İSTANBUL - Sancaktepe’de ev baskınında gözaltına alınan Selahattin Gündüz, HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın posterini astığı için, okuma yazma bilmeyen 61 yaşındaki Hamza Gökmen de sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı.
İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde bulundukları eve 9 Mart’ta yapılan baskınla gözaltına alınan 61 yaşındaki Hamza Gökmen ve 57 yaşındaki Selahattin Gündüz dün çıkarıldıkları İstanbul 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.


‘SOSYAL MEDYA KULLANAMIYORUM’


Gökmen, savunmasında HDP üyesi olduğunu, okuma yazmasının olmadığını belirterek, tutuklanmasına gerekçe gösterilen sosyal medya paylaşımına ilişkin de, “Sosyal medyada PKK ile İlgili paylaşımlar yapmadım. Fotoğrafta göstermiş olduğunuz pankartı ben tuttum. Ben HDP'ye üyeyim, üyelik haricinde bir görevim bulunmamaktadır. Hamza Gökmen isimli sosyal medya hesabını çocuklarım açtı. Okuma yazmam yok, sosyal medya kullanamıyorum. Fotoğrafları kimin paylaştığını bilmiyorum, ben fotoğraf paylaşmadım. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum, suçsuzum, serbest bırakılmamı talep ediyorum” dedi.


KRONİK HASTALIKLARI MEVCUT


Gökmen’in avukatı da müvekkilinin 60 yaşından büyük olduğunu belirterek, “Yaşından dolayı kronik hastalıkları mevcuttur. Kronik hastalıklarıyla ilgili raporu dosyaya ibraz edeceğiz. Okuma yazması yok denilecek kadar azdır. Paylaşımlar 2017 yılına aittir. Hesabın ne zaman açıldığı bilinmiyor. Dosyada kısıtlılık kararı var. Müvekkil sosyal medyayı kullanabilecek beceriye sahip değildir. 2013 yılında TMK’da yapılan değişiklik ‘terör örgütü’ üyeliğinden ve ‘propaganda’dan söz edebilmek için cebir ve şiddette açık bir şekilde yönlendirme gerekmektedir. CMK 100’ün şartları oluşmamıştır” dedi. Avukat, müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını talep etti.


DEMİRTAŞ’IN POSTERİNİ TAŞIMAK SUÇ SAYILDI 


Selahattin Gündüz de savunmasında suçlamaları kabul etmediğini ifade etti. Yasa dışı hiçbir eyleme katılmadığını belirten Gündüz, “Demirtaş'ın posterlerini ben astım doğru, ancak diğer suçlamaları kabul etmiyorum. Hakkımda yapılan tespitleri kabul etmiyorum suçsuzum, serbest bırakılmamı talep ediyorum” dedi.


‘DEMİRTAŞ POSTERİ PANKARTI İÇİN BURADADIR’


Gündüz’ün avukatı, “HDP'nin bir önceki eşbaşkanının duruşmasına yönelik pankart için buradadır. Demirtaş burada TMK 7/2'ye göre şu an hükümlü bulunmaktadır. Selahattin Demirtaş 23, 24 ve 25. Dönem HDP milletvekilidir.  Poster TMK'ya göre herhangi bir suçla ilişkilendirilemez. Kendisi siyasi bir partinin lideridir. Kendisi 4 milyona yakın oy almıştır. 2017 yılında da 4- 5 milyona yakın oy almıştır. HDP üyesi olma vasfıyla kendi partisinin başkanının posterini açmıştır ki, bu durum herhangi bir suçlamayla ilişkilendirilemez. TMK 7/2'ye göre hangi suç unsurunu işlediği belirtilmemiştir, kaçma ve delil karartma şüphesi yoktur, savcılık makamı hangi eylemle delilleri karartma ve hangi eylemle kaçma şüphesinin olduğunu bildirmeliydi. Hangi eylemle adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı belli değildir, tutuklama tedbiri ağırdır” dedi. Avukat, Gündüz’ün tutuksuz yargılanması için serbest bırakılmasını talep etti.


Mahkeme, Gökmen’in “örgüt propagandası yapmak”, Gündüz’ün ise “örgüte üye olmak” iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.
Editör: Haber Merkezi