İZMİR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Kadın Yaz Kampı’nda, çocuklarla toplumsal cinsiyet eşitliği atölyesi gerçekleştiren Nuray Büyükdağ, kavramların yerleşmesi için atölyelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.


JINNEWS'in haberine göre; Kadın Savunma Ağı’nın 17-21 Temmuz tarihleri arasında düzenlediği Kadın Yaz Kampı, çeşitli atölyelerle sona erdi. Kampta, feminist öz savunmadan kil heykel atölyesine, yaratıcı dramadan toplumsal cinsiyet eşitliğine dair birçok atölye yer aldı. Kampta ayrıca çocuklar için toplumsal cinsiyet atölyesi gerçekleştirildi. Bahariye 72 Yaratıcı Performans Atölyesi sanatçılarından Nuray Büyükdağ, çocuklardaki cinsiyet eşitsizliğine dair kalıp yargılara yönelik çalışma gerçekleştirdi.


Çocuklardaki cinsiyet eşitsizliğine dair kalıp yargıları açığa çıkarıldı


Atölyede öncelikle çocukların kalıp yargıların ortaya konulması adına kısa bir sunum yapılırken, tiyatral bir gösteri ile son buldu. Atölyede çocukların öncelikle kalıp yargıları fark etmeleri sağlandı. Çocukların bilinçlenmesinin anlamlı olduğunu dile getiren Nuray, “Çocuklar bir yerlerden toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili birtakım kavramları duyuyor ve yorumlarda bulunabiliyorlar. Örneğin şimdiki çocuklar renk, meslek ayırımı olmayacağını biliyor. Çocukların tepkileri, söyleyecek sözleri, duyumları var. Bunda feministlerin katkısı çok. Bu yavaş yavaş daha da artacaktır diye düşünüyorum” dedi.


‘Toplumsal cinsiyet eşitliğine dair dersler müfredatta yer almalı’


7 yaş ve üzeri çocukların katıldığı atölyede feminist ailelerin çocukları olmalarına rağmen özellikle erkek çocuklarda hala eril kalıpların yer aldığını belirten Nuray, kız çocuklarının ise daha bilinçli ve dikkatli olduğunu ifade etti. Okullarda toplumsal cinsiyet eşitliği için ders verilmesi gerekirken, eril bir müfredat bulunduğunu dile getiren Nuray, feminist gruplardaki kadınların müfredatta olmasa da feminist kavramları bir yerlere yerleştirebildiğini söyledi. Nuray, “Bunu yan yana geldiğimizde hep konuşuyoruz. Birebir çalışma için özel izin gerekiyor ama daha keskin durumlara müdahale de ediyoruz, atölyelerde çalışıyoruz” diye belirtti.


Nuray son olarak atölyelerin arttırılması gerektiğine dikkat çekti.
Editör: Haber Merkezi