İSTANBUL- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Kayyum zihniyetinin Türkiye demokrasisine bir yararının olmadığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, “İktidarın kendisi de meşru değildir” dedi.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) belediyelerine atanan kayyumlara tepkiler sürüyor. Kayyum politikalarına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, iktidarın kendisinin meşru olmadığını vurgulayarak, kayyumun demokrasilerde kabul edilecek bir anlayışın olmadığını belirtti.


Halkın iradesinin yok sayılarak tek adam rejimini inşa etmenin temellerinin sağlamlaştırıldığını ifade eden Kaya, "İktidar kendi tartışmalı seçilmişliğini yeniden tartışmalı hale getirmektedir. İktidarın kendisi de meşru değildir" dedi.


'İKTİDAR MEŞRU DEĞİLDİR'


İktidarın meşrutiyetinin tartışılması gerektiğini belirten Kaya, "Eğer halkın seçtiği Belediye Başkanı meşru değilse o zaman yine halkın seçtiği milletvekilleri nasıl meşru olabilir? Ben kazanana kadar kayyum atarım zihniyeti, Türkiye'ye hiçbir hayır getirmez. Türkiye demokrasisine de hiçbir yararı yoktur. İktidar, 'sizin seçime girmeniz önemli değildir, ben kazanana kadar kayyum atarım' demek istiyor. Bu kabul edilemez" diye konuştu.


Seçimler bitmesine rağmen kaybeden iktidarın, kayyum politikaları ile ara seçim yapmak istediğini vurgulayan Kaya, "Eğer belediye başkanı suç işlemişse, yargılama yolu açık. Ki belediye başkanı bir yıla kadar ceza almışsa belediye başkanlığı düşer. O zaman da belediye meclis üyeleri kendi aralarında yapacakları belediye başkanlarını seçerler. Bunun hukuksal yönü böyledir" ifadelerini kullandı. Kaya, "Ankara'da, Balıkesir'de, İstanbul'da, Ordu'da bu böyle oldu. Türkiye'nin birçok yerinde böyle oldu. Şimdi Diyarbakır'da, Van'da, Mardin'de niye böyle değil?" diye sordu.


‘BU ANLAYIŞLARI KINIYORUZ’


Suçu kesinleşmiş belediye başkanlarının yasal olarak aday gösterilemeyeceğine vurgu yapan Kaya, "Suçu varsa kesinleşmiş cezasını göstersinler. Kendisi gibi düşünmeyenlere terörist muamelesi yapmak, demokrasilerde kabul edilecek bir anlayış değildir. Şiddetle bu anlayışları ve uygulamaları kınıyoruz" diye belirtti.
Editör: Haber Merkezi