İSTANBUL - Cumartesi Anneleri, 670’nci haftasında 17 yaşında gözaltında kaybedilen Mehmet Şirin Maltu’nun akıbetini sordu. Eylemde kayıp yakını Mehmet Demir'in bugün yaşamını yitirdiğini duyuran Maside Ocak, “Mehmet abi bizi bu meydanda bir kez daha kardeşsiz bıraktı” dedi.

Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 670’nci kez Galatasaray Meydan’ında bir araya geldi. Eylemde açılan “Failler belli, kayıplar nerede?” pankartının üzerine kırmızı karanfiller ve barışı simgeleyen beyaz tülbent ile gözaltına kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Eylemde 1995'te gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Abdurrahim Demir’in bugün yaşamını yitiren ağabeyi Cumartesi İnsanlarından Mehmet Demir'in de fotoğrafı bırakıldı.

Bu haftaki eylemde gözaltında kaybedilen 17 yaşındaki Mehmet Şirin Maltu’nun akıbeti soruldu.

‘BİZİ DAHA NE KADAR ÖLDÜRECEKSİNİZ?’

Eylemde ilk olarak konuşan gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, Mehmet Demir'in yaşamını yitirmesinden duyduğu üzüntüyü, “Ne yazık ki bu acıyı ancak insan olan anlar. Bu meydandakiler teker teker ölüyoruz. Bizler burada birer birer kaybolunca nerenize kına yakacaksınız? Çözüm insanlıkta ve kardeşlikte. Bizim düşmanımız belli. Ülkeyi yönetenler, zulüm yapanlardır. İşkence yok diyorlar. Bundan iyi işkence nasıl olabilir? Bir anneye, abiye bundan daha iyi işkence mi olur? Bizi daha ne kadar öldüreceksiniz? Aranızdan ayrılabiliriz bir gün ama insanlık burayı unutmayacak. Mehmet, annesini ziyarete gittiğinde annesi ona, ‘Kardeşini bulmadın mı? Bir haber getirmediysen niye geldin ki?’ demiş. İnsan olan buna dayanamaz” sözleriyle anlattı.

'KEMİKLERİMİZİ İSTİYORUZ'

Ardından konuşan Mehmet Şirin Maltu’nun ablası Perihan Maltu da, “Biz ölülerimize mi sağlarımıza mı dua edeceğiz artık bilmiyoruz. Teker teker bu hasretle öleceğiz. Kemiklerimizi ve mezarlarımızı istiyoruz. Bizler bu meydanda olmazsak da çocuklarımız ve torunlarımız olacak” diye konuştu.

MEHMET ABİ BİZİ BİR KEZ DAHA KARDEŞSİZ BIRAKTI

Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ablası Maside Ocak ise, Mehmet Demir’in ölüm haberini aldığında Galatasaray Meydanı’nda 22 yıllık mücadelelerini hatırladığını söyleyerek, “Mehmet abi bizi bu meydanda bir kez daha kardeşsiz bıraktı. Hepimiz çok öfkeliyiz. Mehmet abinin kardeşi için adalet aramaya devam edeceğiz” dedi.

Bu haftaki basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in ablası İkbal Eren yaptı.

‘GÜLE GÜLE MEHMET AĞABEYİMİZ’

670’nci haftaya acı bir haberle başladıklarını ve 22 yıldır birlikte oldukları mücadele arkadaşları Mehmet Demir’i kaybetmenin üzüntüsü içerisinde olduklarını söyleyen Eren, "Mehmet ağabeyimiz 'Kardeşimi bulamadım, annemin yüzüne bakamıyorum' diyordu. Annesi Kesriye Demir'in ardından Mehmet ağabeyimizi de kaybettik. Mehmet ağabey; sessiz, sakin ama en zor zamanlarda en direngenimizdi. Galatasaray’ı kaybetmemek için gösterdiğimiz direnişte onun önemli bir payı var. Güle güle Mehmet ağabeyimiz. Gözün arkada kalmasın kardeşin Abdurrahim’in akıbeti artık bize emanet” dedi.

‘MEHMET ŞİRİN MALTU’NUN ÇIĞLIKLARI DUYULDU’

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı 15 hanelik Zediya mezrasında yaşayan ve 31 Ocak 1995 gecesinde evlerine baskın yapılan Maltu ailesinden 17 yaşındaki Mehmet Şirin Maltu’nun da gözaltına alındığını söyleyen Eren, “Kimlik kontrolü yapan askerler Mehmet Şirin Maltu’yu dışarı çıkardılar. Sabah 04.00’e kadar köydeki bütün evlerden, açık alanda işkence gören Mehmet Şirin Maltu’nun çığlıkları duyuldu. Ardından, Şirin'i alıp götürdüler. Ertesi gün saat 12.00 civarı dört araç eşliğinde Şirin’i elleri, ayakları bağlı ve kafasına çuval geçirilmiş halde köye geri getirdiler. Açık alanda askerler tarafından saatlerce darp edildi. Ailesi ve köylüler; askerlerin ondan kendilerine yer göstermelerini istediğini ama onun sürekli 'Bilmiyorum!' dediğini duydu. Askerler işkence sonucu ayakta duramaz hale gelen Mehmet Şirin Maltu’yu taşıyarak araca bindirip götürdüler. Aile baskına katılan Bekirhan ve Kozluk Jandarma Karakolu’na başvurdu ama onlara çocuklarının gözaltında olmadığı söylendi” dedi.

‘OLAYA TANIK OLANLAR BASKIDAN ŞAHİTLİK YAPAMADI’

Aynı tarihlerde Batman Komando Taburu’nda gözaltında tutulan bir kişi serbest bırakılınca Maltu ailesine Mehmet Şirin’i taburda gördüğünü ve 6 gün boyunca beraber gözaltında tutuldukları bilgisini verdiğini ifade eden Eren, olaya tanık olanların ağır baskı ortamından kaynaklı şahitlik yapamadıklarını belirtti.

'17 YAŞINDAKİ MEHMET ŞİRİN MALTU’YA NE OLDU?’

Başvuruları sonuçsuz kalan ailenin Maltu’dan bir daha haber alamadığını ve 23 yıldır anne Sabriye Maltu’nun ‘Oğluma ne olduğunu bilmek istiyorum. Başında dua edeceğim bir mezarım olsun istiyorum. Onu kaybedenlerin bize yaşattıkları bu zulmün hesabını vermesini istiyorum. Adalet istiyorum. Barış istiyorum. Hiç bir anne evlat acısı yaşamasın istiyorum’ diyen sesi, onun taleplerini yerine getirmekle görevli olanlar tarafından karşılıksız bırakıldı. Hakikat için, adalet için sormaya devam edeceğiz: 17 yaşındaki Mehmet Şirin Maltu’ya ne oldu? Kesriye annemiz için, Mehmet ağabeyimiz için sormaya devam edeceğiz. Abdurrahim Demir’e ne oldu?” diye konuştu

Eylem açıklamanın ardından son buldu. (MA)
Editör: Haber Merkezi