HABER MERKEZİ- Cumartesi Anneleri, 821. haftalarında gözaltında katledilen Avukat Faik Candan'ın akıbetini sordu, faillerinin yargılanmasını istedi. Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medyadan yayınladıkları açıklamada, Faik Candan ve tüm kayıplar için adalet istemekten vazgeçmeyecekleri vurgulandı.

Açıklamada ilk olarak Faik Candan'ın amcası İbrahim Candan konuştu. Cumartesi Anneleriyle birlikte, sorumlular yargılanana kadar davanın peşini bırakmayacaklarını söyleyen Candan, "Devlet bu katliamların hesabını vermelidir. Bizler, kayıp yakınları ve vatandaşlar olarak bu mücadeleyi sürdürmekte zaten kararlıyız" dedi. Candan ailesinin avukatı Levent Kanat, “Yargılama süresi boyunca mahkeme, kamu adına bir delil toplamadı. Toplanan tüm deliller kayıplar ve ailelerinin avukatları tarafından toplandı. Sonuçta da şaşırtıcı değil ama üzücü olan beraat kararını verdi. Dosya istinaf aşamasında” diye konuştu.

“HUKUKA VE ADALETE UYGUN BİR KARAR VERİN”

Haftanın açıklamasını okuyan Hatice Korkmaz, devletlerin insan hakları ihlaline ilişkin kapsamlı, tarafsız ve bağımsız soruşturmalar yürütmek, suçun işlenmesinde sorumlu olanları yargılayıp cezalandırılmalarını sağlamakla yükümlü oldukların vurguladı. Korkmaz, "Devlet görevlilerinin taraf olduğu davalarda yargı makamlarının hakkı ihlal edilenleri değil, hakkı ihlal eden devleti koruma refleksiyle hareket etmeleri davaların cezasızlıkla sonuçlanmasına neden oluyor" dedi. Bu dosyalardan birinin de 26 yıl önce gözaltına alınarak katledilen Avukat Faik Candan'ın dosyası olduğunu hatırlatan Korkmaz, istinafa taşınan davada üst mahkemeyi, hukuka ve adalete uygun yeni bir karar vermesi için göreve çağırdı. Korkmaz, Faik Candan ve tüm kayıplar için adalet istemekten, 122 haftadır kayıp yakınlarına kapatılan, kayıplarla buluşma mekânı olan Galatasaray9;dan da vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

(Kaynak: Evrensel Gazetesi)

Editör: Haber Merkezi