ANKARA – CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Süleyman Soylu’ya Mardin kayyımı Mustafa Yaman’ı sordu. Özel, “Soruşturmanın ilerlemesine ve adaletin yerine gelmesine sen mani oluyorsun? Soruşturmanın ayrıntılarını söyleyin” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Mardin’e atanan kayyımların yolsuzluklarının araştırılması için verilen Araştırma önergesi görüşüldü.

Önerge üzerine söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, 31 Mart 2019 mahallî idare seçiminin ardından henüz 4 ay dahi geçmeden 48 belediyelerine kayyım atandığını söyledi.

YOLSUZLUKLARI ANLATTI

Kayyım atanan belediyelerin yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin merkezi haline geldiğini söyleyen Taşçıer, “Mardin Büyükşehir Belediyesi gelmektedir. Bu yolsuzluklar Sayıştay raporları tarafından belgelenmişti. Sayıştay raporlarından, maliye ve mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporlardan anlıyoruz. Şöyle ki özel kalem hesabından ‘Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri’ adı altında 11 milyon 481 bin 581 lira değerinde harcama yapılmıştır. 11 milyon, nasıl bir harcama bu? Sadece temsil ve ağırlama. Devamında yine müfettişlerin incelemelerine göre, 1 Ocak 2017 ile 20 Haziran 2017 arasında -yani beş-altı ay- özel kalemden 7 milyon 575 bin 771 lira değerinde yemek harcamaları yapılmış, yemek. Konaklama harcamalarına dair, 122 bin ve 200 bin liralık yemek faturası kesilen 2 firmanın aslında olmadığı ve sahte isimlerle kurulduğu yine tespit edilmiştir” dedi.

TESPİH FİYATLARINI AKTARDI

Mardin Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü hesabından farklı tarihlerde Mardin'e gelen bakanlar ile AKP'li bürokratlara alınan 583 bin 418 lira değerindeki hediye alımlarını içeren harcamalar olduğunu hatırlatan Taşçıer, “Müfettişler yaptıkları tespitlerde hediyelerin alındığını ancak belediye kayıtlarında yer almasına rağmen alımların kimler için yapıldığına dair tutanak olmadığı iddiasında bulunmuştur. Belediye kayıtlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 136.946 lira hediye, Süleyman Soylu'ya 64 bin 647 lira hediye -tespih falan alınmıştır, onları gördük sosyal medyada, bir ara tespihçileri geziyordu Süleyman Soylu, herhâlde o hediyelerdendir- Mehmet Özhaseki'ye 16 bin 55 lira, Veysel Eroğlu'na 74 bin 886 lira ve Osman Aşkın Bak'a 83 bin207 lira değerinde hediye alınmıştır” diye belirtti.

Mustafa Yaman döneminde Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, yolsuzluk ve usulsüzlüklerin etkin bir şekilde araştırılmasını talep eden Taşçıer, ekledi: “Mustafa Yaman'ın kimlerden destek aldığının açığa çıkarılması için Meclis araştırmasını arz ediyoruz.”

CHP’Lİ ÖZEL’DEN ‘SİİR ÜÇLEMELİ’ KAYYIM ANLATIMI

HDP önergesi üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Mardin kayyımı Mustafa Yaman üzerinden iktidara yüklendi. “Siirt üçlemesi” diyerek, kayyım politikasına ilişkin Özel, şöyle konuştu: “Türkiye'nin siyasi tarihi ve savrulmaları yazıldığında çok önemli bir yer alacağını düşündüğüm bu üçlemeyi bir hatırlatarak başlamak isterim. Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıdır, Siirt Meydanı'na gider, bir şiir okur. Okuduğu şiirden dolayı siyasi yasaklı duruma düşer. Daha sonra, 24'üncü dönemde Cumhuriyet Halk Partisiyle birlikte buradayken CHP der ki: ‘Millet eğer bir partiyi iktidara getirdiyse o partinin genel başkanı Mecliste olmalıdır, Başbakan olmalıdır ve görev yapmalıdır.’ Birlikte Anayasa değişikliği yapılır ve Recep Tayyip Erdoğan Siirt'teki milletvekillerinin istifasıyla Anayasa'da bir ilin vekilsiz kalması durumunda ara seçim yapılma zorunluluğundan istifade edilerek karşılıklı mutabakat ve jestlerle yine Siirt'ten milletvekili seçilerek gelir ve başbakan olur. Son seçimlerde, 31 Mart 2019'da, okuduğu şiirden yasaklı düştüğü, milletvekili seçilerek Parlamentoya geldiği Siirt'in halkı bu sefer onun dediğine değil de bir başkasına oy vermiştir ve ‘Benim belediyemi bir başka partinin, HDP'den aday gösterilmiş belediye başkanının ve eş başkanının yönetmesini istiyorum’ demiştir. O belediyeye Recep Tayyip Erdoğan kayyum atamıştır. Siirt üçlemesi budur.”

‘SORUŞTURMA AYRINTILARINI SÖYLEYİN’

Yapılan tespih alımlarındaki belgeleri kürsüden gösteren Özel, “Şimdi, bu kürsüye konuşma yapmaya ya Osman Aşkın Bak gelsin, ya İsmet Yılmaz gelsin, buradaki isimlerden biri gelsin, desin ki: ‘Biz böyle bir hediye aldık ya da almadık. Bu hediye bu para eder ya da etmez’ Umarım almamışlardır. O zaman Süleyman Soylu'ya şunu soracağız: Sen bu kayyumu atadın, sonra mızrak çuvala sığmayınca görevden aldın da nasıl oluyor da oluyor hâlâ merkezde görev yapıyor, hâlâ maaş alıyor ve bu soruşturmanın ilerlemesine ve adaletin yerine gelmesine sen mani oluyorsun? Bunu yapmıyorsa bize gelin, soruşturmanın ayrıntılarını söyleyin” şeklinde konuştu.

‘TESPİH ÇEKMEK ŞART MIYDI?’

AKP’li Ahmet Çakır’ın “Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, başta İçişleri Bakanlığı’mız olmak üzere, devletimizin ilgili tüm birimleriyle beraber terörle mücadeleyi muazzam bir kararlılıkla sürdürmekteyiz. Verilen bu destansı mücadele kimleri, neden rahatsız etti bilinmez” sözleri CHP’li Murat Emir tarafından “Tespih çekmek şart mıydı, tespih!” diye kesildi.

‘TESPİHLER HANGİ KATEGORİDE?’

AKP’li Çakır, “terör” söylemi arkasına sığınarak, yolsuzluklara değinmeden “Siyaset sahnesinde, yolsuzluk ve usulsüzlüklerle verdiği mücadeleyle var olan AK PARTİ hükûmetlerinin duruşu nettir; yolsuzluk kimden gelirse gelsin, tavrımız tavizsizdir” sözlerini sarf etti.

Çakır’a HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Tespihler ile fıstıklar hangi kategoride?” diye sordu.

( MA)

Editör: Haber Merkezi