Cumartesi Anneleri, bu haftaki eylemlerinde kayıplar mücadelesinin sembol ismi olan Hasan Ocak’ın faillerini sordu. Katıldığı eylemde konuşmakta zorluk çeken anne Emine Ocak, ‘Adalet istiyorum, adalet, adalet… Başka bir şey değil’ diye feryat ederken, kardeşi Maside Ocak ise ‘Bu kentin her sokağında Hasan ile bir anımız var’ dedi

Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 678’inci kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde 21 Mart 1995 tarihinde gözaltına alındıktan sonra cenazesine ulaşılan ve kayıplar mücadelesinin sembol ismi olan Hasan Ocak’ın failleri soruldu.

Yere bırakılan “Failler belli, kayıplar nerede?” pankartının üzerine kırmızı karanfiller, Hasan Ocak’ın fotoğrafları, bağlaması ve dinlediği kasetler bırakıldı. Daha sonra söz alan ve konuşmakta zorlanan Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak’ın ağzından ise ancak şu sözler çıkabildi: “23 yıldır burada bekliyorum. Katilin bulunması ve adalet istiyorum. Arkadaşlarımızla bu yola çıktık. Adalet istiyorum, adalet, adalet… Başka bir şey değil.”

‘Bu kentin her sokağında hasanla anımız var’

Eylemde “Hasan’ın sofrasına hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan kardeşi Maside Ocak da, “Hasan’ımıza adalet istememizden bu yana hafızalarımızda 2 fotoğraf var. Birincisi elimizde tuttuğumuz ailemizin güleç yüzlü çocuğu Hasan’ımıza ait olan fotoğraf. Bu meydanda yer alan her tiyatro, her sinema salonunda bir anımız var. Bu kentin her sokağında Hasan ile bir anımız var. Sadece biz değil bu kentin çocukları, Hasan’ın dostları da bu meydanda Hasan’ı bekliyor. İkinci fotoğraf ise Hasan’ı bulduğumuzda paramparça edilmiş yüzünün fotoğrafıydı. O fotoğraflarda gördüğümüz şey öfkeydi. O kadar çok şey anlatıyordu ki insanlığın ve vicdanın öldüğünü… Bizim hafızamıza da dün, bugün ve yarınımızın ısrarı, katillerden hesap sormamızdaki inadımız olarak geçti. Dün olduğu gibi işlenmiş insanlık suçlarına ve katillere karşı Hasan’ı ve o 2 fotoğrafıyla birlikte duracağız” diye konuştu.

Ocak’ın konuşması sırasında ve 10 yaşlarındaki yeğeninin amcasının fotoğrafını taşırken etrafa soran gözlerle bakması duygusal anlar yaşattı.

Yapılan konuşmalar ardından bu haftaki basın metnini ise Gazeteci Pınar Gayip okudu.

‘Tüm veriler işkence ile öldürüldüğünü doğruluyor’

Hasan Ocak daha önce iki defa gözaltına alındığı ve son gözaltısında “Bir daha gelirsen buradan sağ çıkamazsın” diye tehdit edildiği için ailesinin hemen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ve İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı’na başvurduğunu söyleyen Gayip, şunları ifade etti:

“23-28 Mart 1995 tarihleri arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutulan iki kişi, Hasan’ı şubede gördüklerini söyledi. Yine Hasan Ocak’ın ismini gözaltına alınan kişilerin parmak izi listesinde gördüklerini açıklayan 2 kişi daha vardı. Bir başka tanıksa, şubedeyken bir hareketlilik olduğunu ve polislerin ‘Hasan Ocak getirildi’ diye aralarında konuştuklarını duyduğunu söyledi. Ocak ailesi TBMM, Başbakanlık, Bakanlıklar, savcılıklar, hastaneler ve Adli Tıp nezdinde girişimlerde bulundu. Ancak başvurdukları her yerde ‘Bizde yok’ cevabıyla karşılaştı. Devletin tüm engellemelerine karşı, aylar süren ısrarlı bir arayışın sonunda Adli Tıp Kurumu kayıtlarından Hasan’ın izine ulaşıldı. Ailesi her yerde Hasan’ı ararken onun ağır işkence izleri ile dolu cansız bedeninin, tüm resmi makamlardan geçirilerek ‘Kimliği meçhul kişi’ olarak gizlice Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildiği gerçeği açığa çıktı. Tüm veriler Hasan’ın işkence ile öldürüldüğünü doğruluyordu. Bu gerçek karşısında dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu, ‘Toplumdan hükümet adına özür diliyorum’ dedi.”

‘Hasan Ocak için adalet istiyoruz’

Gayip son olarak, “Artık yeter. Hasan Ocak ve tüm kayıp dosyalarında yargılama faaliyetlerinin tarafsız ve bağımsız biçimde, evrensel hukukun ilkelerini esas alarak gerçekleşmesini istiyoruz. Hasan Ocak’ın güvenlik güçlerince gözaltına alındığını ve onların kontrolü altında öldüğünü doğrulamaya yetecek veriler mevcuttur. Soruşturma olayın tam olarak nasıl meydana geldiğini belirleyecek; sorumluları tespit edecek ve cezalandırılmalarını sağlayacak etkinlikte yürütülmelidir. Hasan Ocak için adalet istiyoruz” diye konuştu. Kaynak: MA
Editör: Haber Merkezi