox TV Ana Haber bülteni sunucusu gazeteci Fatih Portakal, 10 Aralık tarihli haber bülteninde “Hadi bakalım barışçıl bir eylemle zamları, doğalgaz zamlarını protesto edelim” diyerek anayasal hak olan gösteri hakkının kullanılamadığını vurgulamıştı. Bu sözler üzerine Erdoğan, “Bilmezsen haddini, millet patlatır enseni” demişti. Erdoğan’ın yargıyı işaret etmesinin ardından soruşturma başlatılmıştı. Uğur Dündar’ın sunduğu Halk Arenası adlı programa konuk olan Metin Akpınar ise, “Bu kutuplaşma ve karmaşadan kurtulmamızın tek çaresi demokrasidir. O noktaya ulaşabilirsek kavga gürültü olmadan bu işin içinden çıkarız. Ulaşamazsak ise belki lideri ayağından asarlar, belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki de başka liderlerin yaşadığı kötü sonları yaşayabilirler” demişti. Müjdat Gezen ise “Erdoğan, sen bizim vatanseverliğimizi sınayamazsın, haddini bil” demişti. Erdoğan ise sanatçılara, “Bunlar sanatçı müsveddesi, yargıya hesabını versinler. Bunun bedelini ödeyecekler. Şimdi git yargıda bedelini öde” demişti. Erdoğan’ın bu çıkışı sonrası Gezen ve Akpınar hakkında soruşturma başlatılmış, polis nezaterinde ifadeye götürülmüş ve adli kontrolle serbest bırakmıştı.
Editör: Haber Merkezi