ANKARA - Sürdürdükleri “YaşamHak Projesi”ne dair bilgiler paylaşan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 16 baro ve 3 tabip odasıyla protokol imzaladıklarını, psikolojik ve avukat desteği isteyen 225 kadına ulaştıklarını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 5 Aralık 2020’den beri sürdürdükleri “YaşamHak Projesi”ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. İstanbul Sözleşmesi’nin Anayasa’ya aykırı bir şekilde iptal edilmeye çalışıldığı bir süreçte “Kadınlar birden güçlüdür” diye haykırdıklarını belirten Nazlıaka, proje kapsamında barolarla, tabip odalarıyla, belediyelerle, Türk Psikolojik Danışmanlık Derneği ve kadın dernekleri ile yaptıkları anlaşmalar kapsamında hukuki ve psikolojik destek, adli yardım, sığınma evi sağlama olanakları sunduklarına dikkati çekti.

7/24 HİZMET HATTI

Proje kapsamında avukat ve psikolojik destek almak isteyen 225 kadına destek olduklarını paylaşan Nazlıaka, bugüne kadar 16 baro ve 3 tabip odası ile protokol imzaladıklarını aktardı. 444 82 85 numaralı hattan 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini belirten Nazlıaka, “Hangi ilden bir ‘yardım çığlığı’ yükselse orada olmaya özen gösteriyoruz. Şiddete maruz kalan kadınları karakollarda, adliyelerde, hastanelerde ve duruşmalarda yalnız bırakmıyoruz. Çünkü biz kadınlar yan yana geldikçe, dayanışma içerisinde oldukça, örgütlendikçe bu şiddet sarmalının içinde kördüğüm olan bağları, bir bir çözeceğimizi biliyoruz” ifadelerini kullandı.  

HUKUKİ VE TIBBİ DESTEK 

Şiddete uğrayan kadınların çoğunlukla hukuki haklarını öğrenmek ve avukat desteği için irtibata geçtiklerini kaydeden Nazlıaka, “Bir diğer talep de psikolojik destek hizmetleri oluyor. Barolar aracılığıyla hukuki destek sunarken sağlık meslek örgütleri ile de sağlık ve psikolojik destek sunumunu kolaylaştırıyoruz” dedi. 16 baro ve 3 tabip odasıyla imzaladıkları protokol hakkında ise Nazlıaka, şu bilgileri paylaştı: “YaşamHak Projesi kapsamında şiddet gören mağdurlara sunulacak tıbbi ve hukuki destek çalışmalarının çerçevesi belirleniyor. Bu protokoller kapsamında tabip odaları ile şiddet mağduru kadın ve çocuklara ilişkin başvurudan başlayarak, iyileşme süreci tamamlanıncaya kadar tıbbi destek hizmeti kapsamında işbirliği yapılıyor. Barolar ile yapılan protokol ile de şiddet gören kadın ve çocuklara ilişkin şikayetten başlayarak, yargılama süreci dahil hukuki destek ve avukatlık hizmeti kapsamında işbirliği yürütülüyor.”

(MA)

Editör: Haber Merkezi