İSTANBUL- Cumartesi Anneleri'nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısında gözaltına alınan 46 kişinin yargılandığı davanın duruşması başladı. Dava öncesi adliye önünde yapılan açıklamada davanın ‘yok hükmünde’ olduğu belirtildi. 

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerinin cezalandırılması için her hafta Cumartesi günü İstanbul Galatasaray Meydan’ında toplanan Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısında gözaltına alınan ve haklarında  “izinsiz toplantı ve gösteri yapmak” suçlamasıyla dava açılan 46 kişinin yargılandığı davanın 3’üncü duruşması 21’inci Asliye Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. 

Duruşmaya pandemi gerekçesiyle basın ve izleyici alınmayacağı belirtildi, duruma tepki gösterilmesi üzerine gazeteciler ve izleyiciler salona alındı. Duruşmayı Hafıza Merkezi, Eşit Haklar İzleme Derneği, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Uluslararası Af Örgütü, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda ulusal ve uluslararası hak örgütü temsilcisi izledi. 

Yargılanan 18 kişi ve avukatı salonda hazır bulunurken, duruşma kimlik tespiti ile başladı. Duruşma yargılananların ve avukatların savunmalarıyla devam ediyor. 

Duruşma öncesi İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya Cumartesi Anneleri/ İnsanları, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Eş Sözcüleri Erkan Tepeli ve Aynur Cengiz, Cenevre merkezli Dünya İşkenceye Karşı Mücadele Örgütü temsilcileri,  Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, HDP İstanbul milletvekilleri, Musa Piroğlu ve Hüda Kaya,  HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut ve çok sayıda baro avukatı katıldı. 

‘İşkenceciler mi yargılanacak? Elbette hayır’

Açıklamada konuşan Cumartesi İnsanlarından Maside Ocak,  “adalet” yazan binada yargılamanın yapılacağını ama yargılamayı kimin yapacağının belli olmadığını ifade ederek, “Gözaltında kaybetmeyi bir devlet politikası haline getiren; siyasetçi, kamu görevlisi kılığına girmiş ‘insanlığa karşı suç’ failleri mi nihayet yargılanmaya başlandı? Hayır. Devlet bağlantılı suç örgütü liderinin çektiği videolarla aylardır pek çok suç failini ifşa etmesinin ardından, bu failler mi yargılanmaya başlandı? Hayır. Gözaltında kaybetmede, yargısız infazda bir şekilde parmağı bulunan kontrgerilla şefleri mi yargılanacak bugün burada? Elbette hayır. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun Cemil Kırbayır’ı gözaltında kaybettikleri için tek tek isimlerini sayarak suç duyurusunda bulunduğu işkenceciler mi yargılanacak? Hayır onlar da değil” dedi. 

‘Bize yaşatılan zulme itiraz eden destekçilerimiz yargılanıyor’

Ardından söz alan gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ablası Maside Ocak ne olursa olsun davalarından vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Maside, “Bugün b iz yargılanıyoruz. Biz, gözaltında kaybedilen sevdiklerimizi aramaktan vazgeçmeyen aileler yargılanıyoruz. Bize yaşatılan zulme, adaletsizliğe itiraz eden destekçilerimiz yargılanıyor. Neden biz yargılanıyoruz? Hak ve özgürlükleri askıya alınmış milyonlarca insan bizim gibi hakları için mücadele etmesin diye. Mahkum edildikleri adaletsizliğe, hukuksuzluğa isyan etmesinler, bunu göze alamasınlar diye biz yargılanıyoruz. Ama bakın yine buradayız” şeklinde konuştu.

‘Dava bizim için yok hükmündedir’

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)  İstanbul Temsilcisi Ümit Efe ise Cumartesi Anneleri'ne karşı uygulanan tacize karşı bir araya geldikleri söyledi. Ümit, “Bu saldırı Cumartesi Anneleri adına ama herkese yöneliktir. Kayıpların bulunması için bir girişimde bulunulmamasına rağmen Cumartesi Anneleri'ne yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu dava bizim açımızdan yok hükmündedir. Susturulmak istenen hak mücadelesinin kendisidir” dedi. 

( Kaynak: Jinnews )

Editör: Haber Merkezi