İSTANBULÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Diyarbakır’da çocukları için HDP binası oturma eylemi yapan ailelerin esas muhatabının devlet yetkilileri olduğunu söyleyen Cumartesi Anneleri ve insanları, “Oturmanız gereken yer orası değil” diyerek ailelere seslendi.


 MA'nın haberine göre; Diyarbakır’da çocukları için HDP binası oturma eylemi yapan ailelerein muhatabının devlet yetkilileri olduğunu söyleyen Cumartesi Anneleri ve insanları, “HDP önünde oturacaklarına esas gönderen AKP ile MHP’nin önüne gitsinler. Savaşa hayır dedikçe onlar evet diyorlar” dedi.


Diyarbakır’da çocuklarının zorla dağa götürüldüğünü iddia eden bazı ailelerin Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binası önünde başlattığı oturma eylemine Cumartesi Anneleri ve Cumartesi insanlarından tepki geldi. Cumartesi İnsanlarından Hasan Karakoç ve Cumartesi Anneleri eylemine katılan Nuran Atmaca, HDP binası önünde oturma eylemi yapan ailelere seslendi.


‘AKP VE MHP’NİN ÖNÜNE GİTSİNLER’


96 ölüm orucu direnişçisi Ahmet Turan Atmaca’nın halası ve Cumartesi Anneleri'nin eylemine katılan Nuran Atmaca, “A Haberi izledim. Oraya resmen karargah kurmuş” dedi. Atmaca, “Dağda bu çocuklara 10-20 milyon maaş vermiyorlar. Bu çocuklar 5 yıldızlı otellerde de kalmıyorlar. Zulümden kaçıyorlar. O kadar kameralar, polisi, jandarması, asker varken, bu çocuklar dağa nasıl gidiyorlar. Yalan söylüyorlar. HDP önünde oturacaklarına esas gönderen AKP ile MHP’nin önüne gitsinler. Savaşa hayır dedikçe onlar evet dediler. Savaşa harcanan para ile orada fabrikalar kurulmuş olsaydı o çocuklar dağa gitmezdi” diye konuştu.


‘ANNE BUNU BİLMİYOR MU?’


HDP İl Örgütü binası önünde oturan annelerin acılarına saygı duyduğunu sözlerine ekleyen Atmaca, Remziye Akkoyunlu’nun, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümlü olan oğlu Mecrun Akkoyunlu’nun, annesinin televizyonda çıkan görüntüleri karşısında intihar girişiminde bulunmasını hatırlatarak, “Anne bunu bilmiyor mu? Niye gidip orada şov yapıyor” ifadelerini kullandı. Sorunun şimdiye kadar çözülmesi gerektiğine işaret eden Atmaca, “Savaş onların işine geliyor. Silah tüccarlarının işine geliyor. Olan bize oluyor. Bizim çocuklarımıza oluyor. Tabi ki annelerin gözyaşlarının farkı yok. Bu dünyanın neresinde olursa olsun gerçekten karşıyız. Ama bunu iktidar AKP, MHP düzeltmeli. Yeter artık” diye belirtti.


‘BİZİM ACILARIMIZA SIRTLARINI DÖNÜYORLAR’


20 Şubat 1995 tarihinde gözaltına alındıktan sonra cenazesi bulunan Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç, “O annelerin acılarını anlıyorum. Hem de en iyi anlayacaklardan biri benim ve Cumartesi İnsanları olarak bizleriz. Tabi evlatlarına sahip çıkmalarını saygı ile karşılıyorum. Ama onların tepki gösterdiği yer yanlış. Bir kere bundan sorumlu olan devlettir. Devlet herkesin güvenliğini almak zorundadır. O insanların dağa çıkmasını engelleyebilecek, o insanların sorunlarını çözebilecek olan ancak devlet ve devlet güçleridir. Yönetim erkidir. Bizim de sorunumuz var. Biz 25 yıldır bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Burada bizim acılarımıza sırtlarını dönüyorlar ve tek satır basında Cumartesi İnsanlarına ilişkin bir yazı yayınlamıyorlar. Ama oradaki insanların sürekli gündemde tutuyorlar” dedi.


‘BİZLERE GÖZALTI ONLARA YEMEK’


Diyarbakır’da oturma eylemi yapan ailelerin haberlerinin manşetten yayınlandığını dile getiren Karakoç, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Biz onların acılarına son derece saygılıyız. Ama muhatap olan onlar değildir. Devlet isterse bu sorunu çözer ve o insanların oraya gitmesine gerek kalmayacak bir şekilde bir anayasal düzenleme yapar. Dolayısıyla o insanlar oraya gitmezler ve oradakileri de çağırma girişimi gerçekleştirebilirler. Biz 25 yıldır buradayız. Burada Cumartesi İnsanları olarak feryat ediyoruz her hafta. Her Cumartesi burada feryat ediyoruz. Dönemin başbakanı bugünün Cumhurbaşkanı o dönemde bizi yanına çağırdı. Kendisiyle görüştük. O zaman ‘sorunlarınızı çözeceğim’ diye bize söz verdi. 2011 yılında biz görüşmeyi gerçekleştirdik. Ancak o günden bu güne bir tek adım atmış değil. O günden bugüne kadar bu sorunumuza duyarsız, ilgisiz, alakasız duruyor. Burada devletin yaklaşımı ikiyüzlü bir yaklaşımdır. Burada Cumartesi Annelerine gaz, jop, gözaltı, darp etme müdahale ediliyor. Oradaki insanlara yemek götürüyorlar. Oradaki insanları sürekli manşete taşıyorlar.”


‘MUHATTAP DEVLETİN BAŞINDAKİ YÖNETİCİLER’


Diyarbakır’da oturan annelere seslenen Karakoç, “Onların muhatapları HDP binası, HDP yöneticileri değildir. Onların muhatapları devletin yetkilileridir. Devletin başındaki yöneticilerdir. Süleyman Soylu’dur, Cumhurbaşkanıdır ve Cumhurbaşkanının yardımcılarıdır” diye ifade etti.
Editör: Haber Merkezi