ANKARA – CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni kürsüden çantasından çıkardığı 3 farklı şapkayla anlattı.

Genel Kurul’da devam eden bütçe görüşmelerinde CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, elinde çanta ile kürsüye çıktı.

Çantasından çıkardığı 3 şapkayla Meclis’in işleyişinin iktidar tarafından getirildiği durumu anlatan Tanal, “Yetkileri kuşa çevrilen Meclisi anlatacağım. Artık lüks ve şatafatın, sevdalıların mekânı olan bir Meclisi anlatacağım. Nedir bu? Türkiye Büyük Millet Meclisinin Ana Binası'nda koca bir koridor var, hiç gideniniz oldu mu? Sizden istirhamım, o koca koridora bir gidin, Eski Meclis Başkanlarının makam odaları yapıldı orada. Kaç kişi var? Aslında 10 Meclis Başkanı var ama o şatafatlı olan odalarda 9 Meclis Başkanı var orada. Kimler var orada? İsmail Kahraman, İsmet Yılmaz, Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan, Bülent Arınç, Ömer İzgi, Mustafa Kalemli, Cahit Karakaş ama her birinin emrinde de 3 personel var ve makam araçları, akaryakıtlar da hariç. Aynı zamanda, İzmir Milletvekili yine Sayın Binali Bey'i, onu bir başka başlık altında anlatacağım; onunla 10 kişi var” dedi.

‘EN KISA MECLİS BAŞKANVEKİLİ AMA VAZGEÇEMİYOR’

Yapılanların vicdana sığmayacağını ifade eden Tanal, “Yani burada 10 Meclis Başkanı olacak, araç vereceksiniz, personel vereceksiniz, oda vereceksiniz, telefon vereceksiniz, elektrik vereceksiniz, su vereceksiniz; vatandaş evinde elektriğe, suya muhtaç. Burada Türkiye Büyük Millet Meclisi sıfatlı bir kişi var ki o hâlen milletvekili yani hâlen Meclisten ayrılmadı ama o da eski Meclis Başkanları koridorlarında, makam odası tahsis edilen kişi yakın zamanda AK Parti Grup Başkanı seçilen Sayın İsmet Yılmaz'dan bahsedeceğim. Sayın İsmet Yılmaz Bey, kendisi 23 Nisan koltuk değişimi tadında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kısa Meclis Başkanlığını yaptı ama o makamdan vazgeçemiyor” ifadelerini kullandı.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE ‘ŞAPKALI’ ANLATIM

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni kürsüden şapkalarla anlatan Tanal, “Sayın İsmet Yılmaz Bey, birkaç hafta öncesine kadar Millî Savunma Komisyon Başkanı’ydı, orada Millî Savunma Komisyonu Başkanı sıfatıyla kendisine bu şapkayla bir araç tahsis edildi, bir araç tahsis edildi. İki, geliyoruz o aracı kullanmadıysa hangi aracı kullandı? Onun bir cevabını versinler. Şimdi, burada canı sıkıldığı zaman Eski Meclis Başkanı odasına gidiyor, bu şapkayı bıraktı, şimdi bu şapkayı takıyor. Meclis Başkanının odası var ya orada, o odaya giderken bu şapkayı takıyor, bu şapkayı da bıraktım. Şimdi, Sayın Bostancı'nın yerine gelen AK PARTİ Grup Başkanı Sayın İsmet Bey, AK PARTİ Grubuna gittiği zaman da şu şapkayı takıyor, bu da ayrı bir şapka. Şimdi, hangisi en güzeli bilemiyorum tabii kamuoyu bunu cevabını verecek ama AK PARTİ Grubunun bir numaralı odası kendisine tahsis edildi ama AK PARTİ Grubuna giderken yeni aldığı şapkayı takıyor. Vazgeçilmez olan isim Sayın Yılmaz Bey, 61, 62, 64'üncü hükûmette Milli Savunma Bakanı’ydı. Evet yani İsmet Bey'in de hakkını yememek lazım, Meclis ona araç tahsis etti, o aracı reddetti, Millî Savunma Bakanının aracını kullanıyor” ifadelerini kullandı.

MECLİS PERSONELİ HABERTÜRK YORUMCUSU

Meclis personeli Nasuhi Güngör’e dair de Tanal, “Habertürk'ün haber yorumcusu olarak çıkıyor. Nasıl bunu yaparsınız? Gelip diğer tüm muhalefet partilerini eleştiriyor. Var mı sizin vicdanınız? Hem Meclisten maaş alacak hem sigortası ödenecek ve Habertürk'te de siyasi yorumcu geçecek. Bu da sizin imzanız ve buranın personeli” dedi.

MECLİS BAŞKANVEKİLİNE YANIT

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in “Mahmut, o şapkalardan birini ver de kürsüye çıkarken giyeyim” sözlerine de Tanal, “Önce şu Nasuhi Güngör meselesine cevap vereceğine ‘Özür dilerim’ de, bu Meclisin personeli gelecek buradaki siyasi partileri… Habertürk yorumcusu olarak çıkacak. Nasuhi Güngör'le ilgili kamuoyunu bir bilgilendir” diye yanıt verdi.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi