DİYARBAKIR- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ; DBP Çaldıran Belediye Eş Başkanı Faruk Demir Genel Yayın Yönetmenimiz Hamza ÖZKAN’ a Türkiye’deki mevcut siyasi atmosfer, yerel seçimler ve HDP’nin politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Demir:,Eş başkanlık sistemi Türkiye'de bir ilktir. Aslında yönetme temsiliyetin bir kadın ve bir erkeğin temsil etmesi değildir. Özgür eş yaşamı Hayata geçirmektir. 5000 yıllık erkek Egemen zihniyetin yıkılması kadın ve erkeğin beynindeki iktidarcı zihniyetin yıkılma devrimidir.” dedi. Demir’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle;



Söyleşimize sizi daha yakından tanıyarak başlamak istiyoruz, hayata nasıl bakarsınız, neler sizin için olmazsa olmazdır, nelere değer verir neleri önemsersiniz?

Hayatı anlamlandıran insani değerlerdir. İnsan  insanın kurdudur tezine karşılık insan insanın yurdudur ilkesinin evrenselliğine inanan, hayata ve doğaya bu anlayışla yaklaşmaya gayret gösteririm. Vazgeçilmezim samimiyet ve doğruluktur.

31Mart 2018 Çaldıran Belediye Eş Başkanlığını parti olarak ilk kez kazandınız, Çaldıran halkı neden BDP dedi, neden Faruk Demir dedi?

1987’de ilçe olan çaldıran belediyesi mevcut olan iktidar partileri tarafından yönetiliyordu. Yapılan hizmetler temelde halkın ihtiyaçlarını karşılamayan bir yapıya sahipti. İlçeyi yandaş ilişkileriyle kendi çıkarları doğrultusunda yöneten bir anlayış mevcuttu. Çaldıran halkımız kendisinden uzak olan bu anlayışı mahkum ederek, şeffaflılığın hakim olduğu ve halkın kendini yönettiği, alınan kararlarda söz sahibi olduğu, eşit temsiliyetin uygulandığı partimizi seçerek güven ve inançla evet demiştir. Neden Faruk Demir sorusuna gelince; partimiz tarafından halka hizmet görevi Faruk Demire verilmişti olur cevabım.



Partiniz ilk defa eş başkanlık modeliyle seçime girdi, neden eş başkanlık modeli seçildi, bu modeli Dünyada uygulayan ülke ya da oluşumlar var mı, Türkiye’de partiniz dışında uygulayan partiler var mı, Partinizin yerel yönetim modeli ile Türkiye’deki diğer partilerin yerel yönetim modelleri arasındaki fark nedir, başkanlık ve eş başkanlık arasındaki fak nedir, halk eş başkanlık modelini nasıl yorumluyor?

Eş başkanlık sistemi Türkiye'de bir ilktir. Aslında yönetme temsiliyetin bir kadın ve bir erkeğin temsil etmesi değildir. Özgür eş yaşamı Hayata geçirmektir. 5000 yıllık erkek Egemen zihniyetin yıkılması kadın ve erkeğin beynindeki iktidarcı zihniyetin yıkılma devrimidir.

Ne kadar süre eş başkanlık yaptınız, eş başkanlığınız döneminde hangi çalışmaları yürüttünüz, Çaldıran için neler yaptınız?

2,5 yıla yakın belediyeciliğimizde halka hizmet etmeye çalıştık. Çaldıran Merkez ve mahallelerinde özellikle stabilize çalışmasını tamamladık. Halkımızı çamurdan kurtardık. 150 bin metrekare parke taşı yaptık. 21 mahalleye çocuk oyun parkı yaptık. 25 mahalleye parke taşı ihalesi yapılmış bunun 3 yıl içersinde stratejik programda bütün mahallelerde  bitirilecekti.4 Merkez Mahallesi'ne Park yapıldı. 6 adet tandır evi, ilçe otogarı ve belediye garajı kadın evi yapıldı. Özellikle köylerden gelen kadınların beklemeleri konusunda kadına hizmet ve kolaylık sağlamak için bu çalışma yapılmıştı. Kadın Tekstil kooperatifini kurarak 40 yakın kadına istihdamı sağlandı. Çaldıranın en büyük sorunu olan su problemi 1000 tonluk su deposu hayata geçirerek tamamen çözüldü. Çaldıran ovasında 8 mahalle  (köy) cumhuriyet tarihinden BDP belediyesi dönemine kadar suları olmayan köylerimize büyükşehir belediyesinin destekleriyle su götürüldü, evlerinde su akmaya başladı.20 mahalleye de ilk defa sıcak asfalt çalışması, büyükşehir belediyesi ile birlikte yol çalışması yapıldı.18 adet taziye evi yapıldı. AKP belediyesinde 34 milyon borç ile devir aldık. Kayyum atanınca 9 milyon iller Bankası borcu kalmıştı.



Gözaltına alındınız, tutuklandınız, görevden uzaklaştırıldınız, bu süreçte neler yaşadınız, nasıl direndiniz, size neler güç verdi, kimler destek oldu?

Gözaltına alındığımda siyasi bir proje olduğunu biliyordum bunun. Belediyelere halkın iradesine kayyumlar atanmaya başlamış, arkadaşlarım gözaltına alınmış tutuklanmış belediyeler gasp edilmişti, bize de yönelik bir beklenti içindeydim. Daha önceleri ailem ve çocuklarımı hazırlamıştım, hatta hazırlığımı birlikte yapmıştık. Evimde Gözaltına alındığımda evden çıkarken eşime çantamı gönderirsin demiştim. Emniyet Müdürü tutuklanacağını biliyor musun diye sorduğunda evet arkadaşlarımın maruz kaldığı hukuksuzluğa halkın iradesine yapılan gaspın bana ve belediyemize de uygulanacağını bildiğimi söyledim. Bana güç veren halkın sahiplenmesi oldu. Beni adliyeden çıkarırken yoğun bir halk kitlesinin o fırtınalı günde görünce yapılan hukuksuzluğa adaletsizliğe karşı yıkılmamış büyük bir güç enerji ve moralle cezaevine gitmiştim. Çaldıran halkının çok büyük desteği oldu. Halkımıza şeffaf bir hizmet anlayışını ve güveni verdiysek bunun bize verdiği güç ile minnettar olduğumu buradan  halkımıza iletiyor ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Tahliye olduktan sonra siyasi çalışmalarınıza devam ettiniz mi, şuanda neler yapıyorsunuz?

Tahliye olduktan sonra esnaf ziyaretlerini gerçekleştirmiştim. Tutuklandığımda sergiledikleri sahiplenme beni çok duygulandırmıştı. Şu an Parti çalışmalarında elimden geldiği kadarıyla bana verilen güven ve sevgiye layık olmaya, birlik ve beraberlik bilinci ile halkımızın yanında olmaya çalışıyorum.

Halk sizi seçti, irade olarak 15 Temmuz darbesinden sonra sizin belediyenizle beraber 94 belediye eş başkanlığına darbe yapıldı, yerinize kayyumlar atandı, bu atmosfer Türkiye için ne ifade ediyor siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu durumu? Sizlere oy veren halk bu darbeyi nasıl yorumluyor?

BDP’nin birleşeni olduğu HDP ile seçime girmek bizim belediyecilik anlayışımızda herhangi bir değişikliğe neden olmadı. Eş yaşamı hayata geçirerek, şeffaf hizmet ve çoğulcu  belediyecilik anlayışı çalışmalarımıza devam edeceğiz.



31 Mart 2014 yerel seçimlerinde çatı partiniz HDP batı illerinde belediye kazanamamış, BDP ise doğu illerinde 106 belediye kazanmıştı. 31 Mart 2014 yerel seçimlerine tüm illerde çatı partiniz HDP ile gireceksiniz, nasıl bir seçim olacak sizce?

HDP halkların partisidir, her yerelin kendine özgü ideolojik ve kültürel bir yaşamı söz konusudur. HDP de bunun bilinciyle yerelin özgünlüğüne göre seçime girecektir. Zor ve eşit olmayan koşullarda mevcut olan iktidarın partimize yönelik yaptığı baskı bilinmektedir. Hakların kazanımını istemeyen mücadele edeceğiz.

Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz…

Bana  sitenizden halkımıza yaptığımız hizmeti anlatabilme fırsatıyla birlikte halkıma teşekkür etme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

 
Editör: Haber Merkezi