HABER MERKEZİ - CPT, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklarla 2019’da yaptığı ziyarete dair yayımladığı raporda, “Sonuç olarak tüm tutuklular, çoğu zaman tecride tabi tutuluyorlar” derken, İmralı’daki rejimin “tamamen gözden geçirilmesi gerektiğini” kaydetti.


Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) 2019 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklara getirilen kısıtlamalara ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. AFP’nin haberine göre CPT, raporunda İmralı’daki tüm tutsaklarla görüştüklerini belirtti.


Raporda, tutsaklara uygulanan cezaevi sisteminde, 2016’daki benzer ziyaretten bu yana herhangi bir “iyileşme olmadığı” kaydedildi. Abdullah Öcalan ve diğer üç tutsağın halen haftada ancak altı saat bir araya gelebilmelerine izin verildiği belirtilen raporda, iki kişi olarak bir araya gelme süresinin, haftada üç saat olduğu kaydedildi. Buna karşın günlük açık hava egzersizleri sırasında bir araya gelmenin yasak olarak kalmaya devam ettiği vurgulandı.


‘Görüşmeler yapılamıyor’


CPT raporunda, “Sonuç olarak tüm tutuklular, çoğu zaman tecride tabi tutuluyorlar” ifadeleri yer alırken, bu tecrit durumunun haftada 168 saatten 159’unu kapsadığı kaydedildi. Raporda, son yıllarda Abdullah Öcalan ile aile ziyaretlerinin neredeyse hiç mümkün olmadığına işaret edilerek, avukatların görüşme taleplerinin de 2019’dan beri reddedildiği hatırlatıldı.


‘Kalıcı sistem oluşturulmalı’


Raporda, “İlgili tutsaklara ilişkin güvenlik koşulları ile temel insan hakları arasında bir denge oluşturulmalı” denilerek, aile ve avukat ziyaretlerinin düzenli olduğu “kalıcı bir sistem” oluşturulması çağrısında bulundu.


Ayrıca raporda, İmralı’daki tutsaklara uygulanan tutukluluk rejiminin “tamamen gözden geçirilmesi” gerektiğinin altı çizildi.

( JIN NEWS )
Editör: Haber Merkezi