HABER MERKEZİ - 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle birçok kentte basın açıklaması yapıldı. Açıklamalarda, Kobane'nin tüm dünyada barbarlığa karşı insanlığın, tank, toplara karşı insan iradesinin unutulmayacak simgesi olduğu vurgulandı. TSK'nin Kobanê'ye yönelik saldırılarına da  tepki gösterildi.



MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Semra Güzel, Musa Farisoğulları ve Saliha Aydeniz ile HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanları İbrahim Çiçek ve Naşide Toprak, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişinin katıldığı basın açıklaması, HDP Diyarbakır il binası önünde gerçekleştirildi.


‘SAVAŞI HARLAMANIZ İKTİDARINIZIN SONU OLACAKTIR’


Açıklama yapan DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Naşide Toprak, Türkiye’nin Kobanê’ye yönelik son günlerde açtığı ateşe dikkat çekerek, “Yaklaşan yerel seçimlerle birlikte içerde sıkışan hükümet iktidarını kaybetmemek için seçim arifesinde ülkeyi yeni bir senaryoya sürüklemek ve buradan siyasi bir rant elde etmek için; Kobanê’yi üç günden beri top atışına tutmaktadır. AKP-MHP faşist iktidarı şunu iyi bilmelidir ki, savaş hiçbir zaman bölgeye ve ülkeye huzur getirmez. Bahane üreterek Kobanê ateşini yeniden harlamanız, milliyetçiliği hortlatmanız sizin iktidarınızın sonu olacaktır. Siz hem havada hem karada sarayını ve saltanatını düşünen ve iktidarınızı düşünen, emperyal güçlerin ileri karakolluğunu yapan bir iktidarsınız” dedi.


‘KOBANÊ KADIN İRADESİ OLAN ARÎN MİRKAN’DIR’


Kobanê’nin özgürleştirilmesinin dünya halklarına umut olduğunu dile getiren Toprak, şunları söyledi: “Kobanê; kadın iradesi olan Arin Mirkan’dır, Kobanê enternasyonal dayanışma olan Rıfat (Horoz) amcadır, Kader Ortakaya’dır, Aziz Güler’dir, Kırmızı fularlı kız Ayşe Deniz Karacagil’dir ve nice enternasyonal direnişçinin ortak ruhudur. 1 Kasım, aralarında Nobel Barış Ödülü sahiplerinin, akademisyenlerin, aydınların, yazarların, saygın sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin bulunduğu binlerce kişinin çağrısı ile Dünya Kobanê Günü ilan edildi. Karanlığa ve gericiliğe karşı özgürlüğün ve aydınlığın zaferini simgeleyen Kobanê direnişi, Kürt halkının insanlık değerleri için büyük bedeller ödediği bir savaş olarak tarihe geçmiştir.”


‘TÜM GÜÇLERİ YENİLGİYE UĞRATAN DİRENİŞ’


1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nün insanlık iradesinin unutulmayacak simgesi olduğunu ifade eden Toprak, “Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır” diye konuştu.


‘HDP BİNASINA GİRENLER GÖZALTINA ALINIYOR’ 


Ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, HDP Gençlik Meclisi üyelerinin kaçırılması ve gözaltına alınmasına tepki göstererek, “İl valisi, il emniyet müdürlüğü ve yetkililere sesleniyoruz; HDP siyasal bir partidir. Burada yüzde 70’in üzerinde oy alan bir partidir. Diyarbakır ve Kürdistan’ın iradesini en üst düzeyde temsil eden bir partinin devamlı olarak kuşatma altında tutulması manidar bir tutumdur. Bu tutumu kınıyoruz. Buraya girip çıkan insanlarımız, hem taciz ediliyorlar hem de gençlerimiz parti binasına giriş çıkışlarından ötürü gözaltına alınıyorlar. Bu tutumdan vazgeçilmelidir. Güvenlik adı altında tedbirler alınabilir ama 24 saat bir partinin kuşatma altında tutulması kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu.


Açıklama Kobanê lehine atılan sloganlarla son buldu.



İSTANBUL


Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü de aynı vesileyle Beyoğlu’da bulunan HDP İl binasında basın toplantısı düzenledi. “Özgür Kobanê özgür dünya” pankartının asıldığı toplantıya HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cengiz Çiçek, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve HDP’nin bileşenleri katıldı.


‘KOBANE DİRENİŞ EVRENSEL DEĞERLERİN SAVUNUCUSUYDU’


Toplantıda ilk olarak konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, “Kobanê direnişi 5’inci yılına girerken AKP ve MHP faşizminin tekrardan Kobanê’deki demokratik inşayı hedefleyen saldırılarıyla karşılaştık. Bu saldırıların Ortadoğu’da demokratik ulus temelinde ortak bir yaşam inşa edilmesine karşı olan saldırılar olduğunu düşünüyoruz. İŞİD barbarlığı Ortadoğu halklarının demokrasi ve özgürlük mücadelesini karanlığa boğmaya çalıştı. Kobanê’de yaşanan direniş sadece o bölgede yaşayan farklı kimliklerin vatan savunması değildi. Aynı zamanda ilerici insanlığı ve evrensel bütün değerlerin savunuculuğuydu” dedi.


‘KOBANÊ STALİNGRAD DİRENİŞİDİR’


Bu yönüyle ele alındığında Kobanê direnişinin bir Stalingrad direnişi olduğunu belirten Çiçek, “Stalingrad direnişi Hitler faşizmini tarihin çöpüne itti. Ve faşizmin karanlığının dünyaya egemen olmasını engelledi. Kobanê direnişinde de bütün insanlık için tehlike arz eden İŞİD barbarlığı sadece Ortadoğu’da değil bütün dünyada kaybetti. Bu yönüyle 5’inci yılında Kobanê direnişinin bir Stalingrad direniş olduğunu belirtiyor, özgür Kobanê özgür dünya sözünü büyütme sözünü veriyoruz” diye konuştu.


‘KÜRT HALKININ DİRENİŞİYLE KOBENE DİRENİŞİ BÜYÜDÜ’


Ardından söz alan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ali Rıza Bilgili de Ortadoğu’da 3’üncü Dünya Savaşı'nın yürütüldüğünü belirterek, "Ortadoğu'da Kürt halkının demokratik mücadelesiyle Kobanê direnişi büyüdü. Bu direnişe saldırmak buradaki halkları bastırmaktır aynı zamanda. Ama biz kazanacağız, biz sadece toprak değil demokratik ölçüler içinde herkesin kendini var etme mücadelesi veriyoruz. Baskı ve zulme karşı bizim mücadelemiz kazanacak" dedi.


‘AMANSIZ BİR DİRENİŞ’


Yapılan konuşmalar ardından ortak basın metnini ise HDP İstanbul İl Kadın Sözcüsü Aysun Çeper okudu. Karanlığın temsilcisi olan DAİŞ’in 2014 yılında Irak ve Suriye’de barbarca yöntemler ve vahşi görüntüler ile yayılmaya başladığını söyleyen Çeper, Musul, Rakka ve birçok Irak ve Suriye kentlerinde orduların direnmeden kentleri “kötülük ordusuna” teslim edildiğini belirtti. Çeper, “Bu karanlık güç, 2014 yılının sonbaharında Kobanê’de Kürt halkının ve onların dostlarının direnişine çarptı” diyerek dünyadaki tüm demokrasi ve özgürlük yanlısı kesimlerin, Kürtlerin Kobanê direnişi önünde saygıyla eğildiğini söyledi.

img

‘KOBANE UMUT OLMAYA DEVAM EDİYOR’


“Kobanê; kadın iradesi olan Arin Mirkan’dır, Kobane enternasyonal dayanışma olan Rıfat (Horoz) amcadır, Nejat Suphi Ağırnaslı’dır, Kader Ortakaya’dır, Aziz Güler’dir ve nice enternasyonal direnişçinin ortak ruhudur” diyen Çeper, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nün bütün ezilen halklara ve inançlara kutlu olmasını diledi.


İZMİR


Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin basın toplantısı düzenledi. İl binasında yapılan açıklamaya HDP Parti Meclisi (PM) üyeleri Gülay Gün Bilici ve İbrahim Akın'ın yanı sıra çok sayıda parti yöneticisi katıldı. Açıklamayı HDP İl Eşbaşkanı Semra Uzunok okudu.


'YENİLGİ DEVAM EDİYOR'


DAİŞ’in küresel ve bölgesel güçlerin desteği ile kadın, çocuk ve on binlerce kişiyi katlettiğini hatırlatan Uzunok, şunları söyledi: "Bu karanlık güç, 2014 yılının sonbaharında Kobanê’de Kürt halkının ve onların dostlarının direnişine çarptı. IŞİD’in tank, top ve her türlü ağır silahına karşı, Kobanê halkı bedenini iradesi ile bütünleştirerek amansız bir direnişe tutuştu. Dünyadaki tüm demokrasi ve özgürlük yanlısı kesimler, Kürtlerin Kobanê direnişini önünde saygıyla eğildi.‘Kobanê düştü düşecek’ diyenlerin hevesleri, direniş iradesi karşısında kursaklarında kaldı. Durdurulamaz denilen IŞİD çeteleri, Kobanê’de bozguna uğratılırken, hem Ortadoğu için hem de tüm dünya için aydınlığın, insan olma onurunun ışığı Kobanê’de yakıldı. IŞİD çeteleri Kobanê’de aldıkları yenilgi ile adım adım gerilemeye ve yenilmeye başladı. Bu yenilgi devam ediyor."


'TARİHTE YERİNİ ALMIŞTIR'


Uzunok, Kobanê'nin kadın iradesinin Arin Mirkan olduğunu belirterek, nice enternasyonal savaşçının ortak ruhunun Kobanê olduğunu vurguladı. Uzunok, "Karanlığa ve gericiliğe karşı özgürlüğün ve aydınlığın zaferini simgeleyen Kobanê Direnişi, Kürt halkının insanlık değerleri için büyük bedeller ödediği bir savaş olarak tarihe geçmiştir. Tüm dünyada Kobanê barbarlığa karşı insanlığın, tank, toplara karşı insan iradesinin unutulmayacak simgesidir. Bu direniş, 21’inci yüzyılda barbarları ve onların arkasındaki tüm güçleri yenilgiye uğratan direniş olarak tarihteki yerini almıştır. Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır. Direniş ve dayanışma ile barbarlığın ve zulüm sahiplerinin yenileceğini bizlere gösteren ve bu uğurda hayatını verenleri saygı ile anıyoruz" dedi.


ADANA 


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle il binaları önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "1 Kasım Dünya Kobanê Günü bütün ezilen halklara ve inançlara kutlu olsun" pankartının açıldığı açıklamaya HDP Parti Meclisi (PM) üyeleri Güvercin Aras ve Abdulselam Demirhan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM Üyesi Erol Demirhan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Adana İl Yürütmesi ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.


AKP İŞİD ZİHNİYETİNDE


Dün ve önceki gün gerçekleşen TSK’nin Kobanê’ye yönelik saldırılarına tepki gösteren HDP Adana İl Eşbaşkanı M. Mahsun Eriğ, "Karanlığa ve gericiliğe karşı özgürlüğün ve aydınlığın zaferini simgeleyen Kobanê Direnişi, Kürt halkının insanlık değerleri için büyük bedeller ödediği bir savaş olarak tarihe geçmiştir." dedi. AKP'nin Ortadoğu halklarının özgücüyle ortak bir yaşamı inşa ettiği Rojava Devrimi'ne saldırdığını söyleyen Eriğ, "İŞİD eliyle dün yapılmak istenen şey bugün AKP zihniyeti tarafından  tekrarlanmak istenmekte, kadın kazanımları ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. 1 Kasım Dünya Kobanê Günü, tüm dünyada barbarlığa karşı insanlığın, tank, toplara karşı insan iradesinin unutulmayacak simgesidir. Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi