İSTANBUL - Volkan Kabak’ın sistematik cinsel istismarına uğrayan E.Ç.’nin yaşadıklarını not ettiği günlük, ilk duruşmada delil olarak sunulacak. 

İstanbul’un Başakşehir ilçesine bağlı İkitelli semtinde, E.C. isimli çocuk 10 yaşından 12 yaşına kadar sistematik olarak akrabası ve komşusu Volkan Kabak’ın cinsel istismarına uğradı. Cinsel istismarın ortaya çıkmasıyla birlikte E.C.’nin annesi S.C., Mayıs ayında karakola giderek Kabak’tan şikayetçi oldu. Gözaltına alınan Kabak, çıkarıldığı mahkemece, ev hapsi verilerek serbest bırakıldı. İki yıl boyunca istismar edilen E.C.’nin yaşadıklarını not aldığı günlüğü ortaya çıktı. 

E.C.’nin annesi S.C. ve avukatı Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Ferdi Yamar, yaşanan süreci anlattı.

ÇOCUKLAR ENGELLEDİ 

Çocuğuna cinsel istismarda bulunan fail Kabak’ın evlerinin önünde süt ürünleri dükkanının olduğunu, Kabak’ın çocuğunu zorla dükkanın içine alarak, burada istismar ettiğini paylaşan anne S.C., daha sonra ise fail Kabak’ın çocuğunu zorla arabaya bindirmeye çalıştığını, buna orada bulunan diğer çocukların engel olduğunu anlattı. Mahalledeki çocukların aracın önüne geçerek Kabak’a engel olduklarını ifade eden S.C., “Çocuğum eve geldi, ağlıyordu. Durumun nedenini öğrenmek istedim ama bana detaylı bir şekilde anlatmadı” dedi.

SİSTEMATİK HALE GELDİ

Çocuğunda o günden sonra değişimlerin olduğunu belirten S.C., “Tırnaklarını yemeye ve sürekli bağırıp çağırmaya başlamıştı. Meğerse o ilk seferden sonra tekrar çocuğumu dükkana götürmeye çalışmış. Bunu sonradan öğrendim. Bir nevi sistematik hale getirmiş. Okula gitmemeye ve dışarı çıkmamaya başladı. Perdesini ve kapısını sürekli kapalı tutmaya başladı. Bize bile açtırmıyordu” diye konuştu.

DOKTORA ANLATTI 

E.C.’yi bu davranışlarından dolayı hastaneye götürdüğünü ancak doktorların başta teşhis koyamadıklarını söyleyen S.C., kızının yaşadıklarının Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ndeki doktor aracılığıyla Mayıs ayında rapor edildiğini kaydetti. S.C., “Kızım yavaş yavaş açılmaya başladı ve doktora olan biteni anlattı. Başakşehir Çocuk Büro Amirliği’ne giderek şikayette bulundum. Doktorun hazırladığı rapor da karakola teslim edildi” ifadesinde bulundu. 

ÖLÜM TEHDİDİ

S.C., daha sonra çocuğunun da ifade verdiğini, ancak ifadesinin iki erkek polis tarafından alındığını dile getirdi. S.C, ifadenin ardından fail Kabak’ın “çocuğa nitelikli cinsel istismar” suçundan gözaltına alındığını ve mahkemeye çıkarıldığını belirtti. Kabak çıkarıldığı Küçükçekmece Sulh Ceza Hakimliği’nden ev hapsi verilerek serbest bırakıldı. “Bizi mahkemeye bile çağırmadılar” diyen S.C., şikayetlerini geri çekmemeleri yönünde ölümle tehdit edildiklerini dile getirdi. 

GEREKEN CEZA VERİLSİN

“Davamdan vazgeçmeyeceğim” diyen S.C., “Biz çocuklarımızı bunları yaşasın diye büyütmüyoruz. Gereken ceza ne ise versinler artık. Daha kaç çocuk bu duruma maruz kalacak, kaçı ölecek?” diyerek sitem etti. Kızına ait günlüğe değinen anne S.C., “Olaydan sonra bizi odasına almıyordu. Daha sonra onun evde olmadığı bir gün odasına girdim, günlüğü buldum. Neden ceza almıyor? Somut delil ne? İllaki tecavüze mi uğrayacak? Devlet neden ceza vermiyor?” diye sordu.

USULE AYKIRI İFADE ALINMIŞ

Dava avukatı Ferdi Yamar ise, dosyadaki eksikliklere işaret etti. Özellikle soruşturma evresinde birçok eksiğin yaşandığını dile getiren Yamar, ifadenin dahi usule aykırı bir şekilde alındığını belirtti. Yamar,  “Pedagog sadece imza atmış. Görüşü dosya da yer almıyor. Oysa Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) alınan ifadelerde pedagogun görüşleri de önemlidir. Pedagog çocuğun anlatımlarına ilişkin kanaat bildirir. Çocuğun ifadesi kayıt altına alınmamış. Bu durum şöyle bir mağduriyet yaratır; bu çocuk daha sonra hakim karşısına çıkacak. Burada olayın baştan anlatımı istenecek. Yani yapılan yanlış ve eksik işlemler nedeniyle bu çocuk yeni baştan yaşadıklarını anlatarak yaşamak zorunda kalacak” şeklinde konuştu.

SANIĞIN LEHİNE

Bu eksikliklerin ise sanık Kabak’ın lehine olduğunu söyleyen Yamar, şunları söyledi: “Savcının fezlekesi de eksik. Dosyada sadece cinsel istismar konusu ele alınmış. Halbuki çocuğun beyanlardan yola çıktığımızda ‘zorla alı koyma’ da var. Sanık bu şekilde sevk edilmiş olsaydı tutuklanabilirdi. Hakimlik, sanığı ‘suçun vasıf ve mahiyetinin sanığın lehine değişebileceği’ gerekçesiyle serbest bırakıyor.”

ANLATAMADIKLARINI GÜNLÜĞE YAZDI

E.C.’nin bu durum direk ailesi ile paylaşamadığını ve psikolojisinin etkilendiğini, bu nedenle günlük tuttuğunu belirten Yamar, “Günlükte o güne ait yaşadığı durumları anlatıyor. Günlüğe baktığımızda, emniyete verdiği ifadeyle çelişmediğini, mağdurun bu tür bir cinsel istismara maruz kaldığı apaçık ortaya çıkıyor” diye belirtti.  

ASIL CEZALANDIRILAN ÇOCUK 

Fail Kabak ile E.C.’nin kaldığı evin karşı karşıya olduğunu ve faile verilen “ev hapsi” cezasının aynı zamanda çocuğa dönük bir cezaya dönüşeceğini belirten Yamar, şöyle devam etti: “ Mağdur pencerenin perdesini açtığında sanığın evini görebilecek. Sanık evden çıkamadığından dolayı, doğalında mağdurun sokağa dahi çıkamayacağı bir ortam oluştu. Sanık tutuklanmış olsaydı, evinde olmayacağından dolayı mağdur dışarıya çıkabilecekti. Bir nevi mağdur da adeta ev hapsinde tutuluyor.” 

GÜNLÜK MAHKEMEYE SUNULACAK

İlk duruşmada bu günlüğü mahkemeye sunacaklarını ve E.C.’nin ifadesinin yeniden pedagog eşliğinde alınmasını talep edeceklerini belirten Yamar, “Yine mahkeme de mağdurun ifadesi alınırken, sanığın orada olmamasını talep edeceğiz” dedi. Yamar, E.C.’nin faille bir daha karşı karşıya gelmesini istemediklerini belirterek, “Sağlıklı bir ortam oluşmadığı sürece mağdurun ifade vermesi yeni travmalara yol açacaktır” değerlendirmesinde bulundu. 

Kabak hakkında “kişiyi hürriyetinden alıkoyma” ve “ çocuğa nitelikli cinsel istismar” suçlarından hazırlanan iddianamenin Bakırköy 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesinin ardından ilk duruşması 9 Kasım’da görülecek.

MA / Mehmet Aslan 

Editör: Haber Merkezi