DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEM YEREL SEÇİM GÜNDEMİ RÖPORTAJ HAMZA ÖZKAN-ARZELLA BEKTAŞ 



DBP’nin Diyarbakır merkez Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Ülkü Baytaş, “eş başkanlık” sistemi ile alternatif bir sistem yaratmaya çalıştıklarını belirterek, “En büyük projemiz budur” dedi.

DİYARBAKIR -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- DBP Diyarbakır merkez Yenişehir İlçe Belediyesi Eş Başkanı Ülkü Baytaş, Sitemizin Genel Yayın Yönetmeni Hamza Özkan ile fikir alışverişinde bulundu, projelerini anlattı.

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Muş Varto doğumluyum,birçok demokratik kurumda yer aldım en son Yenişehir belediye Eş Başkanı olarak görev yapmaya başladım.



Neden siyaset?

Çok uzun konu; kısaca kadının kendisi siyaset merkezine oturtulmuş ve aslında tüm sistemler böyle şekillendirilmiş, her iktidar inançtan tutalım bilime bilimden den kültüre, tarihe mitolojilere kadar kadın merkezde. Tüm bunlar incelendiğinde neden siyaset diye sormak yerine, neden siyaset değil diye sormak gerekiyor kadınlara.

Neden Eş Başkanlık?

Eşitliğin hukukun ve özgürlüğün olmadığı bir yaşamda tabi ki eşit yaşam adına eşit temsiliyet adına Eş Başkanlık çokça anlatılabilinir bir sistem.Eş Başkanlığa özel bir röportajda daha detaylı anlatabilirim elbette. Ancak şimdilik eşitlik, hukuk, özgürlük ve eşit temsiliyet için “Eş Başkanlık” diyerek geçelim.

Yenişehir’de BDP, yeni adıyla DBP olarak ilk defa mı yerel yönetimi kazandınız?

BDP veya DBP hepsi biri birinin devamı, önemli kazanımlarla bir kültür oluşturuldu. Onun için önemli olan yeni kazanılan yerel yönetimler değil sadece elbette.  Fakat çok önemli bir fark yaratarak kazanıldı yerel yönetimler.  Tabi dünyada ve Türkiye’dede ilk olan “eş başkanlık”  sistemiyle kazanılan yerel yönetimler vardı ve önemliydi.



 

Bu başarı nasıl gerçekleşti? Bu durum sizin üzerinizde bir baskı oluşturuyor mu?

 

Bu başarının kültürel bir altyapısı zaten vardı, oluşmuştu;  tabi ki bu yeni sistemin de kampanyasını yürüttük. Bence bu başarının en önemli nedeni“kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz”  şeklinde ifade ettiğimiz sloganımızdı. Aslında çok güçlü bir yerel yönetim modeli,güçlü bir ülke anlamına da geliyordu ve bu sloganda dile gelen bu model başaranın sırrıydı bence. Elbette ki başarı aynı zamanda ciddi bir sorumluktur, bu sorumluluk ve bilinçle çalışmalarımız devam ediyor.

İl Özel İdaresi ya da Kaymakamlığın engellemeleri oldu mu, olduysa ne gibi engellemeleri oldu?

 İl Özel İdaresi ya da Kaymakamlığın engellemeleri direk olmasa da siyaseten oluyordu, tabi ki Valilik Kaymakamlıkla her ne kadar birlikte kabulleri, görüşmeleri yapsak da Belediyenin ihale ya da kurumsal yazışmaları resmi başkan adına kabul ediliyordu; iki imzayı geri gönderiyorlardı.  Buna benzer çokça şey yazabilirim, biliyorsunuz “eş başkanlık”adına açılan davalar halen devam ediyor.

15 Temmuz Darbesinden sonra KHK’yle görevden uzaklaştırılmanızın sebebi neydi?

15 Temmuz bence halen anlaşılmasa da toplumda sonuçları itibarıyla ilkin halk temsiliyetini gasp etmek, eş başkanlık sistemiyle gerçekleştirilen halklaşmanın önünü kesmekti. Tabi bunun dışında da pek çok uzaklaştırma nedeni de sayılabilir. Biz en temel nedenlerle yetinelim şimdilik.



Halkın iradesi yerine kayyum atamasına karşı ilçe halkının tepkisi ne oldu?

Siz de o zamanki basına bakarsanız önemli tepkiler ortaya çıktı.Bu yüzden Eş Genel Başkanlarımız Sabahat Tuncel ve Mehmet Aslan Büyük Şehir Eş Başkanı Gülten Kışanak halen rehin durumdalar. Buradan baktığınızda önemli sonuçlar okunabilir. Halkın tepkisi son seçimlerde net bir şekilde ortaya çıkmıştır bence.

Biz yönetimde bulunduğumuz zaman zarfında alt yapı ve üst yapı olmak üzere birçok proje hayata geçirdik.  İnşa ettiğimiz belediye binası ulusalar arası alanda en iyi proje ödülünü aldı.  Kadın müdürlükleri,  Kadın Kültür Evleri,tüm köylerde;  Köy Evleri, Sosyal Donatılar,  Mahalle Evleri ve Sosyal Donatılar yaptık. Bizim projemiz olan Kadın Kültür Evlerini Kur’an Kurslarına çevirdiler. Diyarbakır’da yine ilk olan sadece kadınların 7-24 saat kullanacakları fidanlık spor tesislerini kaptılar sadece kadınların kullanacakları havuzları ve Sosyal Donatıları kapattılar. Mahalle evlerindeki atölye çalışmalarını kapatıp Kur’an Kursuna çevirdiler.5 yıllık plan ve projelerimizi kendilerininmiş gibi sundular. Kayyumun yaşama geçirdiği bir projemiz yok var olanı değiştirdi yada kendininmiş gibi gösterdi.

Çalışmalarınız devam ediyor mu? Neler yapıyorsunuz?

Evet, Devam ediyor KHK gaspından sonra DBP parti meclisi üyesiyim,  kendi partimizde çalışmalarımız devam ediyor zaten alan değişikliği olabilir, görev alanımız değişebilir fakat esasen bıkmadan, usanmadan, yılmadan devam etmek önemli, bizim parti kültürümüzde bunu söyler.

Yenişehir’in şu an için en büyük sorunu nedir sizce?

Yenişehir’inen önemli sorunu ki tüm Türkiye’nin sorunudur bence,güçlü demokratik yerel yönetim sorunudur. Sosyal sorunlar bunla bağlantılıdır.

 Türkiye genelinde yerel yönetimlerde bir tıkanma var mı? Halklaşmama var mı sizce?

Evet, genel bir tıkanma var, her anlamada yerel yönetimlerde çok daha belirgindir çünkü yerel yönetimler sadece bir belediye çalışması değildir; doğumdan tutun ölüme kadar her şeyi etkileyen bir çalışmadır. Halklaşma kısmen olsa da bir bütün olarak doğrudan demokrasi sorunudur, kayyumlarla birlikte halklaşmayla ilgili olan çalışmalarda sona erdi, bunu da belirtmek isterim.

Neden seçimler öne alınıyor sizce? 

Biz söylemiyoruz yetkili ağızlar söylüyor Türkiye yeni bir sisteme doğru yol alırken yerel yönetimleri buna göre tasarımlamak istiyorlar,tüm demokrasi kazanımların gaspını meşru göstermek istiyorlar.

Yenişehir Halkına bir çağrınız var mı?

Yenişehir halkına elbetteki bu kazanımlarına,  haklarına sahip çıkmalarını çağrısını yaparken halkımızın haklarına ve kazanımlarına sahip çıkacağından kuşku duymadığımın da altını çizmek istiyorum;  son seçimlerde bunu da göstermişlerdir. Sevgi saygılarımı iletmek istiyorum buradan tüm halkıma.

Ötekilerin Gündemi olarak Teşekkür ederiz bu röportaj için. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 Ötekilerin Gündemine bizi emekçi halkımızla buluşturduğu için selam sevgilerimi iletiyorum,  kolay gelsin.

 
Editör: Haber Merkezi